Yamaha RX-V673 házimozi Rádióerősítő

2013-05-21
Vissza a tesztekhez


A Digitális Házimozi Magazin 2012./4. száma alapján:

A házimozi rohamosan változó világában új berendezés vásárlásakor mindig felmerül a kérdés, vajon mennyire lesz időtálló a készülékünk, nem kell-e hamarosan lecserélni az újonnan megjelenő formátumok és szabványok támogatásának hiánya miatt? A Yamaha RX-V673 igyekszik megnyugtató választ adni erre a kérdésre.
Jelen és jövő
A 3D után itt az új sláger, a 4K. az idei modellévben a gyártók egymással versengve hozzák ki 4K felbontással kompatibilis készülékeiket, ahol az olcsóbb, belépő kategóriás modellek csupán átengedik magukon az ilyen formátumú videójeleket, míg középkategóriától felfelé már felskálázásra is képesek. Tesztelendő készülékünk is ez utóbbi csoportba tartozik. Bár az áruházak polcain még mutatóban sincs 4K-s megjelenítő, a 673-as már felkészült az ultra nagyfelbontású jövőre.

Megjelenés és felépítés
Külalakja követi a Yamaha aktuális, tetszetős dizájnú világát, nagy változás nem történt, a 671-es elődmodellhez képest, csupán az előlapi USB csatlakozó költözött át baloldalról jobbra, a sztereó RCA aljzatok helyére. Ez is jelzi a megállíthatatlan digitalizálódást, a gyártók évről-évre egyre kevesebb analóg csatlakozóval szerelik a készüléket. A masszív ház összesen 7 diszkrét erősítőt tartalmaz, a csatornánkénti teljesítmény 8 ohmos terhelés mellett, 1 kHz-en 0.9% torzításnál 105 W-ra van specifikálva. A hétből öt egység szolgálja ki a „hagyományosnak” mondható 5.2-es elrendezést. A fennmaradó kettőt flexibilisen lehet használni az alábbi üzemmódokban:

7.2-es elrendezés hátsó sorrund hangsugárzókkal
A 7.2-es elrendezés front magassági (a Yamaha szóhasználata szerint presence) sugárzókkal kettős erősítés a front hangfalak számára (ekkor természetesen csak 5.2-es a hangtér).
A második zónában sztereó zenehallgatás (a fő helyiségben ekkor szintén csak 5.2 lehetséges).
Bemenetek tekintetében a választék: 6 HDMI (ebből 1 előlapi) melyek manapság elvárható módon 3D és ARC kompatibilisek, LAN csatlakozó a hálózatba kötéshez, USB, 2 komponens és 4 kompozit videó, 4 sztereó RCA, 2 optikai és 2 koaxiális hang. Kimenetek: 1 HDMI, 1 komponens, 1 kompozit, 2 mélynyomó, sztereó RCA a második zónához (ha külön végerősítőt szeretnénk használni), valamint kompozit videó és sztereó hang bármilyen felvevő készülék számára. A hangfal csatlakozóknál érhető tetten egy kis spórolás a gyártó részéről. Az összesen 9 pár aljzat körül 7 pár a komolyabb minőségű csavaros-szorítós kivitelű, de a 2 presence hangfalhoz csiptetős megoldásúak tartoznak, melyekbe csak vékony „csirkebél” vezetékek illeszthetők. Bár így megvan a vásárlóknak az az érzése, hogy a modell palettán felfelé haladva egyre többet kap a pénzéért, mert a nagyobb testvér 773-as esetén már a presence hangfalak csatlakozója is megegyezik a többivel. Távirányítója karcsú szerzet, a rengeteg rázsúfolt funkció miatt túlzottan apró gombokkal, de szerencsére a leggyakrabban használatos műveletek (hangerőszabályzás, bemenet választás, menüvezérlés) gombjai nagyobbak az átlagnál, így könnyen kezelhető.

Szolgáltatások és tulajdonságok
Minden szolgáltatást képtelenség felsorolni, hiszen a készülékhez mellékelt CD-n lévő PDF file több mint 130 (!) oldalon keresztül részletezi a lehetőségeket. Hiányosság, hogy a lemez nem tartalmaz magyar kezelési leírást, és ugyanez vonatkozik a tv képernyőjén megjelenő menüre is: nem lehet magyar nyelvűre állítani. Ettől eltekintve a menürendszer szép grafikájú, logikus, jól áttekinthető, könnyen lehet navigálni benne, és megtalálni az egyes funkciókat.
Az üzembeállítást könnyíti meg a mérőmikrofonos YPAO rendszer, amely kiegyenlíti a csatornánkénti hangerőszinteket, meghatározza a hangfalak távolságát, méretét és a mélysugárzóhoz szükséges vágási frekvenciát.
Hangnormák tekintetében dekódolni tudja szinte az összes ma használatos formátumot (felsorolásuk a külön táblázatban). A Cinema DSP funkcióval különböző jellegű hangterek beállítása lehetséges mind zenei, mind mozi üzemmódban. Az Adaptív DRC éjszakai mozizásnál hasznos, csökkenti a dinamika tartományt, így letekert hangerőnél sem enyésznek el a hallásküszöb alatt a film halk részei. A Dialóg lift függőleges irányban megemeli a hangteret, hogy tv alatt elhelyezett centersugárzó esetén is a képpel megegyező pozícióból szóljon a párbeszéd. A Lipsync lehetőséget ad beavatkozni a hangjel késleltetésébe, így egymáshoz lehet szinkronizálni a hangot és a képet. A tömörített kódolású zenék hangzását szinte minden gyártó megpróbálja feljavítani, a Yamahánál ezt a műveletet a Compressed Music Enhancer végzi. Pure direct módban lekapcsolódik a kijelző, és a hang a lehető legrövidebb jelúton halad át készüléken a minél tökéletesebb minőség érdekében. Videó jelek kezelése terén a nagy újdonság a már említett 4K felskálázás. A 673-as analóg és digitális bemenő jel esetén is képes erre. A két támogatott formátum a 4096 x 2160, illetve a Quad Full HD-nak is nevezett 3840 x 2160. az x.v.color és Deep Color (30/36 bit) technikák megnövelik a videó forrásjel eredetileg 8 bites színmélységét.
A Standby through aktiválásával a készülék kikapcsolt állapotban is továbbítja a HDMI bemeneteire érkező jeleket a kimenetre. Valamit valamiért alapon ebben az esetben azonban megnő a készülék készenléti fogyasztása 0.1 W-ról 2 W-ra.
Az FM tuner természetesen RDS rendszerű, a radiótext információk megjelennek mind az előlapi kijelzőn, mind a tv képernyőjén. Routerhez csatlakoztatva a 673-ast, egy sor hálózati lehetőség nyílik meg előttünk. Internet rádió a vTuner adatbázis használatával. AirPlay funkció: zenehallgatás iOS (iPod, iPad, stb.) készülékekről, vagy PC-n futó iTunes programról. Kapcsolat 1.5-ös verziószámú DLNA kompatibilis készülékekkel, hálózatba kötött PC-ről vagy NAS-ról zenei file-ok hallgatása lehetséges.

Zene és film
A szubjektív teszt zenehallgatással indult, pure direct módban, a szokásos jazz lemezekkel. Diana Krall éneke és zongorája kiegyenlített, jól definiált. Nem kétséges, minőségi élményhez mindenképpen ez az üzemmód ajánlott, ahol a sztereó tér minden manipulációtól mentesen határozottan, stabilan jelenik meg. Rockzenén bőven van tartaléka a két végfoknak, a basszus határozott, de nem válik túl hangossá.
Ezt követően a különböző hangtér és hangzás korrekciók kerültek górcső alá. Először még CD maradt a forrás. A Cinema DSP által létrehozott virtuális pinceklub, vagy bécsi koncert terem plusz zenei élményt nyújthat az ilyen mutatványra fogékony hallgatóságnak. Az MP3-as tesztre előkészülve különböző tömörítésekkel (96-tól 192 Kbps-ig) rippeltem be egyazon zeneszámokat CD-ről. A Music Enhancer becsületesen végezte dolgát, hatására az alapvetően műanyag és pléhhangzás kezdett elviselhetővé válni.
Végül attraktív akció és zenei filmek kerültek terítékre kép és hangminőség együttes megítéléséhez. A napsütötte táj színei teltek, plasztikusak, de az éjszakai jelenetekben is megmarad a részletgazdagság. A trójai partraszállásnál a nyílvesszők pályáját követni lehet a fejünk felett a nappaliban. Rock koncertnél ott állunk a küzdőtéren a színpad tövében a tomboló tömeg közepén. A Das boot nyomasztó zárt tereiben szinte összeprésel minket a minden eresztékében recsegő-ropogó tengeralattjáró.

Összegzés és ajánlás
Az RX-V673-as szolgáltatásai, konfigurálhatósága, kép és hangminősége révén magabiztosan teljesíti kategóriájának elvárásait. Ha maradnak és tovább erősödnek a jelenlegi házimozi trendek, és nem következik be valamilyen gyökeres és előre nem látható forradalmi változás (pl. új képformátumok megjelenése), akkor a 4K kompatibilitás miatt ez a készülék még hosszú évekig kielégítően szolgálhatja új tulajdonosát, türelmesen kivárva az ultra nagyfelbontású megjelenítők elterjedését.