Yamaha MCR-750 – Elegáns mindent tudó

2012-06-08
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound & Vision magazin XIX. Évfolyamának 2012. 1. számából:

Nagy fába vágták a fejszét a Yamahánál! Olyan piacon, mint a mikro komponens rendszereké, nem könnyű nagyot alkotni. Ebben a szegmensben van bőven konkurencia! Fontos a külcsín, de a lényeg a belbecs! Az MRC-750 látványában, és tudását tekintve is sok érdekeset tartogat számunkra.

Szeretem a letisztult formákat, az esztétikus megjelenést. A Yamaha MCR-750-esre mindkét fogalom ráillik. Örömmel tölt el a látványa, de a tudása sem hétköznapi! A Yamahánál nem unatkoztak a fejlesztők! Az apró rendszerbe mindent belepakoltak, amit az elmúlt években csak kitaláltak! Bizonyítja ezt az ötvenegynéhány oldalas használati útmutató is. Ez a gép nem unatkozó kismamáknak készült.
Az MCR-750 az összeállítás elnevezése, mely a következőkből épül fel:
Egy BRX-750-es főegység, mely két NS-BP 150 típusú, kétutas bass-reflex hangsugárzó-páron keresztül szólal meg.Megjelenés
Külsejét tekintve a készlet gusztusos, elegáns, finom vonalvezetésű fejegységet tartalmaz. Hozzám a valódi alumínium előlappal készült, ezüstszínű változat érkezett, de fekete zongoralakkal fújt előlap is választható. Sajnos a készülék háza már nem fém, csupán fémhatású, de a színbéli összhang megvan, ezért a nemes trükk alig észrevehető.
Az előlapi szimmetrikus elrendezésű, közepén a lemezfogadó egységgel, a változtatható fényerejű kijelzővel, és az üzemeltetéshez szükséges legfontosabb kezelőszervekkel, csatlakozókkal, mint például az iPod/iPhone/iPad USB-bemenet, vagy a fejhallgató 3,5 mm-es jack aljzata. A hangerő állítását és a bemenetválasztást nagyméretű alumínium gombokkal végezhetjük.
A hátlapon is csak a legfontosabb csatlakozókat helyezték el. Itt kapott helyet a HDMI (ARC) csatlakozó, a videó-kimenet, az USB-, és az AUX bemenet, az ethernet csatlakozó, és egy aktív subwoofer-kimenet is. A készülékhez két aprócska, de a hangszórók csavarjaira mágnesesen rögzülő, kissé elálló előlapjától szokatlan megjelenésű, de látványos, fekete színű hangsugárzó is tartozik. A hangdobozok belseje minimális vibrációra tervezett, kompozit anyagok felhasználásával készült. Csatlakozói aranyozottak és csavarosak, de banándugó fogadására is alkalmasak.

Összeállítás
Az üzembe helyezés szinte gyerekjáték. Az előre blankolt, színjelzett kábelek segítségével oldal-, és fázishelyesen csatlakoztatjuk a hangszórókat, behelyezzük az elemeket a távirányítóba, utána jöhet a HDMI-ARC kábel (mely sajnos nem tartozék), vagy a videó-csatlakozó, majd a LAN kábel, és a hálózatba kapcsolás után kezdődhet a lemezhallgatás, és a házimozizás.
Ha van extra subwoofer-ünk, azt se felejtsük ki a sorból, bár előre megsúgom, igazán nem is lesz rá szükség!
Az alapbeállításokat az Easy Setup elnevezésű rendszer rögtön a bekapcsolás után felajánlja, így egyszerű a dolgunk. Csak kiválasztjuk az OnScreen menüből a megfelelő nyelvet, a kábelfelbontást, a képernyő méretarányát, más egyéb dolgunk nincs is. A fogadható lemez-,hang-, és képformátumokról csak annyit, hogy a gépkönyv szerint a készülék minden épelméjű formátum lejátszására alkalmas, természetesen a blu-ray 3D-s anyagokat is beleértve.
Mi minden lejátszását tették lehetővé számunkra a gyár mérnökei?
Lehetőségünk van CD-n, DVD-n, USB-n tárolt, számítógépről, DLNA-szerverről, az internetről, vagy iPod/iPhone/iPad-ról érkező anyagok, vagy az AUX bemenetről érkező bármilyen külső hangforrás lejátszására, röviden szólva szinte bármire. A kódolt hangok lejátszási lehetősége is igen széles körű. Szinte az összes kódolási módban érkező jel kezelhető, az egyszerű sztereó hangképtől egészen az 5.1-es sorround hangzásig mindenfajta effektus létrehozható. Igaz, a surround csak virtuálisan jeleníthető meg, mert nincsenek hátsó hangsugárzók. Hogy ez milyen hatékonysággal történik, arról majd később lesz szó. Egyetlen nevetséges üzemmódot nem leltem csak meg, ez a monó. Ha valakinek erre lenne igénye, az csalódni fog. Vagy csak én nem találtam rá?Hang-, és képminőség
A legjobb rész a próbaüzem! Bekapcsolás után, mint legegyszerűbb lehetőség, rögtön megszólaltattam az FM-rádiót, hogy a hangminőség tekintetében nagy vonalakban tájékozódni tudjak, mire is számíthatok a későbbiekben. Már a rádió hallgatásakor kellemes meglepetés ért!
Ezt követően tömörítetlen anyagra vágyva rögtön CD-ért nyúltam, és kiválasztottam az István a király-t. Ismerős hangokat akartam hallani, hogy legyen viszonyítási alapom. A CD sztereó, és jó minőségben rögzített anyagot tartalmaz. Rendszeresen hallgatom, nagy kedvelője vagyok, még eredetiben is többször láttam a darabot a Királydombon a Városligetben, így megvan a viszonyítási alapom. Tiszta megszólalás, kiváló frekvenciamenet, meglepő dinamika! Bár megemeltem a magasakat, és a mélyeket, de ekkora hangsugárzók esetében ez nem ördögtől való. Így hoztam létre a megfelelő hangzást, ami esetünkben nagyszerűt jelent.
Rhoda Scott orgonajátékát hallgattam meg ezt követően. Zenei teljesítmény tekintetében a rendszer nem vallott szégyent, még a nagyméretű, állósugárzós, JBL Studio 580-a s referencia-hangrendszerrel történt összehasonlításkor sem!
Következett a blu-ray teszt. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága blu-ray DVD-je került a lejátszóba.
A HDMI kábelen közlekedő képjel kiváló, tiszta, éles, színeiben telített, kontrasztos maradt, nem holmi pláza-lejátszó színvonalú, és ez a kép még javult volna, ha a tévém is támogatja a Deep Colour beállítást, de sajnos ezzel a lehetőséggel nem rendelkezik.
Természetesen a menüből van módunk a színek, a kontraszt és egyéb képi jellemzők módosítására is, de ezekre semmi szükség nem mutatkozott, a kép minősége alapállapotban is megfelelt az elvárásoknak.
A blu-ray lemez megszólalása meghatározó élményt jelent. Mint már szó esett róla, a hangsugárzó-pár elég aprócska. Viszont meglepetés, hogy ezt annak a megszólalásakor nem is vesszük észre! Az Air Surround Xtreme virtuális tárhangzás bekapcsolásakor pedig kinyílik a tér, részesévé válunk a jeleneteknek, izgulunk, hogy elkerüljük az ostorcsapásokat, és ne törjék össze a csontjainkat egy-egy akciódús jelentben. A film végi nagy robbanás aztán megkoronázza a hangzást! Mintha elérkezett volna a világvége! Dübörgő mélyek áramlanak felénk a kis hangszórókból, meghazudtolva a fizikából tanultakat. A beszédtartomány ugyan kissé kiemelt, de legalább a dialógusok érthetőek maradnak minden körülmények között. A térhatás is megható. Bár csak két oldalról érkező jeleket kapunk, de az Air Surround Ytreme kiváló munkát végez! Azért azt nem állítom, hogy a hátam mögött is megszólalnak a szereplők, de a teret betölti a hangzás.

Összegzés
A Yamaha MCR-750 Micro Component System árkategóriájában méltó ellenfele a konkurencia készülékeinek. Bár a surround-hatás elérésére csak virtuális lehetőséget nyújt, hangja nem sokban marad el egy sokhangszórós rendszerétől. A készülék technikai színvonala kiemelkedő, mindent belezsúfoltak, ami csak eszébe jutott a mérnököknek, talán többet is, mint amit egy egyszerű felhasználó igényel. Bizonyára nem is neki szánták. A tudásban még a hálózati szolgáltatások is benne foglaltatnak.
LAN-on keresztül, netre direktben csatlakozva, számítógép közbeiktatása nélkül is válogathatunk a Youtube tartalmából, de számítógépről, szerverről is játszhatunk le fotókat, zenéket, filmeket a DLNA szolgáltatásnak köszönhetően.
A menürendszer, mondhatni megszámlálhatatlan lehetőséget biztosít a „nyomkodni vágyók” számára, akik ezt a cselekedetet a minden funkciót vezérlő távirányítóról végezhetik el. Sajnos a gép menürendszere kissé bonyolult, annak gondolkodásmódja számomra kissé körmönfontnak tűnt, de hosszas használat után bizonyára megszokható. Ugyanez mondható el a távszabályzó kezelhetőségéről is. Javaslom a csatolt kézikönyvben foglaltak maradéktalan elsajátítását az összes funkció, és lehetőség igénybevételéhez!
A készülék ár-érték aránya megfelelő, felhasználási területe igen széles. Mind tudását, mind megjelenését tekintve nagyobb lakásokba, kisebb házak nappalijába egyaránt ajánlom, extra mélynyomó sem okoz csalódást!