Yamaha az RX V575 házimozi erősítő

2014-05-08
Vissza a tesztekhez

Az erősítőkben mindig élenjáró Yamaha 125. születésnapja alkalmából valami igazán ütőssel szándékozott előrukkolni. A sikeres elődök által előkészített terepen persze igazi kihívás valami újszerűvel feltűnni. Az RX-V575 ennek a tuningnak a terméke.


Felszereltség
A Yamaha V575-ös modell optikailag az előd 2012-es széria formatervezését követi, az előlapon elhelyezett nagyméretű hangerőszabályozó gomb mellett megtalálhatóak a különféle üzemmódok beállításait kiválasztó SCENE gombok.  A készülék hátulja szinte teljesen megegyezik az elődökével. A HDMI bemeneti szekcióját egy plusz HDMI csatlakozással bővítették. A hálózati kapcsolat a kábeles etherneten kívül, egy opcionálisan megvásárolható USB porton csatlakoztatható WiFi adapteren keresztül is megoldható. Újdonság, hogy az MHL linken mobil eszközök, például okostelefonok is csatlakoztathatóak hozzá, így az erősítő Full HD felbontású videókat, többcsatornás jeleket fogad és továbbít a kijelző felé. A távvezérlő MHL gombjának megnyomásával automatikusan a HDMI-5-ös bemenet aktiválódik.


 
Egy leheletnyivel talán jobb lenne, ha a készülék előlapjába került volna beépítésre ez a funkció. A HDMI interfész egyébként 3D és 4K képes (Pass-Through) és a HDMI kimenet ARC bemenetként is funkcionálhat. A Yamaha erősítője a hálózatról vagy Internetről játszott zenei anyagok megszólaltatására is kiválóan képes. A tömörített audió állományok közül a FLAC vagy WAV anyagok is lejátszhatóak, ezeket egészen 192 kHz/24-ig képes megszólaltatni. Minden audió csatorna csúcsminőségű Burr-Brown DAC átalakítót kapott. Az internetes rádiót továbbra is a vTuner támogatja. Más zeneszolgáltatóhoz való hozzáférés még nem megoldott, de egy megfelelő frissítéssel nemsokára valószínűleg ez is elérhetővé válik.
 
Beállítások
Az erősítő menüje zavartalanul jelenik meg a kijelző képernyőjén, nem szakítja meg az adás- vagy hangmenetet. Az YPAO automata beállító rendszernek köszönhetően az erősítő rövid idő alatt működésre kész állapotba kerül. Egyéni beállítások számára ott van többek között a csatornánként 7 sávos grafikus EQ. A megfelelő térbeli hangzás eléréséhez több, nagyon jó DSP-program áll a rendelkezésre. A virtuális elülső hangszórókat a Cinema-DSP 3D Surround szólaltatja meg. Amennyiben az otthoni hálózat a DHCP-t támogatja, akkor a Yamaha képes a külvilággal streaming kapcsolatot létesíteni. Apple mobil eszközről az AirPlay használatával vezeték nélkül is lehetséges a kapcsolat. Az ECO mód aktiválásával a végfokok teljesítmény-csökkenésével az energiatakarékos mód lép üzembe.
 
Hangzás
A Yamaha erősítője film és zenei anyagok lejátszásakor tiszta és friss hangzást produkál, és egyik hangtartományban sem tapasztaltunk természetellenes hangzást. Az emberi beszéd nagyon természetes, még a hangszerek és mesterséges zajok közepes hangtartománya is kiegyensúlyozott. A hangszerek együttes játékából szépen emelkedik elő a mély basszus. Házimozizásnál az akciódús jelenetek tökéletesen és részleteikben kiválóan ábrázolódtak.
 
Ajánlás
A Yamaha az RX V575-tel egy igazán jól sikerült házimozi erősítőt dobott a piacra. Kedvező árának köszönhetően valószínűleg egyre több házimozi kedvelőnek okoz majd nagyszerű moziszerű élményt az otthon falain belül is.

forrás: www.sztereomagazin.hu