Wharfedale Diamond 10.1

2011-11-24
Vissza a tesztekhez
A sztereó Sound & Vision magazin XVIII.évf. 2011/2. számából:

Aki jó hangzást keres, de nem szeretne szükségszerűen sok helyet feláldozni, alaposan vegye szemügyre a Wharfedale Diamond 10.1 hangdobozokat.

Kivitel
A kis Diamond 10.1 a jól ismert Diamond 9.1 utódja, szeretnének ezzel is hasonló sikereket elérni. Ehhez egy nagyon stabil dobozt építettek, ami hétféle kivitelben kapható. A választékból a világos juhartól a fekete kőrisig mindenki megtalálja a neki tetszőt. Lágyan ívelt oldallapokat kombináltak fényes feketére lakkozott előlappal, vizuális hab a tortán a hangszórók ezüstös kerete. A kétutas basszreflex konstrukció egy 125 mm-es kevlár középmeghajtóból és egy 25 mm-es magassugárzóból áll, melyek között a keresztezési frekvencia viszonylag alacsony, 1800 hertz. A hátoldalon elhelyezkedő kettős csatlakozók 6 mm2-ig fogadják a kábeleket, felettük található a mélyközép hangszóró munkáját segítő két basszreflex nyílás.

Hang
Meglepően erős és nyomatékos mélytartománnyal töltötték meg szobánkat a kis angol dobozok. Mindamellett nagyon precíz, és magasabb hangerőn sem veszít kontrolláltságából. Ügyes összehangolásának köszönhetően falközeli elhelyezés esetén sem válik túlzóvá a basszusa. Nagyon szépre sikerült a Wharfedale középtartományt reprodukáló képessége, a kisméretű hangszórók kellő részletességgel muzsikálnak. A magassugárzók sem vádolhatók az apró részletek elhanyagolásával, a Diamond 10.1 kristálytiszta hangja és információbősége meggyőzte a hallgatóságot. Negatívuma, hogy az ének és a hangszerek időnként enyhén színezetté válnak, meggyőző azonban a kiváló és pontos térbeli ábrázolás.

Labor
A kis Wharfedale műszeres vizsgálata azt mutatta, nem véletlen, hogy a meghallgatás jó eredménnyel zárult.

Összegzés
Kompakt és egy bizonyos vizuális értéket is képvisel a Wharfedale Diamond 10.1. Ezt fejeli meg a kiegyensúlyozott hangzás, amely belépést biztosít a komolyabb zenehallgatás világába, nagyon méltányos áron.