Teac SR3

2011-10-06
Vissza a tesztekhez
Hi-Fi Piac Magazin 2011. májusi száma alapján:

A TEAC ez évi modellválasztékában bebizonyítja, hogy lehet kombinálni a
konzervatív ízlést a modern megvalósítással, a legújabb technikát a jó minőségű alapanyagokkal. Az iPod világméretű sikerével párhuzamosan nő a vele operáló készülékek választéka, melyeknek mára már se szeri, se száma.

Eddig a digitális órás rádió volt a favorit, mert nem szerettünk mechanikai csörgésre ébredni, sőt némelyikünkre a frász jön a csörgés hallatán. Immáron a cd-s, iPod-os, USB-s, SD-kártyás, MP3-mas, (főző, mosó, vasaló és gyermeknevelő kézi készülék) új kategóriát teremtő szórakoztató együttesért szeretjük kiadni a pénzt. Nos, mindjárt ráébredünk milyen jól választottunk!

Természetesen rangosnak is kell lenni egy ilyen mindent tudónak. Komoly gyártási tapasztalatokkal rendelkező márka, minőségi alapanyagok, igényes kidolgozás. Nos, ez itt így együtt van. Ha csak a műanyag házat és a sejtelmes kék fényeket nézzük, már elkönyvelhetjük, nem akármink van. Mindezt a bőr klasszikus hatásával kombinálva igazi macsós holmival állunk szemben, ami egy igazi férfihoz úgy hozzátartozik, mint az ismert nyuszis magazin emblémájával ellátott törülköző vagy a tenisz felszerelés.
Na, jó-jó, de mi van benne? A férfiakat gyermekkoruk óta ez érdekli bármit is tartanak a kezükben. Ezt a szépséget inkább nem kézben, de az éjjeli szekrényen tudom elképzelni, úgyis tölteni kell az iPod-ot valahol. Szóval, van egy digitális hangolású RDS funkciókkal rendelkező rádiónk, egy sík betöltésű cd-játszónk, 2,0-ás szabványú USB csatlakozónk, SD-kártya olvasónk, digitális kijelzésű ébresztőóránk és egy integrált sztereó-erősitőnk két hangszóróval, mindez basszus reflex rendszerű MDF kabinetbe szerelve. Ígéretes összeállitás, jóval több van benne, mint a ’’levehető-ajtajú NDK turmixgépben’’.  Próbáljuk ki!

Kicsomagolás után, még a bekapcsolás előtt, az aktuális időt kell beállitani, innen indul minden további művelet. A rádió automatikus hangolású, könnyedén FM középértékre álló 30 memória helyre tárolós változat. Hangolása könnyed, érzékenysége – ezáltal a vételkészsége – jó. Egy egyszerű külső antenna hozzákapcsolásával itt Budapesten fogja a szlovák adásokat is. Az RDS funkciók teljes tárháza rendelkezésre áll, kiírja az állomás nevét és frekvencia értékét, megjeleníti a radiotext feliratokat, az egyes rádióállomások által szolgáltatott közleményeket. Beprogramozás után műsortípusonként kereshetünk az éterben, mindebből 31 féle áll rendelkezésre. Az RDS funkciók csak az európai FM sávban elérhetők. A cd-játékos aránylag gyorsan beolvassa a lemez tartalmát. A gyári felvételeken kívül alkalmas CD-R/RW irható és MP3 file-t tartalmazó lemezek lejátszására is. Alapszolgáltatása a programozott lejátszás, a zeneszámok véletlenszerű sorrendben való lejátszása valamint az ismételt lejátszás. A ma legelterjedtebb iPod és iPhone lejátszókhoz használjuk a mellékelt 4 db illesztő-tagot, ezekkel szinte valamennyi eddig forgalomba került készülék csatlakoztatható az SR-3 erősitőjéhez. A tárolt video anyagok egy képi megjelenitőn nézhetők, ennek csatlakozása egy 3,5 mm jack aljzaton keresztül történik. Ez lehet akár digitális képkeret is, a lényeg, hogy legyen kompozit bemenete. Míg dokkol az iPhone, a telefon, SMS és Bluetooth funkciókat is működteti megfelelően. A zene lejátszás megszakad miközben bejövő hívás van, és folytatódik, amikor a hívás befejezésre kerül. Az összes kezelési funkció elérhető a távvezérlővel. Bármely MP3 és WMA file kezelésére is képes USB memory stick-en tárolt anyagok és SD-Card műsorforrások esetén, innen szintén kezelhetők a hozzáférési adatok. Bármely külső analóg műsorforrás muzsikája is erősithető a 2x5 Watt teljesitményű készüléken. Nagyon kényelmes a kettő ébresztési időpont beállításának a lehetősége, igy párunk akár egy másik időpontban is ébredhet. Semmilyen beállitás nem vész el, mert a háttérmemória adatait egy gombelem energiája tartja készenlétben.

Hangzásában a finom részletek kellemes selymességgel párosulnak. Egy bizonyos mértékig kiegyenlíti az egyes zenei műfajok sajátosságait, de csak annyira, hogy ne menjen a szórakoztatás rovására. Igazi mindenevőnek mondanánk, ha a rock zene is egy kicsit ’’laposabb’’lenne hallatán, de nem így van. Ki tudjuk nyerni a dinamika játékosságát, a lágy, halkabb részek sem válnak unalmassá, és ha kell, lendületességben sincs hiány. Még a sokat kritizált MP3 formátumú zeneanyag is mintha megszelídülne, plasztikusabbá válna. Ez esetben viszont kevesebb a sztereó tér, ami az egymáshoz közel lévő hangszórók esetében amúgy sem nagy. Viszont jól kezeli bármilyen hozzá kapcsolt forrás jeleit illetve a műsorokhoz tartozó adatokat. Egy kis tanulás után remekül eligazodunk a file-ok között, és gyorsan kinyerjük belőlük a muzsikát. A zenét, aminek elsődleges feladata a szórakoztatás, második a kikapcsolódás megtalálása. Akár lámpaoltás után is, hiszen a meghitt kék fényben elalvást segiíő dallamokat is hallgathatunk, mire pedig elalszunk, a készülék kikapcsol.