Sennheiser RS 160 és RS 170 vezetéknélküli fejhallgató

2012-04-18
Vissza a tesztekhez
Az Audio & Vision online 2012. áprilisi tesztje alapján:

Bárhol is legyél a lakásban, ott szólni fog a zene – állítják a multiroom rendszerek gyártói. Ha a zuhanyozástól eltekintünk ez hasonlóképp megvalósítható egy pár erős középkategóriás, vezeték nélküli fejhallgatóval is. Mai tesztünkkel a fülesek gyártásában élen járó Sennheiser két típusát, az RS 160 és RS 170 modelleket mutatjuk be, ajánljuk őket olyan zene- és filmrajongóknak, akik nem szeretnének agyi infarktust okozni a szomszédoknak a túlzott hangerőből fakadóan, vagy nem akarják zavarni a család többi tagját az alkalmi kikapcsolódással. Persze mindezt vezeték nélkül, akár a kertben is.
Muszáj kötözködni?
Fejhallgató felhasználóknak valószínűleg nem mondunk újat, ha szóba hozzuk a szabadon lógó kábelek örökös problémáját. Mindenhova beakadnak, gubancolódnak, ha elszakadnak, lehet javítgatni, ha véletlenül magunkkal húzzuk, lerántjuk a fél asztalt mi több, rosszabbik esetben vehetünk új monitort, stb. A legtöbb probléma akkor szűnik meg, ha a zsinórokat is megszűntetjük. A mai modern igényekkel arányosan egyre kevesebb „kábelbarát” felhasználó akad, lassan minden eszköz WiFi és AirPlay kompatibilis. Emellett esztétikailag is zavaró tényező tud lenni a feng shui által uralt nappaliban néhány itt-ott kilógó vezeték. Persze akik a hangminőség megszállottjai, joggal említik a rézvezetők fontosságát. Egészen addig, míg nem kerülnek szóba a szakma olyan bájos fogalmai, mint a Kleer technológia, digitális rádiófrekvencia, surround modellezés és hasonlók.  A Sennheiser RS 160 és RS 170 füleseivel elméletben már elérhető egy CD-minőségű sztereó zenehallgatás úgy, hogy a bázisállomástól akár 20 méterre használjuk őket. Több terméket is kínál a paletta, aktuális alanyainkat a középső szegmensből ragadtuk ki, de hamarosan napfényre kerülnek a csúcsmodell RS 220-as modellről kialakult tapasztalataink is. Addig is kiderítjük, mit nyújt a gyártó az erős középkategóriában!

Sennheiser RS 160
Tesztünket a Sennheiser RS 160-assal kezdtük. A minimál stílusú, átlátszó csomagolás kibontása felér egy idézőjeles türelemjátékkal, ráadásul a művelethez vágóeszköz szükségeltetik. A masszív „plexipajzs” eltávolítása után ölünkbe pottyan a tartalom: egy jégkorongnál nem nagyobb, vezeték nélküli jelközvetítő egység, az ennek működtetéséhez való hálózati adapter, átlagosnál jobb minőségű mini Jack vezeték és maga a RS 160-as fejhallgató. Dicsérendő képesség, hogy  egyidőben akár négy RS 160-at is használhatunk ugyanazon jeladóval. A füles dizájnjában, ahogy elvárható, nyomokban tartalmazza a sokak által kedvelt, visszafogottan elegáns Sennheiser ismertetőjegyeket, a vártnál kissé vaskosabb, viszont méretei ellenére igen könnyű, elemek nélkül mindössze 226 gramm. Kosarainak mélysége valamivel nagyobb az átlagosnál, így bőven jut benne hely lapátfüleknek is. A készülék burkolata eltekintve a kabinetek fedelétől, matt fekete borítású, a kétoldalt megcsillanó takarólemezeken moderált szürkeségben látni egy-egy márkajelzést.Vezeték nélküli kivitele miatt egyáltalán nem találni rajta vonalszintű bemenetet, viszont alulra került egy apró aljzat, melybe ugyanazt az adaptert köthetjük, amely a jeltovábbító tápellátását biztosítja, vagy használhatjuk a mellékelt tápjel elosztót is. A RS 160 töltéséről és üzemállapotáról oldalára biggyesztett, lapos LED-kijelző ad tájékoztatást, stabil jelkapcsolat esetén időszakos villanásokkal. Egyéb információk is kideríthetőek a LED jelzésekből, emiatt érdemes legalább egyszer átnyálazni a használatit. Tovább időzve a füles alulsó részénél, az aljzat mellett találunk három kezelőgombot (hangerő fel-le, be/kikapcsolás). Mindegyik gombocska jól kitapintható a rajtuk lévő dombornyomásnak köszönhetően, ötpercnyi próbálkozás után bárki rutinosan tudja kezelni a RS-160-at. A jelkapcsolat fenntartása érdekében egy-egy darab AAA ceruzaelemet kell helyezni a füles jobb-és bal oldalába, közvetlenül membránjai mellé, ezek a cserélhető fülpárna védőszövete alatt rejtve maradnak. Maguk a párnák korrekt minőségűek, a bennük lévő lágy szivacs és a műszálas huzat kicsit a nemrégiben tesztelt HD 449-et idézi. További két párna került a fejpántra is, hogy hosszútávon se okozzon fejfájást tesztalanyunk viselése.

Vezeték nélküli tapasztalatok
Használói valószínűleg első perctől kedvelni fogják a Sennheiser fülesét, akár használtak már hasonló tudású terméket, akár nem. Először is, a gyártó által meghatározott 20 méteres lefedettség nem szépítés, hanem tényleges adat. Próbaképpen egy kétemeletes családi ház padlásterében indítottam el az aprócska jeladót, de még a földszint nagy részén is tudtam zenét hallgatni, minőségromlás nélkül. A Kleer technológia bevált és meggyőzött, mivel digitális algoritmusról beszélünk, nem számít a távolság, nem történik interferencia. Maga a Kleer nem a Sennheiser, hanem egy SMSC nevű cég szabadalma, WiFi alapokon teszi lehetővé nagyfelbontású hangjel továbbítását. Nem csak fejhallgatóknál, akár hangsugárzók esetében is alkalmazzák, optimális üzemtényezői miatt alkalmazták Sennheiserék, és hát lássuk be, jól döntöttek. Ha „túl messzire mennénk”, átmenetileg elhalkul a jel, így értesülhetünk a végső határról, ami gyakran akár a kertig is elérhet, panellakás esetén mondjuk a lépcsőházig (vagy a szomszéd lakásáig?). A vezeték nélküli szabadság mellett további kényelmet eredményez a gyerekesen egyszerű kezelhetőség: benyomjuk a gombot, és aktív a kapcsolat, nem kell semmilyen beállítással szenvednünk. A RS 160-nak hangzása miatt sem kell szégyenkeznie, részletekben gazdag és kellemes, kiegyensúlyozott megszólalásmóddal bír. Finom karaktere, filmek nézésekor, videojátékokkal játszva lesz leginkább méltányolható, mivel 2-3 órás használat után sem okoz fejfájást. Talán a zenei teljesítményt illetően ejtenénk egy abszolút szubjektív véleményt; szerintünk összetett felvételeknél kissé túl „nyugisan” viselkedett, amitől egyesek visszafogottnak titulálhatják, persze lágyságától függetlenül kellemes, korrekt sztereó színpadot produkáló fülesre leltünk.Sennheiser RS 170
A nagyobbik, 170-es változat megszólalásig hasonlít kisebbik tesójára. Burkolata ugyanabból a műanyagból készült, a fej- és fülpárnák kivitele sem különb, viszont alulról eltűnt a hálózati aljzat, így rajta már semmilyen be- vagy kimenet nincsen. Ennek oka a komolyabb színvonalú jeladó egység, mely méretben a másikénak többszöröse. A hasáb alakú állomást stabil kialakításából  következően, dizájnos fejhallgatóállványként használhatjuk, ugyanakkor töltőállomásként is funkcionál, az RS 170 fejpántjának közepén lévő érintkezőkön keresztül ad tápot. Az igazi finomság két extra gombban rejlik, melyek a füles alján és a jeladón is helyet kaptak. Az egyiket benyomva kicsit felpörögnek a fejhallgató neodímium mágnesei és plusz basszusokkal bővül a hangkép (Dynamic Bass üzemmód), a másik gomb lenyomásával pedig emulált térhangzást csalhatunk elő, aminek hatása főleg filmnézéskor lesz izgalmas.

Sztereóból mozit?
Az RS 170 fejhallgató vezeték nélküli képességei kisebbik variánsához hasonlóak, leginkább hangminőségében nyújtott előrelépést. Alapállapotban is élénkebb, élettelibb megszólalásmóddal bír, az extra mélyhangzás gomb lenyomásával tesztalanyunk csaknem megvadult: hirtelen előtörő basszusaival jóval élvezetesebbé tette könnyűzenei műfajok hallgatását, vagy az akciófilmek robbanásos jeleneteit. „Dühöngő” módban ugyan nem tudjuk szabályozni a kiemelés mértékét, de nem is szükséges – a vártnál több dübörgést kapunk, és a mennyiség szerencsére nem megy a minőség rovására. A szórakoztató „mélyláda szimulálás” mellett egészen más reakciót váltott ki a térhangzást reprodukáló üzemmód, ennek hatása nem olyan markáns, de érezhető.  Ekkor az RS 170 megnöveli hangszínpadjának terét, elfeledtetve velünk saját magát, olyan érzetet keltve, mint ha nem nappalinkban, hanem egy 50-100 négyzetméteres moziteremben ülnénk. E funkció nélkül is nagyon jó hangtérrel szembesültünk, nem csak vérontás, hanem szolidabb vígjátékok nézésekor, pl. utcai jeleneteknél a szereplőre figyelve óhatatlanul meghallottam egy-két járókelőt, ahogy mögöttem cipőtalpak koppannak. Egy szó mint száz, az RS 170 szórakoztat, filmek nézésekor dinamikusabban szerepel mint 160-as testvére, zenei felvételeket melegebb tónusokkal és több élettel jelenít meg, ez esetben az „alvó oroszlán” már felébred.Kényelmes téma
Amiben mindkét modell teljesen megegyezik, az a komfortérzet. A lágy műszálas szövettel borított szivacsos fülpárnák zavarás nélkül körbeölelik hallószervünket, a fejpánt tömzsi jellegét kompenzálják az alá biggyesztett, szintén jókora párnák. Nem csak a szolgáltatás, de a kivitel is olyan tényező, ami miatt magasabb kategóriába sodródik az RS 160-170 duó. Például az olcsó fejhallgatóknál gyakran tapasztalni a karosszéria apróbb zörgéseit, az illesztések halk koccanását, ahogy fejünket elmozdítjuk vagy innánk egy pohár vizet, és a fülpárnák mocorognak. A tesztalanyainkhoz hasonló fülessel teljesen mindegy, mit csinálunk, éneklünk, svédasztalról vacsorázunk vagy kedvenc Metallica DVD-nket nézzük, fejrázás közben se veszünk tudomást a készülékről. Tehát piros pont jár Sennheiseréknek, mert legrosszabb esetben is csak elenyésző mértékű, halk zizegést produkált a fejbőrömhöz simuló párnaszövet.

Végítélet
Aki nem szeretne úgymond kötöttségekkel kikapcsolódni, az szeretni fogja a Sennheiser füleseit. Alkalmi szórakozáshoz bőven elegendő teljesítményt nyújt az RS 160, ráadásul ha megtömjük ceruzaelemekkel a jeladóját, kapunk egy hordozható, vezeték nélküli fülest. Komolyabb célokra az RS 160 zenei visszafogottsága miatt jobb alternatíva lehet a párezer forintos felárért kapható RS 170. Utóbbi extráit érdemes kipróbálni, a basszus-gombot valószínűleg sokan fogják élvezettel nyomkodni, a surround-emuláció nem létszükséglet, de jópofa szolgáltatás, a hatásvadász élményre vágyók kombinálhatják a két üzemmódot, persze akkor aztán nincs megállás.  Ha gyakran mászkálunk otthon egyik szobából a másikba, és nem szeretnénk másokat megzavarni hallgatnivalónkkal vagy nem áll módunkban nagyobb összeget áldozni többcsatornás hangrendszerre, itt egy érdekes alternatíva, ami ugyanezen árfekvésű, vezetékes fülesek hangját nem múlja felül, de bármikor, bárhol garantáltan elszórakoztat.