Pioneer X-HM 30V Mikro Hifi Rendszer

2012-01-17
Vissza a tesztekhez

A Hi-Fi Piac magazin XVIII. évfolyam 93. számából-2011. október:


A folyamatosan változó felhasználói igényekre gyártói oldalról mindig megszületik a válasz, ezúttal a Pioneer célozta meg az igényesebb multimédiás felhasználókat az X-„HM” sorozatával. A csinos mikro rendszerek széles ár, és szolgáltatási skálát fednek le, így mindenki megtalálhatja köztük a számára megfelelő darabot.


Csepp a tengerben, gondolhatnánk első látásra, de közelebbről szemlélve hamar kiderül, hogy azért mégsem. A Pioneer új sorozata egyfajta válasz az árkategóriára jellemző műanyag tömegre, lehet ezt másképpen is. A készülék fémdobozban, a hangsugárzók pedig fából, ahogy illik. A hatás nem is marad el, a szép, szálhúzott előlap látványa és a hangfalakból érkező zene sokak számára lesz vonzó alternatíva.

Az X-HM30V a sorozat felső harmadában szerepel, így szolgáltatások tekintetében már bőséges a kínálat. Alapból egy AM/FM DVD receiver (létezik DAB-os változata is), amelyet kiegészítettek iPod, iPhone, iPad dokkolóval és USB bemenettel, így aztán igazi szórakoztató központtá vált. Forrásként használhatjuk a rádiót, hallgathatunk CD-t, nézhetünk DVD-t, az Apple eszközökről lejátszhatunk audi-, és video tartalmakat, s ugyanígy a frontlapon található USB bemenet is alkalmas zenei ill. képi formátumok lejátszására is. Hab a tortán, hogy a HDMI kimeneten keresztül 1080p-ben jelennek meg a DVD-ről, vagy pendrive-ról érkező DivX és avi tartalmak is. Mindezt kiegészíti egy kézreálló, és teljeskörű működtetést biztosító távvezérlő. 

A farostlemezből készülő bassreflex hangsugárzóba egyszerű 100mm-es papírmembrános mély-közép, és 50 mm-es magassugárzót szereltek, ez utóbbi helyett talán egy dómsugárzó jobb választás lett volna, gondolhatjuk. Az igazság viszont az, hogy a kis hangdobozok teljesen kiegyenlített hangzást produkálnak, az összképből egyáltalán nem lóg ki a csipogó hangminősége. 

Kép és hang

A lemezmeghajtó csendesen és gyorsan végzi a dolgát, hamar felismeri a lemez típusát, és elkezdi a lejátszást. A képminőség DVD-ről és USB-ről is teljesen jó, nem nagyon lehet kivetnivalót találni benne, de ismerve a Pioneer szinte összes múltbéli lejátszóját, ezen már nem is csodálkozom. A hang is rendben van, nyilvánvalóan a kis dobozkának vannak fizikai korlátai, de sikerült a karakterüket úgy kialakítani, hogy a felhasználónak ne legyen hiányérzete.

A tuner szintén kellemes hangot ad, érzékeny és jól használható. USB-ről sajnos flac-et nem játszik le, így hát marad az mp3 ill. a wma formátum, szintén tisztességes minőségben tálalva.  A hordozható HDD-ket nem kedveli, pendrive-ról viszont villámgyors. Az iPod kezelése flottul megy, hangban se jobb, se rosszabb, mint USB-ről, vagyis egységes, élvezhető, szórakoztató az előadás. 

Az X-HM30V jól sikerült mikro rendszer, kevés pénzért rengeteg szolgáltatással, kategóriájában kiemelkedő hanggal. Sokak számára akár fő készülékként is szóba jöhet, de másodrendszernek, vagy a gyerekszobába nehéz lenne jobbat találni.