Pioneer X-CM31 mikro-hifi rendszer

2013-09-16
Vissza a tesztekhez

A Sztereó Sound & Vision magazin 128. száma alapján (2013/01 április-május)

Tulajdonságok
Talán az egyik mikro-rendszer esetében írtuk azt, hogy a gyártók, ha nem is fedezik fel újra ezt a kissé elfeledett kategóriát, de mindenképpen érezni rajtuk az erőfeszítést a jobban, minőségibben szóló, több szolgáltatást nyújtó gépek megépítésére. Alanyunk simán nevezhető low-cost darabnak, de ezt csak a szó olyan értelmében értem, ami a pénztárcánkkal van kapcsolatban.A csomagolás meglehetősen könnyű, megvallom, ez egy kissé el is keserített, de aztán összeállt a kép. Kipakoltam a fejegységet és a hangszórókat, majd a másfél méteres gyári speciális dugóval ellátott kábeleket is csatlakoztattam. A hangszórók miatt aggódtam a leginkább -pontosabban a súlyuk miatt-, amik alig két kilósak. Még jó, hogy darabonként. Meg szerettem volna vizsgálni, legalább műszakilag mit várhatok tőlük, de a fixen rögzített hangszórórácsok utamat állták. A gyári specifikáció 94 mm-es mélyközepet és 25 mm-es magas-sugárzókat ír, bevallom, ez még mindig nem nyugtatott meg. A zavarvédett hangfalakból meglehetősen /0.5 mm2/ vékony vezeték figyel ki, a másik végén a speciális csatlakozókkal. Nem irigylem azt a felhasználót, aki esetleg tuning gyanánt például vastagabb, vagy éppen hosszabb vezetékezést szeretne, persze ez is megoldható egy kis pluszmunkával.
A fejegység viszont egyértelműen jobban sikerült darab. Látszik, hogy sokat reszelgették a makettjét a gyárban, mert külleme alapján akár a felsőbb kategóriában is simán megállná a helyét. Viszonylag kis mérete miatt könnyen találhatunk neki helyet, nem kell attól félnünk, hogy akár a legkisebb nappaliban is meghatározóan nagydarab lesz. Sőt már ezen a szinten is választhatunk, ha piros, barna, fekete vagy a ma oly menő fehér előlappal szeretnénk hazavinni. A hátsó traktuson nem sok mindent leltem, van egy video kimenetünk, sztereo-vonalbemenetünk, hangszóró-csatlakozásaink, antennadugónk. És ennyi. A tető peremén találjuk a kezelőgombokat, a középrészen pedig a manapság nélkülözhetetlen iPod/iPhone dokkoló csatlakozó teszi teljessé az egységet. Elől találunk egy USB-csatlakozót, erre is ráköthetjük akár a harapott almás telefonunkat vagy egy külső hordozóként dedikált készüléket, de akár egy USB sticket is. A másik oldalra került a fejhallgató-kimenet, mellé egy 3.5 mm-es audio-bemenet került, ahova szintén köthetünk laptopot vagy egyéb kütyüt. A monolit előlap plexiből van, mögötte egy, csupán egyetlen soros mátrix-kijelző kapott helyet, melynek fényereje a hangerőgomb háttérvilágításával együtt állítható. Alulról egy vékony fedelű lemeztálca csusszan ki hangtalanul, ami olvassa a CD-ket, a CD-RW-ket és ma már természetesen az MP3-fájlokat is.
A tárgy könnyen felismerhető, ez egy Pioneer darab. Semmi feleslegesen agyonhajlított vonal, egyszerű kockaforma, minden gomb a helyén, minden funkciót ellenőrizni tudunk vele. Azért tettek rá egy P.Bass gombot –biztos, ami biztos- ezzel még több mélyhangot tudunk életre kelteni, ha akarunk, bár már alapban is van elég szerintem.

Hogyan szólt?
Következett az áram alá helyezés és félelmem határozottan lecsökkent. Ahogyan megszólaltak a hangfalak, kellemesen betöltötték a nappalit, ami esetemben majdnem 40 négyzetmétert jelent. Na persze senki se azt várja, hogy koncerteket is ki lehet hangosítani, de a fizikai méretükhöz képest lágyan, plasztikusan szóltak, még a magas hangok sem voltak sértőek, csilingelőek. A sztereo képet megfelelőnek ítéltem, bár egy kis remegést, bizonytalankodást mindig éreztem és annyira nem vált szét sosem a két csatorna, ahogyan bizonyos helyzetekben az várható lett volna. Állíthatjuk külön is a magas és a mély tartományt, de van néhány gyári (Flat, Jazz, Pop, Rock) hangzáskép is. Hacsak nem vagyunk fakezűek és botfülűek, nagy eséllyel megtalálhatjuk azt a fényes magasakkal, stabil közepekkel és bársonyos mélyekkel rendelkező beállítást, ami teljesen kielégíti ízlésünket.

Értékelés
Ezt a készüléket valóban azért hozták létre, hogy a minőségi, de az alapszintű elvárásoknál igényesebb zenehallgatási elvárásoknak eleget tegyen. Nagyon tartottam a súlytalan hangdobozoktól, de ez a félelmem nem volt megalapozott. Kisebb háztartásokba, nem nagyméretű nappalikba, mindennapi zenehallgatásra mindenképpen ajánlott, funkciókkal való ellátottsága is ezt erősíti, ezen a fronton könnyedén hozza a napjainkban elvárt szintet. Aki viszont tényleg több elvárással van és ebben a kategóriában keresgél, az talál márkán belül is nála megfelelőbbet, persze az már nem ennyibe fog kerülni.