Pioneer P1 sztereó rendszer

2014-05-09
Vissza a tesztekhez

A Pioneer mindig is újításokra és vezető technológiák bevezetésére törekszik, hogy a legjobbat nyújtsa. Ennek jegyében született két színben a P1 K(fekete) és S(ezüst) típusszámú páros is. Az egység különálló rádióerősítőből és CD-játszóból áll.


Megjelenés, felépítés
Kompakt felépítésű szép készülékek kerülnek elő a dobozból. A két elektronika kiegészül még 2 db zongoralakk felületű kétutas bassreflex polcsugárzóval is. A receiver D osztályú erősítő fokozatot, 32 bites 192 KHz-es dac-ot és RDS funkcióval rendelkező FM tuner-t és egy programozható órát tartalmaz. Az áramkörök kialakítása, a tápegység konstrukciója, a felhasznált alkatrészek, a doboz megépítése igényes! A legrövidebb jel utakat alkalmaztak, optimális hangzás érdekében. A legtermészetesebb hangreprodukcióért kialakítottak egy ún. „Direct Mode” üzemmódot is. Ha ezt aktiváljuk, akkor a hangszínszabályozó kikerülésével kerül a jel a végfokozatra. A fokozatokat külön árnyékolással választották el egymástól. A vastag alumínium előlapon középen kékben, és kikapcsolhatóan jelenik meg minden üzemmód kijelzés. A kezelőszervek jobbról: hangerő szabályozó, a kijelző túloldalán a bemeneti választó, alatta direkt és preset kapcsoló. A sort balról a bekapcsoló gomb zárja, amely sejtelmes kék fénnyel jelzi, ha a készülék működik. Egy 3,5 mm-es fejhallgató aljzat is került a front oldalra. A hátlapon katonás rendben találjuk a csatlakozókat. A hálózati áram „borotva” aljzaton keresztül csatlakozik. A hangsugárzó csatlakozók banán és csupasz vezetéket képesek fogadni. Analóg bemenetből 2 db áll a rendelkezésünkre. Optikai és digitális bemeneteken érhető el a beépített DAC. Az RCA aljzatok aranyozottak. Egy 3.5-ös Jack aljzat a távvezérlésre szolgál (itt lehet összekötni a CD lejátszóval). Az FM antennát egy szokásos kobu „anya” aljzathoz lehet kötni.

 
A CD lejátszót ugyanolyan gondosan alkották meg, mint a párját. Az áramkörök kialakítása, a rövid jel utak, az EI vasmagos transzformátoros tápegység minden alapot megad a jó hangzáshoz. A digitális átalakításról itt is egy 32 bites 192 KHz-es dac gondoskodik. Az előlapon középen kékben jelenik meg minden üzemmód kijelzés, felette helyezkedik el a CD-fiók. Jobboldalt találjuk a szokásos a lejátszáshoz szükséges csinos kör alakú alumínium gombokat. A kijelző baloldalán következik a CD/USB átkapcsoló és közvetlenül mellette az USB csatlakozó aljzat. Így a szokásos CD formátum mellett az MP3, WMA és WAV állományok lejátszást is támogatja az előlapi USB csatoló. Ide csatlakozhatnak az iPhone, iPod illetve iPad eszközök, amivel zenéinket otthoni környezetben is meghallgathatjuk, illetve akkumlátorait is tölthetjük. A bekapcsoló gomb zárja a sort, mely sejtelmes kék fénnyel jelzi, a készülék működését. Analóg és digitális koaxiális kimenet áll rendelkezésre. Az alkalmazott RCA aljzatok aranyozott kivitelűek. A rendszervezérlés 3,5-ös Jack aljzata is a hátlapra került. A két készülékhez egy közös távkezelő tartozik.
A hangsugárzó doboz nagy sűrűségű MDF anyagból készült. Zongora lakk fekete illetve magas fényű lakk fehér színekben készül. A hátoldalon található a bassreflex nyílás alatt a hangfal csatlakozók banán és csupasz vezetéket képesek fogadni. A rendszer kétutas. Míg a  magas sugárzó egy 25 mm-es lágy dóm, a mélyközép hangszóró üvegszállal erősített kompozit membránú.
 
Működés közben
Üzembe helyezése egyszerű, saját kábeleivel könnyedén össze „huzaloztam” és már be is kapcsoltam. Logikus a menürendszere, a távkapcsoló feliratai áttekinthetők, „pilótavizsga” nélkül is könnyen boldogul vele az ember. A rádiót rövid időn belül beprogramoztam, minden Budapesten fogható adó jó minőségben megszólalt. Az érzékenység, szelektivitás kiváló. A CD, illetve az USB-n keresztüli média lejátszás könnyedén indult. Megszólaláskor egy kicsit tolakodónak tünt, kevés volt a mélyhang. Úgy éreztem, hogy valami nem stimmel, ezért a hangsugárzókat állványokra helyezetem. Az összekötő és hangsugárzó kábeleket, illetve a digitális kábelt jó minőségűre cseréltem (a digitális kábel azért kellett, hogy az erősítő dac-ját is meg tudjam hallgatni). A megszólalás ezek után máris szerethetővé vált. A Bartók rádión éppen élő opera közvetés volt, amit „sajnos” végig kellett hallgatnom. CD illetve digitális forrásokról a zene életszerű és hallgatható volt. A kis dobozok méretükhöz képest nagyon meggyőzően muzsikáltak. De a méretükből adódóan azért falakat rengető mélyekkel nem találkoztam. A CD és az erősítő dac-ja közötti hangkülönbség nehezen fogalmazható meg. Hosszas hallgatás után mégis arra a következetésre jutottam, hogy a digitális összeköttetés jobban tetszik.
 
Összegzés
A Pioneer kis méretű kompakt rendszerétől jó hangot kapunk, csúcsminőségű külső dac-kal, CD lejátszóval, rádióval és médialejátszóval megfizethető árért. Egy kicsit igényesebb kábelek alkalmazásával hangja a középszerűségből a csúcsok felé tör.

forrás: www.sztereomagazin.hu