Onkyo TX-SR608 - Erős egyéniség

2010-11-24
Vissza a tesztekhez
A Digitális HáziMozi Magazin XI. évfolyamának 2010. októberi száma alapján:

Ez az AV rádióerősítő már fel van vértezve az új 1.4a HDMI szabványnak megfelelő elektronikával, aminek segítségével képes a 3D-s jeleket is feldolgozni. Ez magában foglalja a 3D-s Blu-ray filmeket, illetve a függőleges és vízszintes felbontású jeleket is, amiket nemrég fogadtak el a a televíziós sugárzás szabványaiként. A video jelfeldolgozásról Faroudja DCDi processzor gondoskodik. Ennél több érzékszervi ingert az Audyssey nyújt, automata beállítással és szobaakusztikai korrekcióval (2EQ), csendes hallgatási móddal (Dinamikus Hangerő és EQ), illetve különböző magassági és szélességi hanghatásokkal (DSX). Ezek mellett megtaláljuk a Dolby ProLogic IIz hangmódot is, ami még tovább szélesíti az élmények tárházát.
Ez a lenyűgöző pakk mindössze 135 ezer Forintért a miénk lehet. Az Onkyo követi a hagyományait, vagyis a lehető legtöbb dolgot pakolja bele az erősítőjébe.
A TX-SR608 100 W-os csatornánkénti teljesítményt kínál, vagyis 10W-tal többet, mint elődje. Ez az első olyan erősítő, ami támogatja a Darlington kimeneti technológiát, ami korábban csak a drágább készülékek kiváltsága volt. Az Onkyo nemzetközi honlapján található információk szerint a beépített Darlington rendszer 3-szintű negatív – visszacsatolással rendelkezik, ami sokkal „természetesebb” hangot produkál.
Nézzünk a HDMI 1.4a mélyére is: A 3D-vel szoftverfrissítés nélkül is kompatibilis. Benne van az Audio Visszatérő Csatorna (ARC) is, ami engedélyezi a HDTV tunerének, hogy a hangot az erősítő számára továbbküldje surround feldolgozás céljából. Sajnos hiányzik viszont a HDMI Ethernet csatorna, amivel meg tudnánk osztani az adatokat, illetve az internet csatlakozást másik készülékkel is.
A THX Select2 Plus biztosítja, hogy az erősítő képes 105 decibeles hangerőt is visszaadni THX Select2 Plus hangfalakkal felszerelkezve egy 56 légköbméteres, vagy annál kisebb szobában, 2,5-3 méteres tévénézési távolságból. A Plus jelzés a THX Loudness Plus jelenlétét mutatja, ez egy halk hallgatási mód, amivel a THX hang bizonyos, néhány ember számára túlzottan hangos jeleneteit tudjuk halkabbá varázsolni, de úgy, hogy gyakorlatilag változatlanok maradnak az eredeti dinamikaviszonyok. A THX Loudness Plus magában foglalja a Többcsatornás Spektrális Kiegyenlítést (Multi-Channel Spectral Balancing), ez egy olyan ekvalizátor, ami az alacsony és magas hangokat úgy irányítja, hogy hallhatóak maradjanak, valamint van Dinamikus Háttérzaj Megőrzés (Dynamic Ambience Preservation), ami a sokcsatornás térhangzás esetén is segít megőrízni az életszerű térhatást.
Az Onkyo minden bizonnyal szereti a „halk” erősítőt, mivel 2 másik ilyen hallgatási mód is választható benne. Az Audyssey Dynamic EQ és Dinamic Volume kéz a kézben dolgoznak.
Előbbi a hang tisztaságáért felel, míg utóbbi a hangerő szinten tartásáért, hogy ne kelljen kézzel hangosabbra venni a szöveg érthetősége miatt, és ne kelljen ugyanilyen módon halkítani a hangos effektek esetén. Mindkettő az Audyssey 2 EQ alapjaira épít, ami egy automata szobakalibrációs rendszer, és több hallgatási pontból méri be a szobát.
Egy új funkció viszont a HDMI Thru, ami még akkor is átengedi a HDMI jelet a tévére, ha az erősítő ki van kapcsolva. Ez akkor lehet érdekes, ha például csak a televízió hangszóróit akarjuk használni, miközben például a rádióerősítőhöz HDMI bemeneten keresztül csatlakoztatott műholdvevőről érkező tévéadást nézzük.
A rengeteg hallgatási mód csak bezavarja az embert. A GUI grafikus kezelőfelület azon felül, hogy szép és használható, kicsit bonyolult. Teljesen más útvonalon lehet elérni a THX funkciókat és az Audyssey funkciókat, pedig hasonló a céljuk. Szerencsére a távirányító ezen közvetlen gombeléréssel segít, ahol ugyan monokróm a menü, de a legfontosabb dolgokat sokkal könnyebbben belőhetjük. A különböző hangmódokat külön gombok segítségével érhetjük el.
Az Onkyo viszont mindenre gondol. A készüléket egy színes, poszterméretű gyorsbeállítási útmutatóval szállítja, aminek használata a használati kézikönyv mellett egy elgondolkodtató alternatíva. Még színes hanfalkábel jelölőket is kapunk, amik színben megegyeznek az adott kimenet színével.
A próba előtt futtattam az Audyssey 2EQ beállítást. Nem teljesen automata, mivel kézzel kell beállítani, hogy a 7 csatorna utolsó 2-jét hogyan akarjuk hasznosítani. A mérőmikrofon csatlakoztatása után megkérdezi: az első hangfalakat hajtjuk kettős erősítéssel, vagy magassági csatornákat használunk (ekkor megkérdi, hogy front magassági csatornát vagy, hátsó, „térkiszélesítő” csatornát akarunk-e), esetleg 2. zóna lesz-e.
Mindezek összeadásával megállapítható, hogy ez erősítő sokféle megoldást kínál (kettős esrősítés, magassági, térkiszélesítő, hátsó surround, 2.zóna). bár 9 hangfalcsatolója van, csupán 7 beépített erősítővel rendelkezik, így a csatlakozókat át lehet hidalni.
Hagyományos 5.1-es felállásban teszteltem a készüléket. Forrásnak OPPO BDP-83SE univerzális lejátszót használtam. Minden film Blu-ray lemez volt. Teljesen véletlenül az erősítő képes fogadni a DSD jelet a megfelelő SACD játszóból, így nem is kell utasítanom az OPPO-t, hogy a DSD-t nagyfelbontású PCM hanggal konvertálja.
Sok mindennel kipróbáltam az erősítőt. Elsőként a „The Ministers” című filmet pattintottam be, Harvey Kietellel és John Leguziamoval a főszerepben. A Dolby Digital hang remekelt, majd átkapcsoltam 2EQ-ra. A lábdob erőteljes hangja azonnal lenyűgözött. Az effektek is szinte fájdalmasak lettek. A „The Boondock SaintsII: All Saints Day” egy fantasztikus történet, egy csipet ír beütéssel fűszerezve. A DTS-HD Master Audio hangsávja igazi THX Loudness Plus és Audyssey Dynamic EQ/Volume teszt. Bár nem annyira elbűvölő, mint az első Boondock film, ezért közel jár. A Kelta-metál zene szuperül visszaüt. Ebben az esetben az Audyssey sokkal jobban szól, mint a THX. Sokkalta eredetibben hangzik, és részletezőbb is. Ezen felül 3-féle beállítási mód közül is választhatunk (light, medium, heavy). A közepessel kezdtem, de ahogy elkezdett sötétedni, erősre váltottam. Jó dolog, hogy ebben az erősítőben nem csak 1 választásunk van, hanem ténylegesen is szelektálhatunk.
A „Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron” című tini-kaszabolós film éppen, hogy sok. De a Dolby TrueHD hang mindenek felett áll. A zenei részek fantasztikusan ijesztőek, sok lábdobbal és gonghanggal. Amikor a szereplők a Karib-szigeteken tartózkodnak, a vihar hangja körülvesz minket, és tökéletesen illeszkedik a háttérzenébe. A 2EQ megmutatja az erejét a szub-nélküli rendszerekben is: az EQ használatával addig szélesíti ki a hangfalak alsó határát, amennyire csak lehet.

Az Onkyo TX-SR608 fantasztikusan széleskörű szolgáltatás-halmazzal rendelkezik, kedvező áron. A versenytársak biztosan feszengenek. Nem, ez nem képes bútorméretű hangfalakat meghajtani, de a megfelelő hangfalakkal párosítva csodákra képes.