Onkyo TX-NR414 AV Rádióerősítő

2013-03-04
Vissza a tesztekhez

A Sztereó Sound & Vision magazin XIX. évfolyamának 2012. 5. száma alapján:

Keskeny, lőrés-szerű kijelző ablakával, és ezüstszínű előlapjával a csapat „legtechnikaibb” és legmarconább kinézetű tagja. Ár tekintetében a felső határt képviseli, mindközül a legdrágább modell. Diszkrét elemekből felépített végfokozatai az Onkyo saját fejlesztésű, WRAT (Wide Range Amplifier Technology) nevű kapcsolásán alapulnak. Ez egy csekély mértékű negatív visszacsatolást tartalmazó megoldás, mellyel nagyon alacsony szinten tudják tartani a zajt és a torzítást. A hangfeldolgozást TI Burr-Brown 192 kHz/24 Bit D/A konverter végzi. Egyetlen komoly elmaradása a Pioneer szolgáltatásaihoz képest a hiányzó mérőmikrofonos kalibráció. Installálásakor a rendszermenüben kézzel kell meghatározni a hangfalak nagyságát, a hallgatási pozíciótól való távolságukat, és fülre elvégezni a szintek beállítását. De mivel általában több évre veszünk készüléket, csak a vásárlás utáni első nap kell néhány órát rászánni a gondos konfigurálásra, és utána el is lehet felejtkezni az egészről. Cserébe alaposan telepakolták olyan szolgáltatásokkal és funkciókkal, melyekre folyamatosan szükség lehet rendszeres napi használat során. Apple iDevice tulajdonosok használhatják a front oldali USB-t, (video bemenettel együtt) de sajnos az AirPlay nem támogatott.
Internetre csatlakoztatva, rádióhallgatásra nem csak az ingyenes vTuner használható, hanem a Last.fm is, vagy fizetős alkalmazások (pl. Spotify) érhetők el. Az „InstaPrevue” funkcióval kép-a-képben módon megmutatja a HDMI bemenetekre érkező videó anyagokat bélyegképek formájában, majd az azokra való navigálással lehet forrást választani. LAN-ra csatlakoztatva Windows Media Player 12-vel vezérelhető.
A versenyzők közül egyedüliként nem csak a FLAC veszteségmentes tömörítésű file-okat, hanem WMA LOSLESS és az OGG formátumokat is képes lejátszani.
A csatlakozások terén is a többiek fölé magasodik: a legtöbb digitális hangbemenettel rendelkezik, és nem csak kompozit, hanem a jobb minőséget biztosító komponens videó bemenetekkel is ellátták. Az egyetlen készülék, amelyik egy második zónát is ki tud szolgálni vonalszintű sztereó hanggal.
Távirányítója ergonomikus, logikusan megkonstruált tartozék, tervezője adhatna néhány órányi továbbképzést a Pioneer mérnökeinek.
Mark Knopfler lemezét betéve, az énekes határozottan jelen van, de nem prezenszes, és nem tolakodó. A dobos viszont diszkréten a háttérben tud maradni. Reggae zenén a basszus ugyanolyan erőteljes, mint a Marantz esetén. A színpadkép viszont szűkebb, Diana Krallra váltva, még mindig a jazz klubban vagyunk, de a zenészek egy kicsit közelebb húzódtak egymáshoz, nem használják ki a rendelkezésre álló teret.