NAD T 587 - Elismert szaki

2010-02-07
Vissza a tesztekhez

"Aki kép-és hangminőség, valamint a gyorsaság szempontjai szerint választ annak nem kell sokat válogatni: ez egy jó megoldás."

Digitális HáziMozi magazin 2009. márciusi számának írása alapján:

A NAD bizony nem tartozik a „nagy átlag” gyártók közé, éppen ezért érdekes látni, amikor egy ilyen audio-specialista cég, a legújabb irányzatot is felveszi termékei közé. A cég termékpalettájában természetesen DVD-játszók is akadnak szép számmal, így azért már van NAD hagyomány a videó területén is. A T587 a mai kornak megfelelő slim felépítésű, tehát nem sok helyet foglal el a meglévő készülékek mellett. A jelenlegi BD játszók legfontosabb tulajdonságai közé tartozik az interaktivitással kapcsolatos szolgáltatáscsomag, ami attól függ erősen, hogy melyik profilt támogatja a lejátszó. A NAD első Blu-ray lejátszója már úgy került forgalomba, hogy támogatja a BD Live funkciókat a 2.0-ás szabványnak megfelelően. Ezek a teljesség igénye nélkül az interaktív tartalmakat, on-line szoftverfrissítést (stb.) jelentik. Ugyanakkor a BD lemezek tartalma és így a lejátszók is erősen Java platform függőek, ami nagyon sokat számít a készülékek sebességében, a startra kész állapot elérésében.

Formátumok bűvölete:

A T587-es nagyon sokféle lemezformátummal megbirkózik és csak talán azokat a normákat nem ismeri, amik ma kevésbé elterjedtek. Ilyenek például a DVD-RAM, illetve a VCD és SVCD lemezek. Ugyanakkor semmi akadálya annak, hogy képeket nézzünk meg rajta, vagy éppen DivX formátumú videókat játszunk. Persze nem hinném, hogy ezt a lejátszót bárki is fotók vagy egyszerűbb és főleg nagy tömörítésű videóformátumok nézegetésére használja majd. Annál jobb tulajdonsága, hogy megbirkózik a BD-ROM, BD-R és RE lemezekkel. Persze nem árt figyelni a gyártó honlapját, mivel a BD lejátszók szoftvere általában frissíthető, így a legújabb firmware verizókat le tudjuk tölteni a honlapról, vagy a www.blu-ray.com oldalról.
A felbontás tekintetében is jó a helyzet, mivel minden tekintetben teljesíti a Full HD követelményeit, a BD lemezek 1080p szabvány szerint is lejátszhatók arra alkalmas televízión. Ugyanakkor a hagyományos DVD videóanyagok felkonvertálása is lehetséges egészen 1080p értékig, kizárólag a HDMI csatlakozón keresztül.
A hangzás tekintetében is felszerelték minden földi jóval, amit a legújabb BD szabvány megkíván. Ennek értelmében ismeri a Dolby TrueHD és DTS-HD formátumokat. Persze ismét itt a nagy dilemma, mivel a lejátszó hiába „tudja” mindezeket a nagyfelbontású szabványokat, a 7.1csatornás hangzáshoz külső erősítő is szükséges, amiben dekóder is található. A NAD ugyanis kompatibilis ezekkel a hangszabványokkal, de belső dekódolás híján „csak” 5.1-es hangzást érhetünk el házimozi erősítőnkön. Amennyiben azt is lecseréljük egy olyan modellre, amely már ismeri a 7.1-es hangzást, akkor a HDMI csatlakozón keresztül már élvezhetjük a nagyfelbontású audiosávok adta élményt. Azt kell mondjam, hogy mindet azért ne írjuk a NAD rovására, mivel nem egyedi esetről van szó. A többi márka sem nyújtja ezt a luxust, még ha megannyira is jól hangzik a HD jelzés a jól megszokott hangszabványoknál. Persze érthető a koncepció: növelni kell a házimozi erősítők eladásait is…

Tapasztalatok:

A kijelző nagyszerűen látható messziről is, köszönhetően a nagyméretű számoknak, feliratoknak. Ugyanez mondható el a lejátszó menürendszeréről is, ami több mint rendezett. Nagyon jó, de ugyanakkor meglehetősen egyszerű a felépítése: a lényeges pontokat könnyen meg lehet találni. Igazából a felbontás értékek megadása a legfontosabb, amihez a menübe kell belépni. Ott megadható, hogy 24 vagy 50 Hz legyen a képváltás frekvenciája illetve, mekkora legyen a felbontás értéke. A távvezérlőn is találunk egy felbontás gombot, de a gyakorlatban csak a menüből lehetett váltani, közvetlenül nem. Hozzáteszem, nem a lemeztől függ, mivel másik lejátszó használata esetén ez a váltás nem probléma.
A NAD-nak a menükezelése nem igényel nagy előtanulmányokat, egyszerű és jól áttekinthető. A távvezérlő segítségével kihasználhatjuk azt az extrát is, amit a BD lemezek nyújtanak. A film lejátszása közben a főmenü bármikor lehívható, így hogy a filmet sem kell megállítani. A jelenetek kiválasztása vagy az extra tartalom elérése innentől kezdve gyerekjáték.
A NAD előnye azonban nem ebben rejlik. A tesz során szándékosan olyan műsoranyaggal is kipróbáltam, amivel más lejátszó szó szerint szenved. A betöltési ideje nagyon hosszú, több perc. A 007-es ügynök Oroszországból szeretettel című filmjét a korábbi készülékek közül néhány nagyon nehezen emészti meg. A NAD-nak ezzel nem volt problémája. A készülék bekapcsolása mindössze 20 másodperc körül van. A lemez felismerésével együtt sem telik el fél percnél több. Ez nagyon jó érték, a leggyorsabb BD játszó, ami eddig teszten volt a szerkesztőségben. Valójában ez is a normális, és nem a sok perces betöltési idő. Igaz, a képminőség sok mindent elfeledtet.
A film egyes jelenetei között nagyon gyorsan lehet lépkedni, olyan mintha közönséges DVD-t kezelnénk.
A képminőségről is csak a legjobbakat lehet elmondani. Zajmentes és részletgazdag képvisszaadást produkált. Nem tapasztalható említésre méltó hiba. A színek átfogása, valamint a kontraszt és élesség is kitűnő.

Összegzés:

A NAD T587 legfőbb erénye a gyorsaság. Ugyanakkor ez a tény valamennyire az LG érdeme is, ugyanis a hírforrások szerint erős rokoni szálak fűzik az LG300-as lejátszójához. Aki kép-és hangminőség, valamint a gyorsaság szempontjai szerint választ annak nem kell sokat válogatni: ez egy jó megoldás. Ami viszont erősen elgondolkodtat, az a készülék ára. Igazából a sebességet biztos, hogy ma még meg kell fizetni, de ezt a kép és hangminőséget már kedvezőbb árért is megkapjuk. Persze ez nem egy átlagos termék, tehát az ára is a presztízst képviseli. Bizonyára lesz olyan, akinek megéri a többletkiadás.