Mission MX3 Hangsugárzó

2014-05-27
Vissza a tesztekhez
 
Külső, technikai tulajdonságok
Az MX3 csomagolásának eltávolítása után az első dolog, amit észrevettem, az az volt, hogy a hangfalak nagyon is kompakt. A maga 815mm x 172mm x 340mm-es méretével a Mission MX3 valóban nagyon kicsi, a legkisebb a Mission floorstand hangszórói között, de éppen emiatt, elfér a legtöbb lakásban. Kicsinysége ellenére képes kezelni akár 150 watt teljesítményt is, 8 Ohm-on. A gyártási minőség kiváló, sehol egy sorja darab, vagy oda nem illő részlet. Még az eléggé vastag lábazati tüskékkel csavarozott magassága is alig haladja meg a 80 cm-t. A tervezők azonban annak ellenére, hogy ennyire szerény méretűek ezek az oszlopok, szemet gyönyörködtető külsőt álmodtak meg nekik. A hangszórókra nagyon korrekt kivitelű rácsok kerültek, amelyek homogén anyagukkal teljesen egy síkot alkotnak az előlappal. A hátsó részen sokféle dolgot találunk, úgy, mint rezonancia profilok, dupla csatlakozók, ballaszt kamra. Ez utóbbit meg lehet tölteni, például homokkal, ez pedig javítja a basszusok megfelelő kontrollját.
 
Az MX3 esetében egy klasszikus két utas rendszerrel találkozhatunk. A mélyközép 16cm-es membránok ún. paramid szendvics szerkezetet alkotó aramid szálakból állnak össze. Ez a nagy szakító-szilárdságú anyag pompás saját csillapítással rendelkezik, ami egyben nagyon könnyű és merev. A saját csillapítás drasztikusan csökkenti a kúp okozta torzítást, elnyeli a transzverzális hullámokat, amelyek a kúpon keletkezett impulzusok által kelnek életre. A hangszórók fém kosarakból és nem eltúlzott, de ésszerű méretű mágnesekből állnak, ezeket további ferrit gyűrűk tartják. Ennek ellenére a műszaki leírásban a cég kiemeli, hogy az MX3 nem árnyékolt. Mindenesetre, természetesen teljesen nem azok, mert a mágnesek nem is hermetikusan zárt fém dobozok.
 
A magas hangok  egy 25 mm-es selyem dóm neodímium hangsugárzóból áramlanak, a crossover az aljzatok profiljaihoz csatlakozik, hogy minél kisebbek lehessenek a „résidők”. Itt érdemes megjegyezni, hogy az általuk használt saját "hullám-irányított rács" technológiát, ami azt jelenti, hogy a rácsok generálnak egy integrált rádiófrekvenciás jelet, amely lehetővé teszi, hogy  a magas hangok teljesen természetes módon keveredjenek a közép-mélyekkel. Ez az első alkalom, hogy hifi hangfalak a tervezett teljesítményt anélkül érik el, hogy eltávolítanánk a rácsokat.
 
Így hallottam
Aki már korábban hallotta ezeket a hangfalakat, az nem lesz meglepve a mondandómtól. Annak ellenére, hogy eléggé szerény méretűek, az MX3 életeleme az erőteljes hangzás,  nagy basszusokkal kísérve. Ezért nem is meglepő, hogy a tonális egyensúly enyhén ferdén efelé tart, de azért én nem nevezném ezt a dolgot párhuzamosan a kommersz felé tartásnak is. A magas hangok valóban valamivel kevesebb teret kapnak, de ez persze hanganyag-függő is. A nagy átmérőjű mély alagutak és biztonsági hálók nem véletlenül lettek alkalmazva itt, akárcsak a ballaszt kamra. A basszusok tömegével ennek töltési szintjének változtatásával is lehet játszani.

Szerencsére a basszus ilyen erőteljes jelenléte összességében nem árnyékolja be a magas-sugárzók teljesítményét. A magasak ebbe a képbe tökéletesen illenek, viszonylag enyhék, de teltek és nem keltik feleslegesen a zajt. Egyáltalán, semmilyen helyzetben nem lesznek tolakodóak vagy meghatározóak, de mindig észrevehetően jelen vannak.   
Ha egyértelműen kell fogalmazni, "kellemes" magas tartományokról tudok beszélni, természetes érzést adnak, anélkül, hogy kifárasztaná a fülünket. Mendelssohn egyik hegedűversenyében a hangszerek finoman, tisztán, de erőteljesen szólaltak meg, az atmoszféra és a tér is gyorsan megteremtődött és úgy is maradt, egy pillanatra sem engedett sem a dinamikából, sem a hangtérből az MX3. A mélyek határozottak voltak, a magasak élesek, de nem tolakodóak. Akár szentségtörésnek is számíthat, de igazi „húzós” rap zenével is megterheltem a falakat, ezzel rendesen feszegettem a határaikat, de tartották a teljesítményt és feszesen tűrték a terhelést, a hirtelen váltásokat stabilan kezelték, talán a basszus-leadás tökéletességét tudnám még egy leheletnyit kiemelni.  Jazz esetén lágyan, alázatosan prezentálta a zenét, az énekhangokat jól előtérbe helyezte. A végére már csak a szubjektivitás oltárán áldozhatnak azok, akik megveszik ezeket a – bátran állíthatom- remekül sikerült darabokat: az MX3 négyféle színben rendelhető: fekete, cseresznye, dió és rózsafa.

Ajánlás
Az MX3 előadásában végső soron nem kapunk végletekig csiszolt, tökéletes hang- reprodukciót, de vélhetően olyan mérnökök hangolhatták ezt a típust, akik szeretik a dinamikus és erőteljes zenei élményt, nem csupán egy audiofil referencia szintet akartak ismételten meglépni ezzel a termékkel. Ára alapján a középkategória egyik igen izmos képviselőjével találkoztam, de mutatott képességei alapján a felsőbb kategóriában sem vallana szégyent. Feltétlenül az ajánlott kategóriába tartozik.

forrás: www.sztereomagazin.hu