Marantz NR1403 AV Rádióerősítő

2013-03-04
Vissza a tesztekhez

A Sztereó Sound & Vision magazin XIX. évfolyamának 2012. 5. száma alapján:

A korábban már nálunk járt, és tesztelt NR1402-es utómodellje. Kinézetre nem sokban különbözik, de kár is lett volna nagyot változtatni a jól eltalált, elegáns slim-line kivitelen. Az előlapi kerek kis nyomógombok a stílushoz jobban illeszkedő keskeny csíkokká változtak.

Esetében is tetten érhető az analóg világtól való távolság évenkénti növekedése: a hátlapról eltűntek a komponens videó bemenetek, és az előlapi analóg jack bemenet helyett egy HDMI aljzatot kapunk. Ez, és a további öt hátoldali HDMI terminál már bőségesen elegendő, hogy minden szóba jöhető készüléket csatlakoztatni tudjunk. Sajnos USB bemenetet már nem kapott, ezt nagyon kár volt lespórolni, így pendrive-ról egyáltalán nem, iDevice vagy más hordozható eszközről pedig csak analóg RCA-n keresztül hallgatható zene. Ezzel hátrányba került a többiekhez képest.
Installálását Audyssey mérőmikrofonos kalibráció könnyíti meg, majd használatakor a hangzás minőségét javítják az Audyssey MultiEQ, Audyssey Dynamic EQ és Audyssey Dynamic Volume funkciók.
A bevezetőben említettek szerint LAN kapcsolatra nem képes, de még sincs teljesen elvágva a külvilágtól. Egy opcionálisan megvásárolható adapter csatlakoztatható a hátoldali M-XPort(Marantz-eXtension Port)-ra. Ennek segítségével A2DP profilt kezelő Bluetooth készülékekről streemelt zene fogadására képes.
RDS tunere nem csak az állomás nevét és a program típusát, hanem a radiotext információkat is mutatja. A hátlapon kínál egy sztereó RCA pre out kimenetet is, de eltérően a két nagyobb modelltől, ez sem 2. zóna sem két további surround csatorna, hanem a két front csatorna vonalszintű jele. Egy külső sztereó végfokozattal nagyobb teljesítményű kiépítés valósítható meg. Igazság szerint, ez nem igazán tűnik fontosnak, aki ebben az árkategóriában vásárol, annak nem az lesz az első dolga, hogy egy rendszerupgrade keretében egy plusz erősítővel kiváltsa a receiver két front oldali végfokozatát.
A tesztek során volt vele egy kis inkompatibilitási probléma, mivel a T-Home által biztosított kábeltv-s set-top-box HDMI kimenetével nem működött együtt, a tv képernyője csak fekete-fehér váltással ütemesen villogott. Vagy az STB nem adott ki magából 100%-osan szabványos jelet vagy a Marantz nem tudott valamit jól értelmezni, ez nem derült ki, de a két nagyobb receiver esetén ez a probléma nem jelentkezett.
Meghallgatásakor nagyon jól teljesített. Zenei anyagon, pure direct módban kifejezetten kellemes volt hallgatni. A basszus nagyon mélyre tud menni. Meleg, telthangzású volt az összbenyomás. Sztereó tere valamivel pozícionáltabb volt, mint amit a két nagyobb modell tárt elénk. Diana Krallt hallgatva, valóban egy jazz klubban érezhettük magunkat, ahol a zenészek az asztalunk előtti széles, levegős színpadon játszottak.