Klipsch R-15PM Aktív sugárzó

2016-07-18
Vissza a tesztekhez
Klipsch R-15PM Aktív sugárzó

A gyártó Personal Music termékkategóriájába tartozó R-15PM, azaz Reference Powered Monitor hangsugárzó, ahogy a neve is sugallja egy beépített erősítőt tartalmazó aktív modell, számos bemenetének és szolgáltatásának köszönhetően azonban jóval több annál, szinte már egy audio rendszer-központnak mondanám, ami analóg lemezjátszót és különféle digitális forrásokat egyaránt fogad, ráadásként még távvezérelhető is. Nem véletlenül nevezi gyártója a bolygó legsokoldalúbb hangsugárzójának.

Szemből nézve a kompakt méretű R-15PM ugyanúgy néz ki, mint az R-15M fényes fekete külsejű Reference sorozatú két-utas monitorsugárzó Tractix Horn fantázianevű kereszt szekcionált tölcsérben csücsülő kompressziós meghajtó rendszerű 1”-os tweeterrel és a jellegzetes trombitaréz színű 5,25”-os (13 cm) mély/középsugárzóval. Amikor azonban a jobboldali hangsugárzó háta mögé kerülünk a felül lévő reflex-nyílás alatt egy csatlakozókkal rendesen teletömött hátlap látványa tárul elénk, cseppnyi kétséget sem hagyva a felől, hogy itt bizony már nem egy hétköznapi hangfallal állunk szemben.
 A hangsugárzók belsejében megszokott alkatelemeken túl még egy 2×50 W teljesítményű beépített erősítőt is rejtő kabinet tulajdonképpen az erősítők összes funkcióját magába foglalja, ugyanis többféle bemenettel rendelkezik, amelyek között a hozzá mellékelt vékony távvezérlővel ugyanolyan kényelmesen lehet váltogatni, mint egy távvezérlős erősítő esetében. Minden igényt kielégítő bemenet repertoárjában különféle analóg és digitális bejáratok, valamint napjaink trendjeinek megfelelően még vezeték nélküli Bluetooth vevő is található. Az analóg választék 3,5 mm-es jack illetve RCA line/Phono MM verziókból áll, utóbbinál egy kapcsolóval választhatjuk ki, hogy nagyszintű jelforrást vagy analóg lemezjátszót szeretnénk éppen hallgatni, s a lemezjátszóhoz még földelőcsavart is találunk a hátlapon. Klasszikus digitális forrásokat optikai bemeneten keresztül csatlakoztathatunk a hangsugárzóhoz, míg az USB porton keresztül PC-kről és Mac-ről hallgathatunk zenét. Komolyabb mélyigények esetén a hangsugárzóhoz különálló aktív szub-woofert is csatlakoztathatunk. A „normál” hangsugárzó kivitelű bal és a hálózathoz csatlakoztatandó jobb hangsugárzók összekötéséhez mindössze egy megszokott hangszórókábel szükségeltetik, amelyet a csavaros-szorítós banánhüvely terminálok fogadnak.
 


A kartonban lévő tartozékdobozban USB kábelt, RCA kábelt, megblankolt hangszórókábelt és tápkábelt találunk, melyeket igény szerint később speciális típusokra is cserélhetünk, de legalább azonnal be tudjuk installálni velük a hangsugárzót.
 

Az R-15PM aktív mivoltának valamint gazdag bemenetválasztékának köszönhetően nagyon sokrétűen használható. Ugyan nem egy kifejezett apróság, de azért még afféle közel téri monitorként működő számítógépes hangszóróként is alkalmazható, de még ennél is fontosabb, hogy számos különféle műsorforrással kiegészíthető. Egyedi elképzeléseink szerint egy olyan komplett audio láncot építhetünk fel vele, amelyben a zenét valamilyen klasszikus műsorforrás (CD játszó, magnó, stb.), analóg lemezjátszó, digitális műsorforrás, hordozható lejátszó, PC, Mac, vagy egyszerűen egy okos telefon is szolgáltathatja, akár vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül is. A dobozhoz csatlakoztatható szub-woofer révén emellett sztereóban még mozizni is lehet vele valamely analóg bemenetén keresztül. Az egyetlen kényelmetlenség mindössze abból adódhat, hogyha több RCA kimenetű műsorforrást szeretnénk használni, mivel a hangsugárzón egyetlen RCA bemenet van, így ebben az esetben alkalmanként át kell dugdosni a különféle készülékek kábeleit. Ettől eltekintve a hangsugárzó installációja és használata könnyű és átlátható, aki pedig nem akar igényesebb kábelekre áldozni, csak egy optikai kábellel kell kiegészítenie a tartozék szettet, már amennyiben ezt a csatlakozási lehetőséget is ki akarja használni.

Mivel korábban már járt nálam hasonló méretű és a hasonló hangszórókkal készült Klipsch monitor, egyáltalán nem aggódtam a doboz mérete miatt, hiszen kaptam már ízelítőt abból, hogy mekkorát szól és milyen korrekt basszussal rendelkezik egy ilyesféle modelljük.

A 13 cm-es wooferrel rendelkező hangsugárzó dinamikus és kellően erőteljes mélyeihez teljesen kiegyensúlyozott hangzás párosul, amelyet nagyobb hangerőn is megőriz. A megszólalását egységesség és határozottság jellemzi, és monitorként a felsőbasszus kiemelés régi trükkjével sem él.

A jazz és jazz rock bandák összeszokott módon, kifejezetten karakteresen zenélnek, a ritmus energikusan pulzál, a dobok pedig dinamikusak, mindössze nagyon felhangosítva tapasztalható a hangjukban némi kopogósság. A dobseprők illetve cinek kellemesek és impresszívek, a szólózó hangszerek levegősen és határozottan játszanak. A zene vonzza és igényli a figyelmet, egyáltalán nem háttérzene jellegű, mivel izgalmas, és mint említettem, meglehetősen karakteres. A vibrafon szólója ismét csak a tölcséres magas sugárzó kvalitásaiból nyújt hatásos ízelítőt; a hangja szépen csengő, egyszerre játékos és bensőséges hangulatú, valamint valóságos hatású hosszú lecsengésekkel szól. 

Klasszikus műfajokon szintén kiegyensúlyozott és lendületes hangzású, gazdag színvilággal és barátságos karakterrel. A Mozart opera élettelien hullámzik az előadásában és az énekesnő is elemében érzi magát, de túlzásokba azért nem esik. A hangszereket szépen szétválasztja és levegősen szólaltatja meg, ami kimondottan szép teljesítmény az árához képest. A Verdi operarészlet ismét jókora ízelítőt nyújt a mélyeiből és a dinamikájából, mert mindkét paraméter egyértelműen túlmutat a doboz méretosztályán. A mélyek erőteljesek és öblösek, a hangsugárzónak még a tutik energikus prezentálására is kellő ereje marad. A hangszer és énekhangok egyaránt kellemesek, a doboz összességében a témához illően divatos kifejezéssel élve, jól odateszi magát. 

Ugyanilyen vehemenciával lát neki Shirley Horn felvételének megszólaltatásához is, és újabb haditettként még az erős és túllőtt basszus sem fog ki rajta. Méretéhez képest jókora mélységekbe ereszkedik, majd ügyesen „elfogy”, anélkül, hogy a számára már problémás frekvenciákon bármiféle zavaró hangok szólalnának meg belőle. A részletezettsége nagyon jó, a latinos ritmusszekciót gazdagon jeleníti meg, és az energikusság mellett a levegős énekhangot is élvezetesen tolmácsolja.

Pop-rock műfajokon szintén jócskán kitesz magáért, így az okos telefonjáról nem feltétlenül Bachot hallgató vásárlóréteget is könnyedén elcsábítja. Az előzőekben említett pozitívumait megőrizve feszes és testes basszust, valamint határozott és izgalmas közepeket illetve magasakat szólaltat meg. A hangzás többször említett egységessége jó nagy hangerőn is megmarad, tág határokat biztosítva ezzel a hangulattól függően andalgós, átlagos vagy éppenséggel bulis hangulatú zenehallgatáshoz. 

Filmeken izgalmas, érdekes, testes és dinamikus megszólalást produkál, ha pedig mindez mégsem lenne elég, ne feledjük, hogy aktív szub-wooferrel is kiegészíthetjük.

A Klipsch R-15PM egy határozott, karakteres és dinamikus megszólalású hangsugárzó, ami egységessége és széles frekvencia átvitele révén szinte mindenféle zenei műfaj igényes tolmácsolására képes. Méretéhez képest a basszusa és a dinamikája egyaránt nagyon jó, ezért a pop-rock műfajokat hallgatók számára is vonzó alternatíva lehet. Másik fő ütőkártyája a sokoldalúsága, hiszen a műsorforrásokon kívül gyakorlatilag mindent tartalmaz, ami egy rendszer felépítéséhez szükséges, így megvásárlóinak még a hozzá illő erősítő kiválasztásával sem kell bajlódniuk.
 

forrás: hifipiac.hu