A KEF versenygyilkos mini monitorja, az LS50

2014-04-09
Vissza a tesztekhez
A KEF versenygyilkos mini monitorja, az LS50

High End 2012 – München, Németország

A KEF új LS50-es hangsugárzója a jelek szerint a klasszikus, a BBC által tervezett és a 70-es években KEF hangszó-rókkal létrehozott LS3/5A monitor modern, a napjaink igényeinek megfelelően újraálmodott reinkarnációja. Nekem is, mint a kiállítás annyi más látogatójának igen érdekes kis hangsugárzónak tűnt a kiállításon, de némi fenntartással viseltettem iránta. Pont úgy is nézett ki, mint ahogy a mini monitorok általában szoktak, de az igazat megvallva, én általában nem ilyen hangsugárzók iránt lelkesedem. Nem tudom, valójában miért, de ezek a törpikék nem nagyon szoktak lázba hozni. De nem így az LS50! Csak olvasson tovább...

Az LS3/5A egy szép sikertörténet volt, de az LS50 és az LS3/5A között legfeljebb csak a méretben mutatkozik némi hasonlóság, meg abban, hogy mindkettőben KEF hangszórók dolgoznak, na meg az is igaz, hogy ezeket a hangsu-gárzókat a KEF amolyan házi monitor hangsugárzóknak ajánlja –és lehet, hogy arra is valók? De az LS50 szemrevaló külalakjával és a kis dobozba épített technológiával (na meg azzal, hogy ez is egy KEF, már pedig a márka igen sok zeneszeretőnek garancia az audiofil megszólalásra), erős volt a gyanúm, hogy másra is jó, mint a felvételek monitoro-zására. Csodálatosan megépített kis monitor doboz, öröm lehet vele otthon zenét hallgatni, ráadásul még megfizet-hető áron is kínálja a gyártója (de erről még később szólok pár szót).
Ami a technológiáját illeti, a fejlesztők teletömték az LS50-est a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal. Az ívelt előlap célja, hogy tökéletesen kiküszöbölje a hanghullámok nem kívánatos elhajlásának veszélyét, a közös tengelybe épített magas- és középmély hangszóró a legújabb generációs KEF Uni-Q hangszóró, a KEF szabadalmaztatott, vadonatúj "Z-Flex" bordázott membránszél technológiájával; a hangsugárzó dobozát igen gondosan megtervezett és kialakított merevítések és belső csillapító bevonatok teszik gyakorlatilag rezonanciamentessé; végül pedig a hátrafele nyitott reflexcső kívülről nézve egy ovális nyílás, de ha belenyúlunk akkor egy puha, szivacsszerű betétet találunk benne középtájon (igazán furcsa érzés tapogatni), ami a tervezők szerint az állóhullámok kialakulását gátolja. Még számos dolgot mondhatnék el az LS50 belső felépítéséről, de talán már ez is elég ahhoz, hogy láthassuk, hogy nem tucatáruról van szó és az LS50 tervezői megoldások és egyediség tekintetében messze felülmúlja az elődjének tekinthető LS3/5A dobozokat.
Minden tökéletes ezen a hangsugárzón, minden nagyon tetszett, na de a hangja az igazi meglepetés -- az LS50 has hihetetlenül meleg hangon, telten szólalt meg, olyan hangon, ami egy ötször ekkora doboznak is a becsületére vált volna. Elképzelhetetlennek tartottam eddig, hogy ennyi energia tudjon felszabadulni egy ilyen kis dobozból. Leesett az állam, hogy milyen mélyeket nyomott az LS50 (a KEF -6 dB-et adott meg 47 Hz-en és szerintem még ennél is jobb a doboz, legalábbis úgy hallottam), a másik meglepetés meg az volt, hogy mekkora hangerőn szólalt meg, teljesen betöltötte hanggal a kicsinek igazán nem mondható meghallgató szobámat, anélkül, hogy az erőlködés legcsekélyebb jelét tapasztaltam volna. Na igen, egy kis dobozba zárt koaxiális hangszóró igazán a közeltéri hallgatásra tűnt eddig ideálisnak, de ezek a dobozok a közeltéri monitorozás mellett meglepő módon egy nagy szobát i tökéletesen be tudnak hangosítani.
Még sokáig dicsérhetném ezt a jól sikerült kis dobozt, de beszéljünk most arról, ami még a hangjánál is jobban meglepett: az áráról. Az LS50 javasolt európai kiskereskedelmi ára 998 euró/pár, Észak-Amerikában pedig 1.499 dollárt kérnek egy párért. Amilyennek hallottam és amit a High End kiállításon másoktól is hallottam, ez a doboz ezen az áron keményen feladja a leckét a versenytársaknak. Azt sem tagadom, hogy kevés ennél izgatóbb új termékkel ta-lálkoztam valaha is az életemben. Megkockáztatnám, hogy az LS50 legalább olyan izgatóan érdekes, mint amilyen a KEF által Münchenben tavaly bejelentett Blade volt (pedig sokan emlékezhetnek még rá, hogy mennyire felizgatott tavaly az a doboz), mivel az LS50 igen sok ember számára vált az áránál fogva elérhetővé. Mindig is nagyra becsültem a megfizethető áron csúcsminőséget nyújtó termékeket, ezért is szerettem meg ezt a kis dobozt.

Sohasem akartam venni magamnak egy LS3/5A dobozt, hiába volt annak idején talán a legnépszerűbb kis doboz, de miután volt szerencsém meghallgatni az LS50-est Münchenben, rögtön beleszerettem – alighogy hazaérek, máris hívom a KEF-et, hogy küldhetik!

Doug Schneider
Alapító és kiadó, The SoundStage