KEF Q300 Állványos hangsugárzó

2013-09-17
Vissza a tesztekhez

A Sztereó Sound & Vision magazin 129. száma alapján (2013/02 június-július)

A hifi rajongók nagy kedvencei az egyedi Uni-Q házban lakozó KEF hangsugárzók. A koncepcióval a gyártó a magas- és mélysugárzókat egymással kombinálta, és ez hallhatóan komoly előnnyel jár.Kialakítás
A Q300-as a KEF Q széria állványra helyezhető nagyobbik hangsugárzója. Méretéhez hűen nagyobb volumenre képes, hibátlan, teltebb basszussal. A Uni-Q technológiát mindenképpen ki kell emelni, melynél az előző szériához képest a Q300-asban a sugárzók koaxiális elhelyezkedését jobban optimalizálták. A mélyközép-sugárzó 165 mm-es membránjával jelentősen nagyobb hatásfokot értek el a konstruktőrök. A mélyközép-sugárzó közepében elhelyezett magas-sugárzó 25mm-es membránt kapott. Ezek védelme és a frekvencia optimalizálása érdekében a rezgéscsillapított szerkezetű hangszórót alumíniumöntvény vázba foglalták.

Így hallottuk
Néhány évvel ezelőtt a régebbi Q-sorozat már híressé vált kiváló hangminőségéről. Most pedig a Q300-asban sem tudtunk csalódni. A hangszóró nagyon meggyőző hangzást hozott, gondolatban képesek voltunk arra, hogy a zenei szereplőket pontosan elhelyezzük a térben. Igazi szenvedélyről tett tanúbizonyságot, mindenféle finomkodás nélkül. A legapróbb zenei nüanszok is hallhatóvá váltak. Az energikus és valóban mély basszushoz egy csodálatosan harmonikus középmagas tartomány csatlakozik. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy tökéletes előadást hallottunk.

Ajánlás
A KEF Q300-as modelljét mindenképpen csak ajánlani tudjuk. Hihetetlenül valósághű térbeli hatásával és életteli hangzásával mindenfajta zenei stílushoz kiválóan alkalmas. Hazai ára kedvezőbb, mint külföldön. A már 169.900.- Ft.-ért elérhető hangsugárzópár első osztályú minőséget nyújt, tesztünkben a Q300 a felső kategória legjobbja lett.