KEF C3 Polcsugárzó

2013-03-04
Vissza a tesztekhez

A Sztereó Sound & Vision magazin XIX. évfolyamának 2012. 5. száma alapján:

A címbéli mondás a KEF egyik fejlesztőmérnökétől származik, és nagyon igaz! A KEF összes hangsugárzóját a műszaki megoldások tökéletessége, kifinomultsága jellemzi. Érezni rajtuk a gondos kezek munkáját, a precizitást, az odafigyelést és a szeretetet. Ezek az ismertető jegyei a C3-as polcsugárzó, kisméretű, de jó minőségű hangfalpárnak is.

A KEF márka az audiofil-ek világában inkább ismert, mint a „hétköznapi” vásárlók körében. Ha valaki megbízható minőséget szeretne, az bizonyára a KEF termékei között is szétnéz. Jól is teszi, mert igazán kellemes meglepetések érhetik!
Ha a KEF C3-asát kézbe vesszük, rögtön szembe tűnik, hogy nem plázahangszóróval van dolgunk. A KEF C3-as egy apró, de komoly kinézetű szerkezet. A mechanikai kialakítás, a külső borítás, a minőségi sugárzók és csatlakozók magukért beszélnek. Az MDF-ből készült kabinet kellő merevséggel rendelkezik, az előlapja dupla, és a tervezők az egymással párhuzamos oldallapok belső merevítéséről sem feledkeztek meg. A takarólemez levétele után láthatóvá válik a fényes fekete lappal borított, esztétikus elülső oldalon az alulsó részen elhelyezett reflexnyílás, valamint a magas- és mélyközép hangszórók. Az elrendezésük mondhatni klasszikus, azaz fent helyezkedik el a magas, és alatta a mélyközép sugárzó. Legalul pedig a már említett előlapi nyílás található, ahol várhatóan a telt mélyek távoznak majd. A 130 mm-es gumiperemű, papírmembrános mély-közép sugárzót ez a hosszúkás, lekerekített oldalakkal bíró reflexnyílás segíti a mélyátvitel megvalósításában. A tweeter átmérője 19 mm, alumíniumból készült, és egyenesen az audiofil XQ sorozatból került a C3-asba. Ott is ugyanezeket a magassugárzókat használják. A tweeter-en elhelyezett, hatásos látványú, impozáns Alumínium Tangerine Wave Guide elnevezésű hullámterelő, a KEF saját fejlesztése is a természetes hangzást segíti, mely kialakítása révén a nagyfelbontású felvételeket is kiválóan kiszolgálja. A hangsugárzó hátoldalán dupla kábelezésre előkészített csatlakozó aljzatokat találunk, melyek kivitele aranyozott, csavaros rendszerű, és a banándugókat is elfogadhatják. Egy egyszerű felépítésű felfüggesztő konzolt is helyeztek a házra, amelyek, elsősorban a surround felhasználásánál jelentene előnyt, de azért nem gondolom, hogy komoly ember ezeket használná a hangfalak felfüggesztéséhez. A C3-as bár polcra készült, azért ott sem mindegy az elhelyezése, még akkor sem, ha a reflexnyílás elől helyezkedik el. A faltól lévő távolság meghatározó a megfelelő megszólalás érdekében. E paraméternek a változtatásával a hangzás karakterisztikája némiképp változtatható, de ha igazán gálánsak szeretnénk lenni a KEF C3-al, azért egy nehéz, súlyos állvány beszerzése bizonyára örömmel tölti majd el!
A C3 frekvencia-átvitele 54 Hz – 40 kHz-ig terjed, mely adat a méreteihez képest igen jó. A bemenő impedanciája 8 Ohm, a zenei teljesítménye 125 W, így az bőségesen elegendő egy kisebb nappaliba, főleg ha figyelembe vesszük a 108 dB-es dinamikatartomány-értékeket is. Az érzékenysége az átlagosnál valamivel alacsonyabb, az csupán 88 dB, ezért érdemes egy komolyabb teljesítményű erősítőt alkalmazni a megszólaltatásához.
A megszólalás minőségét egy Harman AVR 365-ös erősítővel teszteltem. Kísérleti alanynak egy kiváló minőségű, általam sokszor hallgatott, tehát jól ismert japán népzenei-, majd  egy mai modern, elektronikus hangszereket felvonultató, könnyűzenét tartalmazó CD-t választottam, melyben a hallható hangtartomány teljes egészében megvan, és így igen jól elbírálható a sugárzók hangvisszaadása. Testes hangzás jellemezte a C3-ast, természetesen figyelembe véve annak fizikai méreteiből adódó nehézségeit. A magasabb régiók hibátlannak mondhatók, a hangok szeparáltsága nagyfokú. A középtartományban találkoztam némi keveredéssel, de ez csak sok hangszer egyszerre történő megszólalásakor jelentett apró problémát. A különböző hangmagasságok jól elkülönültek egymástól, a térhatás mindvégig kiváló maradt. A nagy kivezérléseknél kis mértékű rezonanciát tapasztaltam, de tény, hogy beton talapzatra helyeztem a sugárzókat, és ez is okozhatta a problémát. Elmondható, hogy mint a KEF hangsugárzói általában, a C3-as is kiváló példánya kategóriájának, a megszólalása magával ragadó, hallgatása öröm. Röviden, mint már említettem, a KEF C3-as is úgy szól, mint egy KEF!

Összegzés
A KEF C sorozatának e tagja kellemes meglepetés, különösen a méreteihez, és az árához képest. Szinte minden zenei stílusban otthonosan érzi magát, csupán a legmélyebb hangokkal, és a forszírozott hangerővel nincs túl jó barátságban. Egy közepes méretű nappaliban jól fogja magát érezni, de feltétlenül válasszunk hozzá nagyobb teljesítmény leadására alkalmas erősítőt! Az ilyen apró termetű dobozok általában hajlamosak a basszus kiemelésére, így szórakoztatóbbá, viszont hamissá teszik a hangképet. A KEF C3-asára ez egyáltalán nem jellemző. Bár a teljesítménye nem túl nagy, és az intenzív megszólalások tekintetében néha kihívásokkal küzd, azért megmarad a természetessége, és nem próbál nagyobbnak tűnni eredeti méreténél.
Ennyi pénzért ilyen minőséget nehezen találunk a piacon! Ár-érték aránya megfelelő, így kiváló szórakoztatást biztosíthat tulajdonosa számára.