JBL On Time Micro - Asztalra való

2011-10-06
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound and Vision Magazin 2011. 1 száma alapján:

iPodhoz és iPhone-hoz készült dokkolókkal lassan Dunát lehet rekeszteni – igy aztán a JBL On Time Micro sem különleges képességeivel vagy elképesztő dizájnjával fogja megdobogtatni szívünket.

Bizony, nehéz dolgva van annak a cégnek, amelyik szeretné rávenni a vásárlókat az általa készített dokkoló megvásárlására. A JBL ebből a szempontból kicsit jobban áll, mint a konkurensek, ez a márkanév ugyanis elég jól cseng a hangminőségre érzékeny közönség körében. Az On Time Micro azonban mégsem egészen nekik készült, hanem azoknak, akik egy kicsi, dizájnos és egész sokat tudó dokkolót szeretnének, beépitett órával.

Félgömbben
A JBL-nél nem sokat gondolkoztak az OTM formájában, egyszerűen fogtak egy gömböt, és addig nyesegették, amig a feladatra alkalmassá nem vált. Ennek folyamán először is félbevágták, hogy megálljon az asztalon, aztán az elejéből is lecsaptak egy szeletet, hogy kialakitsák azt a felületet, amin a kijelző és a gombok helyezkednek el, majd legvégül belevágtak a közepébe – ez az a rész, ahol a tulajdonképpeni dokkolóbölcső helyezkedik el. Ehhez egyébként, mint azt már megszokhattuk, kapunk egy kis kiegészitőt is, ami a különböző méretű iPhone és iPod változatok tartására szolgál. Ezen kívül a dobozban találunk még két antennát (FM és AM adások vételéhez), egy külső tápegységet, és egy apró távirányítót is – ezzel a tartozékok listája teljesnek mondható.

A készülék alján egy elemnyílás van, ebbe helyezhetjük be a három AAA mérető elemet vagy akkumlátort, amely áramkimaradás esetén gondoskodik a beállitások védelméről – sajnos maga az OTM nem működik róluk. A csatlakozók a hátsó oldalra kerültek, ide kell bekötni a két antennát és a tápegységeket, de ide csatlakoztathatjuk egy 3,5 mm-es jack aljzat segitségével MP3 lejátszónkat vagy telefonunkat. A rácsos burkolat mögött, oldalt helyezkednek el a hangszórók, oldalanként 1-1. Ezek mérete 45 mm.

A készülék elején, a kijelző körül találhatók a kezelőszervek, kétszer négy plusz három gomb formájában. A bölcső mellett található + és – a hangerőt állitja, együtt megérintve pedig elnémitja a készüléket, legalul pedig a legfontosabb gombot, a nagyméretű szundi billentyűt láthatjuk. A kétszer négyes csoportba elhelyezett többi gomb szolgál az összes többi funkció beállitására.

A távirányitó, bár kicsi, szintén mindent tud: nemcsak a lejátszás, hangerő és hasonló alapszolgáltatások vezérelhetőek vele, de minden más is, amit az OTM tud – bizony, még szundi is van rajta.

Funkciók
A JBL On Time Micro különleges képességekkel nem rendelkezik – de igazából mindent tud, amit ebben a kategóriában el lehet várni. Először is, természetesen egy szinte teljes körű funkcionalitással rendelkező iPod dokkoló. Ami hiányzik belőle, az a videokimenet, igy nem lehet segitségével az iPhone-t vagy az iPodot tévére kötni, és videolejátszóként használni.

Ezen felül azonban teljes a kínálat: először is kapunk egy AM/FM rádiót, ami 10 kedvenc adót el is tárol. Aztán kapunk egy ébresztőórát is, ami szép nagy számokkal kiírja nekünk az időt (ennek fényereje változtatható), illetve beállíthatjuk, hogy mire is akarunk felébredni: rádióra, iPodon található zenére, a vonalszintű bemenetre kötött készülékről érkező dalra, vagy egyszerű ébresztőre. Az iPodot egyébként még a távirányitó segitségével vezérelhetjük is, lépkedhetünk a számok között, beléphetünk a menübe és igy tovább, még az ágyból sem kell kikelnünk hozzá.

Végül, de nem utolsó sorban van még egy sleep funkció is, amivel megmondhatjuk, hogy készülékünk 15, 30 vagy éppen 60 perc múlva magától kikapcsoljon – ideális azoknak, akik zenére szeretnek elaludni.

Hangminőség
Aki azért szeretne JBL OTM-et venni, mert a legjobb hangminőségre vágyik, az gyorsan felejtse el az egészet: a készülék nem szól rosszul, de jól sem, az oldalanként 1-1 apró hangszóró érezhetően korlátozza mind az átvihető frekvenciatartományt, mind a felbontást. Amennyiben hasonló eszközökkel vetjük össze a hangját, akkor nincs mire panaszkodnunk, hiszen az On Time Micro tökéletesen megállja helyét ebben a mezőnyben, és ha az a célunk, hogy egy kellemes hangú ’’háttérzenét’’ sugárzó ébresztőórás rádiónk legyen (amibe még az iPhone-unkat is csatlakoztathatjuk), akkor az On Time Microban nem is fogunk csalódni. Hangja kellemes, korlátai között szépen szólal meg, de egy házibuli megtartásához már nem elegendő a teljesitménye.