JBL ON TIME MICRO

2011-06-02
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound & Vision Magazin XVIII. évfolyamának 2011.1. számából:

iPod-hoz és iPhone-hoz készült dokkolókkal lassan Dunát lehet rekeszteni – így aztán a JBL On Time Micro sem különleges képességeivel vagy dizájnjával fogja megdobogtatni szívünket.

Bizony nehéz dolga van annak a cégnek, amelyik szeretné rávenni a vásárlókat az általa készített dokkoló megvásárlására. A JBL ebből a szempontból kicsit jobban áll, mint a konkurensek, ez a márkanév ugyanis elég jól cseng a hangminőségre érzékeny közönség körében. Az On Time Micro azonban mégsem egészen nekik készült, hanem azoknak, akik egy kicsi, dizájnos és egészen sokat tudó dokkolót szeretnének, beépített órával.

Félgömbben
A JBL-nél nem sokat gondolkoztak az OTM formáján, egyszerűen fogtak egy gömböt, és addig nyesegették, amíg a feladatra alkalmassá nem vált. Ennek folyamán először is félbevágták, hogy megálljon az asztalon, aztán az elejéből is lecsaptak egy szeletet, hogy kialakítsák azt a felületet, amin a kijelző és a gombok helyezkednek el, majd legvégül belevágtak a közepébe – ez az a rész, ahol a tulajdonképpeni dokkolóbölcső helyezkedik el. Ehhez egyébként, mint azt már megszokhattuk, kapunk egy kis kiegészítőt is, ami a különböző méretű iPhone és iPod változatok tartására szolgál. Ezen kívül a dobozban találunk még két antennát (FM és AM adások vételéhez), egy külső tápegységet, és egy apró távirányítót is – ezzel a tartozékok listája teljesnek mondható.

A készülék alján egy elemnyílás van, ebbe helyezhetjük bele a három AAA méretű elemet vagy akkumulátort, amely áramkimaradás esetén gondoskodik a beállítások védelméről – sajnos maga az OTM nem működik róluk. A csatlakozók a hátsó oldalra kerültek, ide kell bekötni a két antennát és a tápegységet, de ide csatlakoztathatjuk a 3,5 mm-es jack aljzat segítségével MP3 lejátszónkat vagy telefonunkat. A rácsos burkolat mögött, oldalt helyezkednek el a hangszórók, oldalanként 1-1. ezek mérete 45 mm.
A készülék elején, a kijelző körül találhatóak a kezelőszervek, kétszer négy plusz három gomb formájában. A bölcső mellett található + és – a hangerőt állítja, együtt megérintve pedig elnémítja a készüléket, legalul pedig a legfontosabb gombot, a nagyméretű szundi billentyűt láthatjuk. A kétszer négyes csoportba elhelyezett többi gomb szolgál az összes többi funkció beállítására.
A távirányító, bár kicsi, szintén mindent tud: nemcsak a lejátszás, hangerő és hasonló alapszolgáltatások vezérelhetőek vele, de minden más is, amit az OTM tud – bizony, még szundi is van rajta.

Funkciók
A JBL On Time Micro különleges képességekkel nem rendelkezik – de igazából mindent tud, amit ebben a kategóriában el lehet várni. Először is, természetesen egy szinte teljes körű funkcionalitással rendelkező iPod dokkoló. Ami hiányzik belőle, az a videókimenet, így nem lehet segítségével az iPhone-t vagy az iPod-ot tévére kötni, és videólejátszóként használni.
Ezen felül azonban teljes a kínálat: először is, kapunk egy AM/FM rádiót, ami 10 kedvenc adót el is tárol. Aztán kapunk egy ébresztőórát is, ami szép nagy számokkal kiírja nekünk az időt (ennek a fényereje is változtatható), illetve beállíthatjuk, hogy mire is akarunk felébredni: rádióra, iPod-on található zenére, a vonalszintű bemenetre kötött készülékről érkező oldalra, vagy egyszerű ébresztőre. Az iPod-ot egyébként még a távirányító segítségével vezérelhetjük is, lépkedhetünk a számok között, beléphetünk a menübe és így tovább, még az ágyból sem kell kikelnünk hozzá.
Végül, de nem utolsó sorban van még egy sleep funkció is, amivel megmondhatjuk, hogy készülékünk 15, 30 vagy éppen 60 perc múlva magától kikapcsoljon – ideális azoknak, akik zenére szeretnének elaludni.

Hangminőség
Aki azért szeretne JBL OTM-t venni, mert a legjobb hangminőségre vágyik, az gyorsan felejtse el az egészet: a készülék nem szól rosszul, de jól sem, az oldalanként 1-1 apró hangszóró érezhetően korlátozza mind az átvihető frekvenciatartományt, mind a felbontást. Amennyiben hasonló eszközökkel vetjük össze a hangját, akkor nincs mire panaszkodnunk, hiszen az On Time Micro tökéletesen megállja a helyét ebben a mezőnyben, és ha az a célunk, hogy egy kellemes hangú „háttérzenét” sugárzó ébresztőórás rádiónk legyen (amibe még az iPhone-unkat is csatlakoztathatjuk), akkor az On Time Micro-ban nem is fogunk csalódni. Hangja kellemes, korlátai között szépen szólal meg, de egy házibuli megtartásához már nem elegendő a teljesítménye.