JBL SB300 Soundbar – Minőségi térhangzás

2012-01-25
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound & Vision magazin XVIII. Évfolyam 2011. 5. számából

Hallottunk már sokféle soundbar-ról, láttunk is jó néhányat, de ha a JBL is készít egyet, amellett nem mehetünk el szó nélkül, az figyelmet érdemel! A kissé szokatlan külső borítás alatt csúcstechnika rejtőzik. Úgy a vonalsugárzó, mint a sub-láda látványa megosztja a közönséget. Van, akinek tetszik, van, akinek nem. A hangjáról viszont csak egyféleképp’ vélekedik mindenki. Az kiváló!

Idén nyáron a JBL izgalmas, új megjelenésű hangsugárzó családdal rukkolt elő, melynek sajátos stílusa nevet is kapott: ez a Weawe Design. Ebbe a formavilágba illeszkedik a JBL SB300 Soundbar, és a rendszerhez tartozó mélyláda is, mely utóbbit nem is „láda”, inkább kupola elnevezéssel illetnék. Egy randevún először a külsőre figyel fel az ember, így van ez a szépségre vágyó hi-fi rajongókkal is, amikor készüléket választanak. Ezeken a vonalakon bizony megakad mindenki szeme! Először csodálkoznak, majd tudomásul veszik, utána örülnek a látványnak, vagy kifejezik ellenérzésüket. De a lényeg a szem elől rejtve marad, az odabent rejtőzik!
A soundbar két egységből, a vonalsugárzóból és a vezeték nélkül hozzá kapcsolódó subwooferből tevődik össze. Első lépésként össze kell párosítanunk a két egységet, melyet a mélyláda hátlapján lévő gomb megnyomásával pillanatok alatt el is végezhetünk. Ekkor a két fél kezet nyújt egymásnak, és ettől a pillanattól már együttműködnek. Majd jöhet a telepítés, ami nem túl nagy feladat.
Tegyük a kívánt helyre a soundbart, ha lehet, a TV készülék alá, fölé a falra, vagy egy asztalra, polcra és a TV közelébe a mélysugárzót. Ez utóbbi elhelyezésével amúgy nincs sok gondunk, mivel a Down Fireing módban működő mélynyomót a szobában bárhol elhelyezhetjük, hatása ugyanolyan marad. Kössük össze CD-, DVD-, vagy blu-ray lejátszónkkal a rendszert és kezdjük élvezni annak tudását!
Így tettem jómagam is.
Effektekben gazdag blu-ray filmekkel próbálkoztam. A 2012 világvége-jelenete, és a Batman legújabb epizódja nem volt rossz választás. Az elektronikus effektusok a gyengébb rendszerek hibáit azonnal kihozzák. A dialógusok érthetősége erősen csökken, ha azok alatt a cselekmény zajait, zörejeit is halljuk. Ennél a készüléknél ez nem okozott problémát. A mélysugárzó olyan hatású, mintha a lábam alatt nyílna meg a föld! Az üldözés-jeleneteknél ugyanezt tapasztaltam. A lövések, robbanások sokkoló hatásúak, ezt a Nyolc tanú című film egy mozgalmas részletének megtekintése után bátran kijelenthetem. A csendes, lírai jeleneteknél az atmoszférák megnyugtatóan szóltak, a zenék kiegyensúlyozottak, tiszták, részletezőek maradtak, bár kimondott zenehallgatáshoz a 2.1-es hangzás még kellemesebb hangérzetet eredményezett. A térélmény viszont olyan soundbar-os. Valami rejtélyes dolog lengi körül a síkbeli megjelenést. Bizonyára a harmadik dimenzió az, melyből a plusz hangzás árad felénk. Az elektronika minden esetre igyekszik elhitetni velünk, hogy nem csak előttünk, hanem mellettünk és mögöttünk is vannak hangszórók, és ezt már-már el is hisszük.
A sztereo-kép viszont kiváló és egyértelmű. Tiszta, csilingelő magasakat, és békés középtartományt hallhatunk, melyből megállapítható, hogy a JBL hírnevéhez hűen teljesít. A hangzás nem különleges, egyszerűen csak jó. Hogy mi lapul a szokatlan külső alatt? Érdemes pár mondatban foglalkozni ezzel is. A fényes feketére lakkozott soundbar hálós borítása alatt jobb-, és baloldalon 3 – 3 hangszóró lapul. Két pár 2”-os(51 mm) közép-, és egy pár 1”-os (25 mm) magassugárzó. A rájuk eső hangteljesítmény maximuma csatornánként 30 Watt lehet. A kezelőszervek esztétikus, világító gombok, melyek az egység tetején helyezkednek el. Ezekkel irányíthatjuk a kívánt funkciókat. Ha ez kényelmetlen lenne, akkor természetesen egy hitelkártya méretű, kecses távszabályzó is a rendelkezésünkre áll. A ki-, és a bekapcsolást automatika végzi. Ha a bemenetekre audio-jel érkezik, a készenléti állapotban lévő aktív hangrendszer magától bekapcsol.
Az extravagáns mélynyomó down fireing-rendszerű, tehát hátul egy 8”-os (200 mm) hangszórót tartalmaz, mely maximum 100 Watt-ot visel, lefelé sugároz, így veszi igénybe a környezet, például a padló segítségét a mélytartomány tökéletes leadásához. A subwoofer hátulján a kimenő szintet, a fázist, és a 40 – 200 Hz-ig a crossower frekvenciát is állíthatjuk. Itt kapott helyet a már említett összepárosító gomb, és egy áramtalanító kapcsoló is. Az üzemkész, csatlakoztatott állapotot apró led jelzi. Mindkét egység, a soundbar, és a mélynyomó is elektromágneses védelmet kapott, hogy ne befolyásolhassák működés közben a televízió képét. A bemenő jel számára optikai, és analóg (RCA) csatlakozók állnak rendelkezésünkre.
Összegzés:
A JBL SB300-as egy otthoni használatra szánt, kiváló minőségű soundbar, melyet kis-, és közepes méretű szobákban egyaránt használhatunk. A rendszert falra, vagy asztalra is helyezhetjük, hála a dupla EQ-rendszernek, mely a soundbar elhelyezkedéséhez igazítja annak hangsugárzási karakterisztikáját.
5.1-es filmek nézéséhez a 3D, zenehallgatáshoz inkább a 2.1-es üzem felel meg. Ár/érték-, vagy inkább ár/minőség-aránya a piacon szereplő társakhoz képest jelenleg a legjobb. Esztétikus, ergonómiailag is jól tervezett berendezés. Megvásárlásra is nagyon ajánlott.