JBL On Air Wireless

2012-01-17
Vissza a tesztekhez

A Hi-Fi Piac magazin XVIII. évfolyam 93. számából-2011. október:


A világ talán legismertebb hangsugárzó gyártója az elsők között vágott bele a „dokkoló bizniszbe”, évről-évre jobbnál jobb készülékkel lepi meg az iPod kedvelőket. Az „On Air Wireless” technikailag és dizájn szempontjából is rendkívül érdekesre sikeredett. 


Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy manapság egyre inkább előtérbe kerül az internetes felhasználás és az újabb szolgáltatások bevitelére ösztönzi a készülék konstruktőröket. A laptopok, az iPhone és társai alapjaiban változtatták meg a zenehallgatási szokásokat és mindinkább a berendezések mozgathatósága és a hallgató helyváltoztatása felé irányították. Az AirPlay technológia és a vele kompatibilis készülékek a teljes iTunes 10 alapú zenei könyvtárunk hozzáférhetőségét biztosítja egész házunk / lakásunk területén. Lejátszási és üzemelési lehetőséget ad bármely iOS 4.2-es verziójú Mac, PC, iPod és iPhone vagy iPad eszközünk Wi-Fi hálózaton keresztül a zenei csoportok gyors leválogatására. Az AirPlay technológiát a hazai piacon ismert márkák közül a Denon, a Marantz és a B&W vezette be. 

A JBL on Air dokkoló küllemre mintha egy rock színpad hangosító-és fényhídját mintázná nagyon elegáns megvalósításban. Nem véletlen, hiszen a JBL hangerősítés-technika mindenütt ott van, ahol nagy koncertsikerek születnek. A körívben kiképzett hangsugárzó házban külön erre a célra tervezett hangszórók foglalnak helyet. A készülékbe integrált erősítő 2x6.5 Watt teljesítménye elegendő, hogy bármely lakószobánkban, asztalunkon, éjjeli szekrényünkön, munkaállomásunkon egy kellemes, személyes zenei élményben részesüljünk. A beépített RDS funkciókat is sugárzó FM földi adók vételére alkalmas rádió automata-hangolást és szelektív vételt kínál. Ébresztőóra funkció két egyedileg meghatározott időpontban a kellemes ébredés elősegítése érdekében, a figyelemfelkeltő búgó hangjelzésen kívül akár a bedokkolt zenékre is. A nagyméretű színes kijelző alkalmas az iPod-unkon lévő zenei file-ok meta adatainak és a nem ritkán művészi kivitelű lemezborítók képének megjelenítésére. A kezelés és programozás a készüléken lévő fényes kezelőgombokon kívül a hitelkártyánál alig nagyobb komplett távvezérlővel is lehetséges. 

A JBL on Air dokkoló sokoldalúságát már a beüzemelés procedúrája is bizonyítja, tekintettel a kommunikáció nyelvének megválasztására valamint világ minden tájára kiterjedő időzónák beállítására. Ehhez jön még a lakásunk komputeres hálózatának automatikus felismerése és a tárolt zenei könyvtárunk megtalálása. Természetesen zenei könyvtárunk tartalmát itt is, mint más hasonló eszközök igénybe vétele esetében, meg kell osztani. Mindez egy kis időt vesz igénybe, de megéri a bíbelődést, annál is inkább, mert lehetséges újabb firmware frissítéseket is gyorsan megtalálhatjuk, és könnyűszerrel letölthetjük. A „jót” hamar megszokja az ember, mondhatni- így jártam még éjfél után is alig akartam kikapcsolni a készüléket. Ha már ébresztős, keltsen fel! Rendkívül jól kezelhető, gyors hozzáférést ad mindenhez. Hangja a JBL tradíciójához mérhetően jó, telt, helyes hangzási balansszal rendelkezik. A legnagyobb meglepetést az FM sávon hallgatható klasszikus zenei adóállomások hangminősége hozta, érdekes módon ez az előadás tetszett a legjobban. Természetesen pop és rock zenén is kellemeset produkál a termetéhez és adottságaihoz mérten, digitálisan stabil hanggal. A biztonságérzet valószínű abban rejlik, hogy nem igen hallani megemelt hangerőn a specifikációban megadott torzítási értéket. Sajnos az élvezetekből levon a letöltéseknél alkalmazott tömörítés és az adatvesztés, ami még egy ilyen kis hangszórós rendszeren is hallható. A külső jelforrás -mondjuk egy lap-top- által szolgáltatott zenék közötti hangzás esetében nagyon szimpatikus a 20 Hz-től 20 000 Hz-ig tartó frekvencia átvitel egyenletes 0.5% THD mellett. Egy, másfél méterre elhelyezkedve elénk tárul a muzsika gazdagon kellő tömörséggel. A zenei színpad kiterjedése kevésbé érzékletes, mivel nagyon közel vannak egymáshoz a hangszórók. A kompresszió nélküli veszteségmentes felvételeknél tudja megmutatni igazi kvalitásait, de ez is csak a direkt mikrofonozott pop és rock zenék átható lesugárzására jellemző. A dinamikai mennyisége az ütőhangszerek megvalósításának esetén egészen jó, csattanós a művek tussal történő befejezése. Az elektronikus hangszerek szólója esetén egy kicsit fedi a zenekar többi tagjának hangzását, éppen ezért úgy tűnik a szólógitár és a szintetizátorok uralta pop és rock muzsikák kellő részletezettséggel szólnak. Kemény rockzenén emelhetjük a hangerőt, de ne várjunk tőle hangfalakat utánzó energiákat, mert csupán 2x6.5 Watt áll rendelkezésre! Mély hangátvitele megkülönbözteti a basszusgitárt  a nagybőgőtől, de a mély hangok lesugárzásába bele van kalkulálva a térből, azaz a polcról vagy az asztallapról visszaverődő basszusenergiák jelenléte.  Persze mindez kiváló hangfelvételek meghallgatásakor tapasztalható. Az mp3 kódolású zeneanyag visszaalakítása analóg hanggá, főleg pop és rock zenén, kellemes érzetet adó. 

Egészen bizonyos, hogy tudunk helyet találni egy ilyen modern vonalvezetésű, jó hangú dokkoló részére a reggeliző asztalon, a polcon, számítógépes munkaállomáson, tervező asztalon vagy a hálószobában, mert zene nélkül lehet, de nem nagyon érdemes élni!