Heco Victa Prime 702 Hangsugárzó

2014-05-27
Vissza a tesztekhez

FIGYELEM! AJÁNLOTT VÉTEL!

Ezt a hozzáállást tükrözi a német gyártó Victa Prime sorozata is, amely megfizethető árakkal ötvözi a kiváló minőségű technológiát. A közelmúltban sikerült kezeink közé kaparintani a széria legnagyobb padlón álló hangdobozát, nevezetesen a Victa Prime 702 modellt, hogy alapos tesztnek alávetve fogjuk vallatóra hangreprodukciós képességeiről…

MEGJELENÉS, FELÉPÍTÉS
A Heco Victa Prime sorozatának hangdobozait háromféle burkolattal – koromfekete, Espresso, illetve Cognac kivitelben – készítik. A furnér borítás rendkívül jó minőségű. Tesztmodellünk esetében csupán a sarkok eldolgozásánál fedeztünk fel parányi hibákat, amelyek az árkategóriára utalnak. Összességében azonban egyetlen rossz szavunk sem lehet, ami a Victa Prime 702 kivitelezésének egészét illeti.
A megjelenésnek a hangdoboz aljára felszerelt, elegáns alaplap ad kontrasztot.
A hangfal három utas, bass reflex kialakítású. Két, 170 mm-es mélyhangszóróját és a szintén 170 mm membránátmérőjű középsugárzót attraktív matt alumínium gyűrűk veszik körül, amelyek csavarokkal rögzítik az előlapba beágyazott hangszórókat. A 25 mm-es magas sugárzót is egy alumíniumpanel keretezi. A mesterséges selyemből készült dóm membrános magas sugárzó rendkívül rugalmas, a ferrofluid hűtésnek köszönhetően. Erős mágnes-rendszere, valamint a dóm membránt körülvevő alumíniumpanel tölcsérszerű kialakítása javítja a hatékonyságot és növeli az általános teljesítményt. A mély- és középhangszórók erős fém kosarakban helyezkednek el. Ha valaki venné a fáradtságot, hogy szétszerelje a hangfal házát, bizony elámulna mindazokon a minőségi megoldásokon, amiket a Heco-nak sikerült „belegyömöszölnie” a hangdobozba. Az abszolút fénypont a jó minőségű hangfalkábel-csatlakozóterminál, amely kettős kábelezésre (bi-wiring) és kettős erősítő-meghajtásra (bi-amping) kialakított, robusztus, aranyozott és zárt csavaros aljzataival nem éppen megszokott ebben az árkategóriában.
A Victa Prime 702 mágnesesen árnyékolt, és MDF dobozházában kialakított belső merevítések, valamint többrétegű szerkezeti elemek biztosítják a ház stabilitását és a természetes akusztikát. Az előbb már említett alaplapot úgyszintén nagy szilárdságú MDF lemezből gyártják. A bass reflex konfiguráció két, csavarozott és precízen a dobozházba ágyazott portja is tipikusan a Heco magas minőségi megoldásait tükrözi. A hangfalhoz állítható magasságú fémtüskéket és gumitalpakat is mellékelnek.
A Victa Prime 702 esetében ajánlott erősítő teljesítmény a gyári adatok szerint 30 W és 300 W között mozoghat, mi azonban a 30 W-ot a hangfal 91 dB érzékenysége ellenére is kissé alacsonynak tartjuk, inkább 50 W teljesítményt javasolnánk alsó határként.
 
HANGZÁS
A teszt során elsőként a Hoff Ensemble akusztikus jazz zenészei által előadott „Dronning Fjellrose” felvételt hallgattuk a Quiet Winter Night albumról, ami harmonikus karakterrel és nagyon jó térbeliséggel szólalt meg 192 kHz-es FLAC formátumban. Az éneknél némileg hiányoltuk a finom dinamikát, viszont a zongorajáték meggyőzően pontos, harmonikus volt. Az ütőhangszerek reprodukciója szintén csodálatos, a muzsika egésze eléggé meggyőzően áradt szét a hangfalakból. Nils Landgren Funky Abba korongjának 96 kHz-es FLAC formátumú „Money, Money, Money” nótája relaxáló nyugodtsággal szólt, a kiváló téralkotással reprodukált hangszínpadnak köszönhetően. A hangdoboz az árkategóriájához mérten a mélytartomány finomságainak megkülönböztetését illetőleg is nagyon jó képességekkel rendelkezik. A basszus nem csak úgy dübörgött a tesztszobánkban, de továbbra is kiegyensúlyozott maradt anélkül, hogy túl súlyossá vált volna.
A kedvező árú hangfal Patricia Petibon Nouveau Monde albumán található „El Bajel
Que No Recela” című nóta 96 kHz-es FLAC verziójának megszólaltatásakor sem vált kegyvesztetté. A kissé meleg hatású hang jól illeszkedik a kompozíció egészéhez, míg az ének és az instrumentumok szétválasztása egészen kiváló. A Heco által képviselt kategóriában nyilvánvalóan nem várható el, hogy a hangdoboz a női énekhang komplexitását a legapróbb részletekbe menően felismerve tolmácsolja, de a normális és a kicsit magasabb követelményeket támasztó felhasználók elvárásaihoz mérten egészen meggyőző teljesítményt nyújt.
A Victa Prime a 44 kHz-es CD minőségű formátumban lejátszott zenék esetében is egyértelműen bizonyítja, hogy megéri a rááldozott pénzt. DJ Clubbingman & Savon „Aurora” sikerének Para X remix-ével olyan erőteljes mélytartományt produkált, ami lényegesen meghaladja az ebben az árkategóriában várhatót.
A dinamikai különbségeket különösen jól megmutatja, miközben problémák nélkül képes kezelni a magas hangerőszinteket is.
 
 
Lykke Li „I Follow Rivers” nótájának indulásakor hallható kemény, tiszta mélyek viszont feltárták a Victa Prime határait… a muzsika extrém magasságú hangerőszinteken történő lejátszása hallható torzítást eredményezett. Azonban kicsit visszavéve a hangerőből, újra a helyükre kerültek a dolgok, ismét sikeresen szétválasztva a muzsika vokális szegmenseit és a hangszereket.
A Heco dizájn bizonyítja, hogy a vonzó külső megjelenés és a
kellemes hang nem zárják ki egymást – ezek, a gyártó által „egy fedél alá összehozott” tulajdonságok rendkívül ajánlottá teszik ezt a hangdobozt, a sztereó világot újonnan felfedező, korlátozott költségvetéssel rendelkező felhasználók számára.
A Sunbeam „Outside World” trance klasszikusának 2012 Accuphase mix verziója is bizonyítja, hogy a Victa Prime valóban akusztikus univerzális tehetségnek tekinthető, amely gyakorlatilag minden olyan lépést anélkül képes elérni, hogy valaha elhagyja a harmonikus hangzásmintát. A basszus mindvégig kemény és energikus marad, és nem hozza azt a fajta utánpulzáló oszcilláló karaktert, ami a hasonló árszintű hangdobozokra olyan jellemző volt régebben. A gyengébb megépítésű dobozházakat gyakran reménytelenül túlterhelték és gyorsan legyőzték a kemény basszus alapok. Abban az időben esély sem volt arra, hogy teljes pontosságukban reprodukálhassák a hangdobozok – szöges ellentétben a Victa Prime 702-vel, amely még itt sem tud rosszul teljesíteni.
 

AJÁNLÁS
 A Heco Victa Prime 702 hangdoboza egy kedvező árú, tiszta vonalvezetésű és akusztikailag is pompásan megépített modell, amely szinte minden zenei stílussal jól viselkedik, harmonikus akusztikai dizájnjának köszönhetően. Emellett háromféle kivitelben (klasszikus fekete és még két másik trendi burkolattal) gyártják. Nagyon jól néz ki ezért a pénzért, néhány igazán gyönyörű részletettel. A Pulheim-i gyártó hangdoboza akusztikai téren is teljesíti a felhasználói elvárásokat. Rendkívül ajánlható a sztereó világát felfedező, költségvetés-tudatos felhasználók számára: A Victa Prime 702 harmonikusan szól és kivitelezését tekintve is kiváló.

forrás: www.sztereomagazin.hu