Harman Kardon AVR 370 Házimozi erősítő

2014-05-08
Vissza a tesztekhez

Az évenként esedékes modellfrissítés során a Harman/Kardon egymás után küldi csatasorba az előző termékcsaládot leváltó, 70-es típusszámra végződő receivereit. A korábban már megismert 70-es és 170-es után a középkategóriás 370-est fogtuk vallatóra.

A dizájn módósulás eredményeképpen a korábban csőszerűen kiemelkedő hangerőszabályozó belesímul az egységes fekete színt öltött front felületbe.

Megjelenés, kivitelezés
Óvatos dizájnváltás zajlik a Harman/Kardonnál. A front oldal vízszintes megosztása maradt, de az alsó rész már nem fémes-szürke, hanem a felette levő plexihez hasonlóan fekete, és a hangerőszabályzó sem áll ki csőszerűen az előlapból, hanem teljesen belesimul a felületbe. Ezzel kicsit vesztett az egyéniségéből, aminek a márka elkötelezett hívei nem biztos, hogy örülnek, viszont új vásárlókat szerezhet, mert harmonikusabban illeszkedhet fekete készülékeket tartalmazó házimozi rendszerbe.

A középvonalban futó, a főbb funkciókat és a menünavigálást ellátó keskeny gombsor szinte észrevételen, a front oldali USB és HDMI bemeneteket használaton kívül egy kipattintható lap takarja, így semmi nem bontja meg a felület egységességét. Összességében letisztult, sallangmentes a dizájn.

Felépítés, konstrukció
Ha gondolatban összeírnánk egy listára az elvárásainkat egy középkategóriás receiver funkcionalitását illetően, amely megfelel a most futó trendeknek, akkor képzeletbeli készülékünk szinte tökéletes egyezést mutatna az AVR 370-el. A Harman/Kardon tervezői a wlan hálózati kapcsolattól kezdve a 4K felkonvertálásig mindent belepakoltak, amit ennyi pénzért (listaáron hozzávetőleg 270.000, illetve akciósan 250.000 Ft-ért) reálisan kívánhat a kedves vásárló.

Erősítő része 7.2-es felépítésű, „D” osztályú végfokozatokkal, melyek 8 ohmon 125 W-ot adnak le csatornánként. Egy második zónát is ki tud szolgálni, akár úgy, hogy hétből két végfokozat a zóna hangsugárzóit hajtja meg, akár úgy, hogy csak vonalszintű pre-out kimenetet biztosít a zónában levő sztereó erősítőnek.

Először nézzük, melyek a leginkább figyelemre méltó tulajdonságok:
Két HDMI kimenettel rendelkezik (mindkettő ARC kompatibilis), aki komplex házimozi rendszert épít ki tv-vel és projektorral, az tudja igazán méltányolni. A Faroudja DCDi videoprocesszor nem csak 1080p-ig hanem 4K-ig képes felkonvertálni bejövő forrásjelet. Ezt a tulajdonságot (az elérhető árú megjelenítők hiányában és a 4K tartalmak szegényes választéka miatt) ki-ki vérmérséklete szerint tekintheti felesleges vevőkábításnak, vagy jövőbiztos funkciónak, mindenesetre plusz pont jár érte. A HDMI bemenetek száma évről-évre szaporodik, idén az AVR 370-es már nyolcat (CEC, 3D és Deep Colour kompatibiliseket) kínál, így nem ez lesz a rendszerépítés szűk keresztmetszete. Helyi hálózatra vezeték nélkül is csatlakoztatható a beépített Wi-Fi modulnak köszönhetően, így megússzuk egy opcionális WLAN adapter megvásárlását. A korábban nálunk járt Sony STR-DN1030 tesztelésekor feltételeztük, hogy várhatóan ez lesz az AV receiverek funkcióinak egyik bővítési iránya, az AVR 370-nél ez meg is valósult.

 
A többi tulajdonság már nem is különlegesség, hanem az elvárható minimum: ezek hiányában labdába sem tudna rúgni egy receiver a kiélezett piaci versenyben:
Az installálást mérőmikrofonos kalibráció segíti, ez a Harman/Kardon saját fejlesztésű EzSet/EQ rendszere. Hálózati képességei: DLNA 1.5 minősítés, Airplay kompatibilitás, internet rádiók elérése vTuner adatbázis alapján. HD hangformátumokból dekódolja mind a Dolby TrueHD-t és DTS-HD Master Audio-t, és az összes korábbi formátumot.
 


Surround hangképhez ízlés szerint lehet választani a Logic 7 (Harman saját fejlesztés), a Dolby Pro Logic IIx, IIz, vagy a DTS Neo:6 üzemmódok közül. Pure Direct funkció nincs, csak 5 és 2 csatornás sztereó, ez utóbbiról annyit publikálnak, hogy lekapcsol minden surround feldolgozást, de a mélynyomó aktív marad.

Előlapi USB bemenet fogadja az Apple eszközöket (vagy akár csak egy pendrive-ot), melyekről zenei tartalom játszható le. Sajnos csak az MP3 és WMA file formátumok támogatottak. Hátoldali csatlakozások: videóból komponens és kompozit (2 db.), hangból két pár sztereó RCA, egy koaxiális és két optikai. Pre-out kimenete multicsatornás, mind a hét csatorna jelét továbbvezethetjük külső erősítőbe, ha még nagyobb teljesítményre van szükségünk. Nem spórolták le a 12V-os trigger kimenet sem.

Android vagy iOS operációs rendszerű mobileszközökre ingyenesen letölthető egy grafikus interfészt biztosító „HK Remote Control App” alkalmazás, amivel teljes körűen távvezérelhető az AVR 370-es.

Két távirányító is jár a készülékhez. Az elsődleges a már ismert formájú, a konkurensek termékeihez képest indokolatlanul túlméretesnek tűnő példány. Nagy felülete nincs kihasználva, egyes gombjai túl aprók, és kissé bizonytalanul mozognak. A kisebbik egy könnyű, műanyag házas, kivitelezésében az olcsó, noname set-top-boxok stílusát idézi. A második zónából való vezérlésre szolgál, de így önmagában csak félkarú óriás vele a receiver, mert a lakás másik helyiségből való használatához be kell szerezni az opcionális, HE 1000 típusú külső infravörös vevőegységet.

Szubjektív tapasztalatok, kezelhetőség, kép és hangminőség

A menürendszer jól áttekinthető, logikus felépítésű. Az installálás és setup beállítások magától értetődőek, elő sem kell venni a kezelési útmutatót. De tökéletesnek azért nem mondható, hálózati böngészésnél (mind az internetrádiók, mind a DLNA szerver megosztott állományai között keresgélve) a lejátszási lista a képernyő jobb szélén egy keskeny sávban jelenik meg, így nem férnek ki a file nevek. A hosszú listákban nem lehet lapozni, csak egyesével lépkedni.


A videó felkonvertálás jól működött, komponens bemenetről DVD filmet nézve nem volt nagy különbség a HDMI csatlakozáshoz képest. Azonban jó nevű Faroudja ide vagy oda, csodákra ő sem képes, alacsonyabb jelszintű (értsd: kicsit szemcsés) tv adásnál rosszabb eredményt kapunk, mint amikor a komponens jelet közvetlenül a tv-hez csatlakoztatjuk.

Zenén az ismert okokból egy kicsit mélykiemelt a hangzása. A sztereó színpad két oldalara húzódik, a zenészek megragadnak a két hangfalnál. Mozin nincs ilyen probléma, a centersugárzó segít bepozícionálni a szereplőket. A párbeszédek jól artikuláltak, akciófilmen (Expandebles 2, Halálos iramban: Ötödik sebesség) az események hangkulisszája élethűen épül fel. Zenés filmeken dögös a hangzás, azt nem olyan kritikus füllel hallgatjuk, mint a jazz kvartett CD lemezét.

Összegzés
Szolgáltatásai mennyiségét tekintve nem nagyon találni fogást az AVR 370-en, telepakolták mindennel, ami kívánságlistánkon szerepel. Hasonló árú versenytársaival összehasonlítva ez az élmezőnybe pozícionálja. A kezelés során adódtak apróbb problémák a felhasználó barátság terén (távirányító, menü navigáció), de ezek nem kritikusak.

Nem zenehallgatásra van kihegyezve, mutatja ezt néhány hiányossága: nincs „Pure Direct” funkció, nem ismeri a veszteségmentes file formátumokat (FLAC, WMA LOSLESS), nincs phono bemenete. Mozin már attraktív hangzást produkált, mindent mérlegre téve, korrekt ár/érték arányú készülék.


forrás: www.sztereomagazin.hu