Harman Kardon AVR 165 Házimozi Rádióerősítő

2011-12-02
Vissza a tesztekhez

A Hi-Fi Piac magazin 2011. októberi számából:

 

Az audiofil házimozi rajongóknál méltán népszerű márka a Harman/Kardon. A házuk táján régóta várt újítások ideje most elérkezett, már az alapkategóriában is, modellfrissítés ért három készüléket, ebből az első a 165-ös típusszámú modell, amely nyár végén a kezünkbe került.


A H/K elvitathatatlan szakértelmével biztosítja az izgalmas térhatású filmhangot, a lebilincselő zenei élményt, a mesteri minőségű filmzenék, koncertek hangulatát immáron hosszú évtizedek óta. Modelljei azonban –mint a prémium márkák esetében megszokhattuk- a konkurens márkák viszonylatában a szolgáltatásokkal elég szűkmarkúan bántak-mindeddig. 2011-es készülékeik már megközelítik, ill. utol is érik a mérvadó gyártók azonos árú modelljeit, miközben az előkelő dizájn és a kitűnő minőség továbbra is alapvető jellemző maradt.

Az új alapmodell felkészült a legújabb formátumok kiszolgálására is. A 165-ös képes automatikusan felismerni és változtatás nélkül továbbítani a Blu-ray lejátszóból érkező 3D-s műsoranyagokat, a 3D-s hatás nem vész el különböző elektronikai beavatkozásokkal. Négy teljes értékű HD eszköz fogadására képes, a HDMI csatlakozásokon keresztül 12-bit színmélységgel, Deep Color 1.4a szabvány szerint. A receiver és a televízió készülék összeköttetésére csak egy HDMI kábelt kell használni, mivel a jelátvitel kétirányú, a tv hangja is ezen a kábelen jut el az erősítőbe feldolgozás céljára. Az automatikus hangzáskalibráló rendszere aprólékosan dolgozik, figyelembe veszi a hangsugárzó rendszer kvalitásait és a helység akusztikus paramétereit. Az egyedi tervezésű és kivitelezésű EZ/SET EQ teremkorrekciós hangszín-kiegyenlítő különböző hallgatási pozícióhoz állítja be az optimális értékeket. A mellékelt mérőmikrofonnal és a beépített oszcillátorral előállított rózsazaj-hangjel csomagok segítségével a készülék automatikusan egyaránt, visszaméri és kalibrálja a hangerőt, a frekvencia kiegyenlítést és a háttérhangsugárzókra kerülő késleltetés beállítását. Áldásos tevékenységének eredménye a sokkal pontosabb háromdimenziós hangzástér, legalább olyan széles hallgatási területen, mint a kanapénk és a két fotelünk által elfoglalt hely. A Logic 7 jel-feldolgozás az 5.1 csatornás filmek hangélményét teszi még élvezetesebbé, talán ez a térhangzás mátrix a legjobban használható a jelenlegi megoldások közül. Ez a funkció (DSP Processor: Cirrus CS 497024) a mátrix kódolt és kétcsatornás jelforrásokból is képes sokcsatornás –egyedülálló módon a hátsó csatornákban sztereó-hangot előállítani. A Logic 7 kompatibilis 96 kHz-es forrásokkal is, használatakor film vagy zene üzemmód közül választhatunk. Az opcionálisan megvásárolható The Bridge IIIp dokkoló tökéletes helye a hordozható készülékeink iPod és iPhone kedvencünk csatlakoztatására. Ez a közvetlen digitális kapcsolat igen jó hangminőséget biztosít, megkerülve a lejátszó saját, beépített D/A átalakítóját, amely valószínűleg nem ennyire kifinomult elektronikailag. Delikvensünk képes az alább felsorolt anyagok hibátlan közvetítésére: Dolby Digital Plus1, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic II movie, music és game, DTS-HD/ DTS-HD Master Audio, DTS 5.1, DTS-ES 6.1 Discrete & Matrix, DTS 96/241, DTS Neo:6, Dolby Digital Plus, Dolby Digital EX( ide értve a PLII, PLx.-t) anyagokat ötcsillagos minősítéssel. Mindezek aktuális legújabb frissítését is gyorsan elvégzik az USB-s hozzáférés jóvoltából.

A H/K ezzel a készülékkel bemutatja az erős alapot, amelyre egy házimozi rendszert felépíthetünk. Diszkrét felépítésű erősítői 5x95 Watt leadására is képesek, névleges, órák hosszat kinyerhető teljesítmény a teljes frekvencia sávban 0.07% teljes torzítási tényező mellett 5x75 Watt. Tehát ezzel óvatosan kell bánni, mert ha hangsugárzóink is tudják ezt a szintet, és nem vagyunk jóban egy üveges mesterrel, könnyen konfliktusba keveredhetünk életünk párjával. Az erősítő teljesítményfokozatában szigorú minőségi szinttel válogatott alkatrészek kerültek beépítésre, mert a Harman Kardon nem alkalmaz olcsó végfokozat IC-ket. Nagyon hasznos szolgáltatás az aktív mélysugárzókhoz alkalmazott ( Quad Crossover Bass Management) alsó határfrekvencia menüben való beállítása. Különösen akkor, ha kritikus a mélynyomónk elhelyezése vagy a kvalitásai. Az analóg részről a frekvenciamenet akár 10 Hz- 130 000 Hz átvitelig is valós, 1 Watt-hoz közeli teljesítmény leadásakor (Ultrawide Bandwidth Design) úgy, hogy a legkevesebb zaj (-100 dB) kísérje a hasznos jelet. A teljesítmény sávszélesség 20 Hz – 20 kHz-ig terjed. Enyi elég is lenne a földi halandónak a házi-mozi mennybemenetelhez, ha nem lennének itt apró és egyáltalán nem kicsi dolgok – a végeredmény – a szuper hang még jobbá tételéért. A digitális / analóg átalakító mintavételezése 192 kHz / 24-bit, a 180ms-os szájszinkron, amely a képen mozgó ajkak és a hang időbeni kiegyenlítésére szolgál valamint egy igen fejlett és évek óta bevált teremakusztikai kiegyenlítő rendszer ( EZ Set EQ Setup) amely szobánk akusztikájához és hangsugárzóink kvalitásaihoz hangolja a rendszerünket. Sajnálatos tény, hogy nem tudja lejátszani a tömörített zenei fájlokat USB-porton keresztül, ezért nem mindenki boldog. Ezzel a házimozi erősítővel még nem léphetünk fel az otthoni számítógép-hálózatra, ez a szolgáltatás hiányzik.

Kép és hang

Nincsenek kierőltetett színek, nincsenek hamis kontúrok és mindezt a gyors mozgások megjelenítése közben is megingathatatlanul tudja. Nem változtatja meg az árnyalatok sokféleségét, alapvető jellemzője a természetesség. Az analóg video anyag esetleges kontúrhibáiért a kisebb sávszélesség okolható, kárpótol viszont a színek tisztasága.

A Dolby trueHD és DTS Master Audio anyagokat problémamentesen dekódolja. A gyors akció jelenetek közötti párbeszédek tiszták, artikuláltak. Mély, feszes átható a basszus, szerencsére nem a közép, vagy magas sáv rovására. A hangkép semleges, nincs saját hangja, nem viszi el a hangképet valami általa kreált irányba. Egy jól rögzített koncert felvétel reprodukálása során megmutatja az egyes hangszerek tiszta, csakis rájuk jellemző hangzását, beleavat a zenei történésekbe. Jól mutatja az egyes hangszereket, megközelítőleg jó a hangerő/hangnyomás arány a zenekarban. Hangszerkezelési zajok és a felvétel körülményei átjönnek, a ritmus tartás is rendben. Örülök, hogy nincs csimm-bumm cirkusz, a csillogó magas hangok élei lekerekednek. High-End ide, audifil oda, a térleképezés csak hangszercsoportokra korlátozódik illetve a kevés hangszeres műveknél jól definiálható az egymás mellett lévő muzsikusok elhelyezkedése. De mentségére legyen szólva, ez még a jóval drágább változatoknak is nehezen megy. Az FM rádióból és a külső digitális forrásokból kinyerhető hosszan élvezhető, nem fárasztó hang csak hab a tortán.

Ajánlás

A Harman/Kardon AVR-165 A/V Receiver tökéletes választás egy tisztességes, ugyanakkor józanul válogatott házimozi rendszer központi elemének. Teljesítményben és szolgáltatásban sokat fejlődött elődjéhez képest, hangminőségben pedig megőrizte a márkára jellemző magas színvonalat.