Denon PMA-520AE és DCD-520AE sztereó összeállítás

2013-06-11
Vissza a tesztekhez
Denon PMA-520AE és DCD-520AE sztereó összeállítás

Aki csúcsminőségű sztereó komponenseket keres, az előbb-utóbb biztosan belefut a Denon márkanévbe. A Denon programjában újdonságnak számító PMA-520AE és DCD-520AE készülékek elődeik sikerein felbuzdulva szeretnének betörni a piacra.

A Denon programjában újdonságnak számító PMA-520AE és DCD-520AE készülékeknek minden esélyük meg van arra, hogy sikereket érjenek el az európai piacon, hiszen viszonylag kedvező árukhoz képest kimondottan elegánsan és igényesen kivitelezettek, ráadásul a hangjuk is kiemlekedő...


Egy kíváló Denon Hi-fi kettős
 Annak, aki már ismeri az előző PMA-510AE és DCD-510AE modelleket, nem kell külön felhívni a figyelmét arra, hogy az újabb generációk külsőleg kísérteties hasonlóságot mutatnak elődjeikkel. Hol van akkor a különbség?
 A különbségek akkor válnak nyilvánvalóvá, ha közelebbről is megvizsgáljuk a készülékeket. A változtatások talán a PMA-520AE erősítőn a legszembetűnőbbek. Megszüntették a két pár hangszóró rákötési lehetőségét. Az így fennmaradt hangszóróterminált igényesebben alakították ki, amivel a lehető legjobb kapcsolatot biztosítják ebben az árkategóriában. Ugyanígy eltűnt az elődökben még meglévő Tape2 áramkör.
 Jogosan felmerül a kérdés, hogy hogyan illeszkedik a szegényesebbnek tűnő felszereltség a készülék nyilvánvalóan magasabb árához. A Denon az új készülékeket technikailag újragondolta, és például az erősítő- és hálózati megoldásoknál kimondottan magas minőségű kialakításra törekedett. Az új készülékek leginkább az európai hangtuning programra lehetnek büszkék, amely egy újabb és jobb hangminőséget eredményez.
 
Denon PMA-520AE
 A belépőszintű modellre jellemző a letisztult formatervezés, a fémház igényes kialakítása és a formás, stabil alumínium előlap. Az előlapon található szabályozók és kapcsolók elhelyezkedése átlátható, és a készülék távirányító nélkül is könnyen kezelhető. A mérnökök a legtöbb finomítást a hangminőség növelése érdekében végezték. A cél az volt, hogy az új generáció az előd képességeit ne csak megközelítse, hanem túl is szárnyalja. Ha valakinek van már lemezjátszója, vagy készül egyet beszerezni, akkor azt az erősítő phono-MM bemenetén keresztül kiválóan tudja majd csatlakoztatni. A kényelem fokozása érdekében a készülék új fejlesztésű távvezérlőjén megtalálhatóak a Denon CD-lejátszó fő funkció gombjai is, sőt a távirányító képes a gyártó más hálózati készülékeit is irányítani.
 
Denon DCD-520AE
 Újdonság, hogy a Denon lemondott a CD-lejátszó fülhallgató csatlakozásáról. Ehelyett a lejátszót alaposan átdolgozták, és a mai technikai elvárásoknak megfelelően alakították ki. Így most minden szekció saját áramellátással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az áramköröket is megújították. Ezen kívül a 24 bitest felváltotta a 32 bites digitális-analóg átalakító (Burr-Brown típus). A középen elhelyezett lemezjátszó maradt, amely a normál audio CD mellett a WMA és MP3 fájlokkal rendelkező lemezeket is kezeli. A jól olvasható pontmátrix kijelző mutatja a sorszámot és a trackek nevét is, ez lényegesen megkönnyíti a dolgot, ha nagyméretű adathalmazt kell kezeljünk. A CD lejátszó analóg cinch kimenettel, vagy alternatív megoldásként egy optikai digitális kimenettel is rendelkezik.
 
Így hallottuk
 A Denon szettet többek között a már általunk korábban tesztelt KEF LS50-es hangszórókkal is kombináltuk. A Denon PMA-520AE árkategóriájában ritkán szól egy erősítő ennyire megbízhatóan kiemelkedő módon, függetlenül attól, hogy milyen hangsugárzót kötünk rá. Egyik kipróbált hangszóró esetében sem tapasztaltunk technikai vagy hangzásbeli problémát. A fenti kombinációval a drágább kategóriáknál megszokott precizitást hallottuk. A mély hangok szép teltek voltak, a basszust szinte bensőnkben éreztük. Ehhez a telt mély hangzáshoz csatlakozott a természetes közép és részletekben gazdag magas tartomány is. A térbeli hatás pedig egyszerűen kitűnő volt.
 
Laborban
 Mindkét Denon komponens kiváló eredményeket ért el tesztlaborunkban. A PMA-520AE erősítő megmutatta, hogy mit tud: 4 Ohm-ra 113 wattos teljesítményt, 8 Ohm-ra pedig 67 wattot mértünk. Az erősítő csatorna elválasztása jó volt, a torzítási és zajértékek megfelelőek voltak. A bakelit lemezek szerelmesei biztosan örülnek majd az MM rendszerekhez szükséges phono bemenetnek. Az új Denon Eco logo is mutatja, hogy a Denon az élen jár a szükségtelen energiafelhasználás csökkentésében. Készenléti (Stand-By) módban az áramfelvétel 1 watt alá csökken. Ezen túlmenően az erősítő rendelkezik egy automatikus kikapcsolás (Auto Power Off) funkcióval a további energia megtakarítás érdekében.
 Méréstechnikailag a DCD-520AE CD lejátszó is igazán meggyőzően szerepelt. A laborértékeket látva nem találtunk negatívumot. Kiemelendő az is, hogy a CD lejátszó energiafelhasználása is csak 7 watt.
 
Ajánlás
 Megállapíthatjuk, hogy a Denon fejlesztőinek aprólékos munkája beérett, az aktuális modellek akusztikai teljesítménye az elődökét meghaladja. A Hifi kedvelő felhasználókra biztosan kényeztetően fog hatni a Denon új sztereo komponens duója. ( - )

forrás: sztereomagazin.hu