Denon PMA-2010 és DCD-2010 - High-end belépő páros

2011-03-01
Vissza a tesztekhez
High-end belépő-páros a Denontól

A Sztereó Sound & Vision Magazin XVII. Évfolyamának 2010. decemberi száma alapján:

A Denon bemutatta high-end SACD lejátszóját, amelyhez egyúttal egy stílusban és tudásban is egyenértékű integrált erősítőt is kifejlesztettek. A készülék-páros fejlesztési koncepciója – a cég szlogenje szerint – összegzi az elmúlt 100 év mérnöki eredményeit. Mivel a Super Audio CD napjai meg vannak számlálva, így először az integrált erősítő bemutatásával kezdtem, amely önmagában is figyelemre méltó Denon készülék.

PMA-2010AE sztereó integrált erősítő
A Denon-páros mindkét tagjáról elmondható, hogy elegáns kinézetű, és már első ránézésre látható, hogy felső kategóriás készülékről van szó. A szemet leginkább mindkettőnél az ívesen mart, vastag alumínium lap vonja magára. További meggyőző és „nyomós érvvel” az erősítő megemelésekor szembesül a leendő tulajdonos, ugyanis egy 24 kilós monstrumról van szó. A cég megbízhatóságát és komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a Denon a 24 kilós tömeg mellett adatlapján „alig” 80 Wattosnak deklarálja sztereó erősítőjét.
Bizonyíték a cég komoly szándékára, hogy nem túlzó (és sokszor az adott készüléknél hihetetlennek tűnő) adatokkal próbálja elkápráztatni a zenerajongókat, hanem a valós teljesítménnyel, no meg a hangzással.
Márpedig a PMA-2010AE „alig” 80 Wattja elegendő volt a teszteléshez használt szokatlanul nagyméretű, 60 m2 alapterületű „nappaliban”, egész pontosan egy stúdió feljátszó-helyiségében a PMC állódoboz masszív hangerővel történő megszólaltatásához. (A tesztelés során az árkategóriájához igazodó PMC GBI+ hangsugárzó-párt és a Bryston B60 SST integrált erősítőjét használtam referenciának, SACD korongoknál az OPPO BDP-83SE, a CD-k esetében a Bryston BCD-I/BDA-I páros volt az összehasonlítási alap.) Ami nagy pozitívum árkategóriájában, hogy a PMA-2010AE nagy hangerőn is rendelkezik tartalékkal a belső dinamika levegős visszaadásához, nemcsak a magas tartományban, de a mélyeknél is. Csendesebb zenei vizekre evezve, csak hangosabb (és zajosabb) komolyzenén éreztem a Brystont kiegyenlítettebb hangzásúnak, és egy kicsit dinamikusabbnak.
A Denon erősítő kiváló hangjában nyilvánvalóan kiemelt szerep jut a masszív doboznak és rezgésmentesített alaplapjának, amelyre az előerősítőket, a phono fokozatot építették, no és természetesen a sztereó végerősítőt. Utóbbinál a 80 Watt tiszta, dinamikusmegszólaltatásért az UHC-MOS félvezetős, ellenütemű üzemmódban működő teljesítményerősítő-pár a felelős. Miközben nagyon szimpatikus a nagyméretű hangerő-szabályozó, hiányolom a hangerő-érték kijelzését. Pozitívum az esztergált RCA csatlakozópárokból álló be- és kimenetek sora a hátlapon, viszont fölöslegesnek tartom az inkább vevő-boldogítónak szánt mély- és magas hangszínkorrekciós potmétereket az előlapon. (Avatatlan használója kezében többet árt, mint használ, mivel teremkorrekcióra nem alkalmas, rendszer-hangolásnak pedig nem a hangszínszabályozó a megfelelő eszköz.) Annál inkább hasznos a phono bemenet, mely a dedikált lemezjátszó illesztő fokozat megvásárlásáig, egy kiadást nem jelentő jó kompromisszum.

Denon DCD-2010AE
A Denon-páros hangforrása a DCD-2010AE SACD-játszó. Bár a Super Audio CD egyre inkább csak a hanglemezről a digitális korongokra váltó audiofilek formátuma, szerencsére a lejátszó a CD-k megszólaltatásában is kiváló. Emellett külön örülök az előlapon tralálható iPod csatlakozónak, így az SACD, a Compact Disc, és a hátlapi optikai és koaxiális digitális bemenethez csatlakoztatott hangforrások mellett egy újabb digitális formátum megszólaltatására is alkalmas a DCD-2010AE. A digitális formátumok analógra konvertálását a Denon saját fejlesztésű, 32 bites, 192 kHz mintavételezésű Advanced AL32 processzora vezényli, működéséhez a DAC csipek számára az órajelet egy nagypontosságú generátor szolgáltatja a jittermentes zenelejátszáshoz. Az elektronika és a közvetlen meghajtású, öntött alumínium lemeztálcás Advanced SVH lemezolvasó a rezgésmentesítés érdekében itt is három rétegű alaplemezre épült. A masszív felépítésű, vastag előlapos dobozban külön tápegységet kapott a digitális és az analóg áramkör, a jelutakat a nyomtatott áramkörökön a lehető legrövidebbre tervezték, miközben külön figyelmet fordítottak az áramkörök földelési rendszerére. A lejátszóból a hátlapi kiváló minőségű esztergált RCA csatlakozókon keresztül jut az analóg jel az integrált erősítőbe. Az audiofil hangzás érdekében a lejátszáshoz felesleges kijelzőt és áramköreit a lemezlejátszás megindulásakor automatikusan kikapcsolja a processzor. Említésre érdemes az elegáns alumínium távvezérlő, amellyel a készülék-páros mindkét eleme vezérelhető. Erről állítható az integrált erősítő hangereje és választható a hangforrás, valamint a hibrid SACD korongoknál a CD vagy Super Audio réteg. Ilyen lemezeknél – a legtöbb készülékkel szemben. – sajnos a lejátszó nem választja automatikusan a nagyobb felbontású réteget, viszont az előlapon narancssárga LED jelzi az SACD, kék a CD réteg lejátszását.
A DCD-2010AE kiváló képességeit különösen árkategóriájába tartózó vetélytársaihoz képest csillogtatja. Például SACD esetében az OPPO sötétebb tónusú, kevéssé részletező, kevésbé levegős, mindezek eredményeképpen a Denon élénkebb, frissebb ritmusban adja vissza ugyanazt a zenét.
CD játszóként a Bryston CD játszóhoz hasonlítva hosszabb hallgatáskor nyilvánvalóvá válnak az árkategória-különbségből következő apróságok, de mindent összevetve itt sem kellett szégyenkeznie a DCD-2010AE-nek.
Ritkán fordul elő, hogy egy gyártó készülék összeállítása a tesztek során is ajánlott párosnak bizonyul. A Denon DCD-2010AE SACD-játszó és a PMA-2010AE integrált erősítő ezen kevés kivétel közé tartozik. Ha valaki fontolgatja egy high-end belépő hanglánc megvásárlását, annak különösen figyelmébe ajánlom ezt a Denon összeállítást, ugyanis árkategóriájában minden bizonnyal ez a legjobb „előre gyártott” hanglánc, amely megkíméli tulajdonosát a készülékpárosítás nehéz és sok-sok csalódással kövezett rögös útjának végigjárásától.