Denon Envaya Mini bluetooth hangszóró

2016-06-09
Vissza a tesztekhez
Denon Envaya Mini bluetooth hangszóró

Itt a tavasz, vele együtt a kerti partik ideje, de már a strandszezon sincs messze, ideje hát szétnézni a legújabb Bluetooth hangszórók között.

A Denon széles kínálatában helyet kapott két hordozható, multimédiás hangszóró is, melyek közül most a kisebbet, az Envaya Minit volt módunk kipróbálni.

Vékony rúd formájú készülék fém ráccsal és gumi kupakokkal a végein, a műfajban járatlanok első pillantásra talán ki sem találnák mire való. Persze a rács azért jellemzően hangszórók előtt (is) szokott megjelenni, és ha a gumi végeket szemügyre vesszük, a rejtett gombok piktogramjaiból már nem nehéz a funkciójára következtetni. A szerkezet vízálló is, így a strandon, vagy más nedves környezetben egyaránt bátran használható, és járulékos előnyként könnyen tisztítható. Négy apró gumi „dudor” ad lágy alátámasztást a térfogatához képest súlyos rudacskának, bekapcsolás után nyilvánvalóvá válik az is, hogy a rugalmas alátámasztás a szokatlanul intenzív rezgések elnyelését szolgálja.


A vezeték nélküli átvitelhez Bluetooth® aptX® technológiát használ, a párosítást pedig az NFC teszi végtelenül egyszerűvé. Van természetesen 3,5-es aljazat kábeles kapcsolathoz, ezzel szinte bármilyen audio forrás csatlakoztatható hozzá. A kezelőszervek a megszokottak, az USB töltő és a jack aljzat egy gumi takarólap mögé rejtve - portól és víztől védve – bújik meg.

A hangzásról két 40mm-es szélessávú hangszóró, és egy 40×83mm-es passzív membrán gondoskodik, ez utóbbi felelős a – méretéhez képest - erőteljes mélyhangokért. Az Envaya Mini 3D hangzásképet generál a sztereo jelből, így annak ellenére, hogy a hangok gyakorlatilag egy pontból indulnak ki, azokat a térből szétszórtan érzékeljük. Ez persze más jellegű, mint amit egy sztereo rendszertől megszoktunk, de mindenképpen hatásos effekt.

A beépített akku tíz órás használatot garantál, ami nagyjából egy egész napra elég adag a zenéből, így nem kell töltőt magunkkal vinni, elég csak a feltöltött készüléket eltenni reggel, estig biztosan kitart az energia. A biztonságos szállításhoz puha bársony védőtokot találunk a tartozékok között, a töltéshez viszont csak kábelt mellékeltek, amit bármilyen – legalább 2,4 A-es kimenetű - USB kimenetű adapterhez csatlakoztathatunk, ebből azért szinte minden háztartásban akad néhány. Az Envaya Mini kétféle színben készül, fehérben narancs betéttel, ill. fekete/kék kombinációt rejthet a rendkívül ízléses csomagolás.


Hangja hozza a kategóriája alapján elvárható szintet. Az ígért ütős basszus valóság, s ha egy stabil asztallapra kerül, még tovább fokozódik. A hangerő szintén várakozáson felüli, kisebb szobát vidáman megtölt zenével, de kültéren sem lehet panasz rá. A virtuális tér jópofa dolog, nem nyúl bele nagyon a hangba, csak szélesíti kicsit a teret, egy-egy apróbb részlet, lecsengés érkezik teljesen más irányból, mint azt várnánk, ezzel kissé feldobva a produkciót.  A mélyhangokért itt is – mint pl. a JBL Charge esetében – némi közép és magas tartománybeli visszafogottsággal fizetünk, de ez egyáltalán nem zavaró mértékű, különösen könnyűzenén nem az. Friss, szórakoztató hang, amit a fiatalok imádni fognak.

Igényes kivitelű, jól megépített, emellett szerethető hangú készülék az Envaya Mini, ennek ellenére nincs könnyű helyzetben a piacon az erős konkurencia miatt. Mivel műszakilag és hangzás tekintetében a kategóriájának legjobbjai között van, a döntésben leginkább a külső megjelenése és a Denon nevéhez fűződő bizalom fog szerepet játszani.


forrás: hifipiac.hu