Denon AVR-X2100W teszt

2014-10-06
Vissza a tesztekhez


Az av-online.hu 2014. szeptemberi tesztje:


A középkategóriás házimozi erősítők a kompromisszumok alóli fokozatos felszabadulás megtestesítői. Ezek a modellek az áruk emelkedésével arányosan szabadulnak meg a kisebb típusok hiányosságaitól, és azok alulépítettségétől. Sokuk már nem csak korrekt, de kifejezetten élvezetes hanggal és hasznos szolgáltatások sokaságával szórakoztat. Ilyen a Denon AVR-X2100W is, ami a 7.1 erősítés mellett beépített WiFi és Bluetooth csatlakozást, 4K felskálázást és Audyssey MultEQ XT szobakorrekciót is kínál.


Mit kapunk az X2100-tól:

Az első, amit ilyenkor emlegetni szokás, természetesen a teljesítmény, avagy a wattok. A Denon ezt a típust csatornánként 150 wattos kimenettel vértezte fel. Ez sztereó használatban, 6 Ohm terheléssel 125 W, 8 Ohm és 20 Hz-20 kHz hasznos frekvenciatartományban mérve pedig 95 W. Papírforma szerint, egy átlagos szobában ez bőven elég kell legyen! Ráadásul, ha csak 5.1-es rendszert építünk és második zónát sem kötünk be, akkor a megmaradt két csatornát akár frontsugárzóink meghajtására is használhatjuk. Már, amennyiben azok kettős erősítésre alkalmasak.


Természetesen kapunk egy sor bemenetet is. HDMI csatlakozókból például egészen hosszú sort állítottak össze. A hátlapon elhelyezkedő 7 db bemenet és 2 db kimenet olyan sok, hogy egy pillanatra elméláztunk azon, hogy mi mindent köthetünk be. Ráadásként az előlapon is van még egy HDMI bemenet. Akad még 2 optikai és 4 pár analóg bemenet is, ami egészen jó, ahhoz képest, hogy a házimozi erősítőkről mennyire rohamosan fogyatkozik ez utóbbi, és így a jó öreg forráseszközök (pl. DVD-játszó vagy játékkonzolok) hangja is ráköthető az erősítőre. Ugyanakkor vonalszintű analóg kimenetet nem kapunk, ahogy sajnos a koaxiális digitális bemenetről is le kell mondjunk. Igaz, a legtöbb eszköz, ami ma ezt használhatná, rendelkezik HDMI kimenettel is, tehát elvileg nem kellene éreznünk ennek hiányát. Bennünk mégis maradt egy kis sajgó bizonytalanság. Van ugyanakkor a hátlapon 2 db subwoofer kimenet és előerősített kimenet a második zónának.

No meg itt sorakozik a LAN aljzat, a 2 db WiFi antenna, a rádió antennák bemenetei és a tápcsatlakozó. Valamint van még itt egy apró ábra a vezetékek csupaszításáról és bekötéséről. Igen, dicsértük ezt már korábbi tesztben is, de ismét megtesszük! Öröm látni, hogy a gyártó egyértelmű feliratokkal és színekkel igyekszik segíteni a tanácstalan vásárlót, aki nem feltétlenül nagybetűs HIFISTA, vagy villanyszerelő.

Sajnos, az Uniós szabályoknak megfelelően, a leírás nem térhet ki arra, hogyan kell a hangfalcsatlakozókból a kis műanyag dugókat kipiszkálni, hogy oda banándugót toljunk be. Mi ezt többnyire egy apró bicskával (Marantz termékek esetén egy speciálisan erre készített kis kampóval) tesszük meg. Így megnyílik az út, a kedvenc, dugózott kábeleink előtt is.

A mai trendeket figyelembe véve megnyugtató tény, hogy ez a modell beépített WiFi-vel is rendelkezik. Vagyis, ha éppen nincs kábel, ami elérne a készülék hátuljáig, akkor vezeték nélkül is tud csatlakozni az internetre és persze az otthoni hálózatra. Így még könnyebb kihasználni a DLNA és az Online rádiók kínálta lehetőségeket.

Szolgáltatások

Változik a világ és vele változnak nem csupán az erősítők, de a mi véleményünk is. Nem is olyan régen, még feleslegesnek ítéltük egy hasonlóan árazott erősítőben a 4K kép lehetőségét. Mostanra azonban megjelent a HDMI 2.0 csatlakozó, amivel megnyíltak a kapuk a nagy felbontás és nagy képkockaszám előtt is. A nagyfelbontású tévék is egyre nagyobb részét adják a gyártók kínálatának, így közelebb került az a pillanat is, amikor egy középkategóriásnak mondott erősítőre ilyen megjelenítőt kötünk majd.

A Denon AVR-X2100W átengedi akár a 60 Hz-es 4K képanyagot is, és ha szükséges, akár felskálázni is képes ilyen felbontásra. Igaz, mindössze 30 Hz-es frissítéssel. Ezen viszont nem kell megsértődni. Egy valamirevaló 4K felskálázó önmagában is annyiba kerül, mint egy kisebb házimozi erősítő.

Szintén fontos szolgáltatás a készülékbe épített Bluetooth, amire egyidejűleg akár négy telefonnal is csatlakozhatunk. Ez a rendszer a teszt alatt példás stabilitással működött. Az átvitt hang minősége persze nem olyan, mint amikor CD-ről szól a zene egy jó lejátszón keresztül, de igazából nem is várhatjuk el


Az erősítő akár maga is képes zene lejátszására, a helyi hálózatról, DLNA segítségével, vagy USB-ről. Előbbihez jól jön egy okostelefon, vagy egy tablet és persze a Denon saját távvezérlő alkalmazása, vagy például a Bubble UPNP. Maga a Denon Remote App amúgy az elmúlt év óta egy kicsit stabilabb és könnyebben kezelhető lett, de nem ment át igazán látványos változásokon. Ha USB-ről szeretnénk lejátszani, akkor jobb, ha az erősítő gyári távirányítóját vesszük a kezünkbe, erre ugyanis a távvezérlő applikáció nem igazán vált be. A lejátszás ugyanakkor flottul megy, nem okoznak gondot a nagy felbontású, veszteségmentes tömörítésű felvételek sem.

A használat

Nem ez az első alkalom, hogy a Denon menürendszerét dicsérjük. Már a 2013-as modellek is remekeltek, ám a rendszer azóta tovább fejlődött, csiszolódott. Továbbra is azt üzenjük a Denon konkurenseinek, hogy a jót nem szégyen másolni! Tulajdonképpen csak a magyar nyelvű menü hiányzik a szívünknek. Igen tudjuk, hogy a magyarországi piac és átlag pénztárca is kicsi, ezért nem éri meg fejleszteni rá.


A menü valóban egy remekmű. Beüzemelés közben, a kábelvégek blankolását bemutató kis animációtól leesett az állunk! Az egykor olyan idegesítő tesztzaj helyett is egy sokkal elviselhetőbb teszthang segít a bekötések ellenőrzésében. No meg rengeteg ábra, rajz és animáció vezet végig a szükséges lépéseken. Még a hálózati beállítás menüje is barátságosabb a megszokottnál. A végén ráadásként megszólal egy online rádióadás is, amiből tudhatjuk, hogy a művelet sikeres volt. Az már csak hab a tortán, hogy ez a műsor egy magyar adó.

A kiszolgálás csúcsa azonban a mikrofonos kalibrálás apró részleteiben rejtőzik. Az első dolog, ami megkülönbözteti a Denont a konkurensektől, a mikrofonhoz mellékelt „kartonrakéta”. Ez a fotóállványt hivatott helyettesíteni, mert ugye eddig tipikusan azt kellett volna használni, vagy egy mikrofonállványt. Csak hát ezek nincsenek meg minden háztartásban. Ilyenkor a legtöbb ember egyszerűen csak leteszi a mikrofont a fotelre, jócskán fülmagasság alatt, eltakarva a háttérsugárzókat is. Vagyis a Denon által mellékelt, összehajtatható állvány, ami úgy néz ki, mint valami rakéta, több mint kedvesség! Teljesen jól használható, funkcionális kiegészítő. Ráadásul a beállítás során, a képernyőn azt is jelzi az erősítő, hogy adott méréshez hová is kellene tennünk a mikrofont. Tényleg csak azt tudjuk ilyenkor kérdezni, hogy ez miért nem terjedt el hamarabb?

A hang

Mint mindig, most is több hangfalszettel kipróbálva kerestük, mivel kapjuk a legjobb eredményt. Pozitív meglepetés volt, hogy a Denon nem tűnt különösebben válogatósnak. Végül a DALI IKON 2 sorozat hangdobozait használtuk a mozis és sztereó próbákra. Emellett a sztereó, egyszeres erősítéssel végzett teszteket megismételtük az ELAC BS 403 dobozaival is, amiket a Denon meglepően jól kezelt.

Sztereóban, kettős erősítés mellett a hang simulékony, könnyen hallgatható. Hozza azt, amit a Denontól elvárunk. A megfelelő beállítások után a magasak egyenletesek, a középtartomány pedig jófajta hifis. A sztereó színpad olyan, mint egy vetített kép. Szélességében és magasságában is szépen elkülönül, de a tér mélységéről nem ad olyan részletes képet, mint egy jobb sztereó erősítő. A mélyek alkalmanként kissé elkentek, így a kettős erősítésnek nem is igazán érezzük komolyabb előnyét.


a teljes cikk itt olvasható:  TESZT