Denon AVR-1612 Házimozi Rádióerősítő

2011-12-02
Vissza a tesztekhez

A Digitális HáziMozi magazin XII. évfolyamának 2011. augusztusi számából:


A tizenkettes szám a 2011/12-es évjáratot jelzi, és mint nyáron minden évben aktuális, alapkategóriában a Denon is megvívja a meccset a szokásos márkás vetélytársaival. Többször utaltam már a gyártási sorozatokban leledző második készülék sikereire, de most nem fentről a csúcsmodell felöli, hanem belépő szintről az alulról jövő második készülék tudásával és szolgáltatásainak tanulmányozásával foglalkozom.


A Denon több mint egy évszázados szakértelmével biztosítja az izgalmas térhatású hangot, a lebilincselő zenei élményt, a mesteri minőségű filmzenék, koncertek hangulatát. Ezekhez társul még a HDTV műsorok és video játékok felcsigázó hangzása valamint a hordozható készülékekből kicsiholható legimponálóbb zenei hatás előállítása. Az AVR-1612 fel van vértezve a legújabb HDMI 1.4a képességekkel, a háromdimenziós képátvitel lehetőségével a Deep Color és x.v.Colour jelátvitellel. Képes automatikusan felismerni és beavatkozás nélkül továbbítani a Blu-ray lejátszóból érkező 3D-s műsoranyagokat, a 3D-s hatás nem vész el különböző elektronikai beavatkozásokkal. Csatakoztatás szerint négy teljes értékű nagyfelbontásra képes eszköz fogadására és közöttük egyszerűen kezelhető kényelmes kapcsolási lehetőségre van felkészítve. Itt újdonság a különböző bemenetek automatikus kiegyenlítése, az audioszint memória. Képes korrigálni minden bekötött műszerforrás különböző jelszintjét. Az AVR-1612 A/V erősítő és az arra alkalmas televíziós készülék összeköttetésére csak egy HDMI kábelt kell használni, mert a tv hangja ezen bejut az erősítőbe feldolgozás céljára. A jelátvitel kétirányú. Így nincs összetéveszthető kábelezés és nincs plusz anyagi kiadás még egy kábelre. A Denon Setup Wizzard beállítási varázsló cilinder és mágikus pálca nélkül végzi el a feladatokat, mert a Denon már arra is gondolt, hogy az ezt megelőző évjáratok modelljeiben alkalmazott 32 oldalas menürendszer beállításainak elsajátítása gondot okoz a felhasználónak – legfőképpen akkor, ha sikeresen ki töröl néhány oldalt a menürendszerből. Akkor jön a factory reset (gyári paraméterek visszaállítása) és az egészet lehet elölről kezdeni. Az AVR-1612-ben a kezelési menü egyszerű és logikusan felépített utasításokkal végigkalauzol az üzemelési rendszer felépítésén, gyorsan és pontosan elérünk minden beállítást. Az AVR-1612 receiver kifinomult Audyssey MultiEQ automatikus hangzáskalibráló rendszere aprólékosan dolgozik. Figyelembe veszi a hangsugárzó rendszer kvalitásait és a helység akusztikus paramétereit. Hat különböző hallgatási pozícióhoz állítva be az optimális értéket. A mellékelt mérőmikrofonnal és a saját oszcillátorral előállított hangjel csomagok segítségével a készülék automatikusan visszaméri és kalibrálja a hangerőt, a frekvenciakiegyenlítést és a késleltetés beállítását. Célja, hogy fokozza a hangélményt, optimalizálja az akusztikusan szegény területeket. Az eredmény sokkal pontosabb háromdimenziós hangzástér, széles lehallgatási területen. Az Audyssey Dynamic Volume funkció kordában tartja az egyes túlhangosított tv-reklámok durva hangerőkülönbségeit. Ide még becsempészett a gyártó egy némítási szint beállítót, amit ránk, kezelőkre bíz: milyen értékre állítsuk be (-40 vagy -20 dB) a hangnémítást, ha csörög a telefonunk, vagy éppen csengetnek a szomszédok, mert filmet nézni jönnének. 

Az előlapi USB port tökéletes helye a hordozható készülékeink, iPod és iPhone kedvencünk csatlakoztatására. Ez a közvetlen digitális kapcsolat sikeresen állítja vissza a tömörített és adatvesztéses állományokat, így jobb hangminőséget biztosít, megkerülve a lejátszó saját, beépített D/A átalakítóját, amely valószínűleg nem ennyire kifinomult elektronikailag. Az iPod és iPhone működtethető is a Denon készülék távvezérlőjének kezelőszerveivel. Ez a részegység az Apple cég ajánlásai alapján a cég által hitelesített. Ugyanerre a helyre csatlakoztatható minden USB-n keresztül működtethető külső lejátszó berendezés és tároló. 

A Denon ezzel a készülékkel bemutatja az erős alapot, amelyre egy házimozi rendszert felépíthetünk. Diszkrét felépítésű erősítői 5 X 120 Watt leadására is képesek, névleges, órák hosszat kinyerhető teljesítmény a teljes frekvencia sávban 0.08% teljes torzítási tényező mellett 5 X 75 Watt. Tehát ezzel óvatosan kell bánni, mert ha hangsugárzóink is tudják ezt a szintet és nem vagyunk jóban egy üveges mesterrel, könnyen konfliktusba keveredhetünk életünk párjával. Az erősítő teljesítményfokozatában szigorú minőségi szinttel válogatott alkatrészek kerültek beépítésre, mert a Denon nem alkalmaz olcsó végfokozat IC-ket. Nagyon hasznos szolgáltatás az aktív mélysugárzókhoz alkalmazott alsó határfrekvencia távvezérlővel történő beállítása. Különösen akkor, ha kritikus a mélynyomóink elhelyezése vagy kvalitásai. A Denon AVR-1612 típusú házimozi készüléke földünk energia éhségére is megoldást talál, mivel készenlétben csak 0.1 Watt áramot fogyaszt. Puszta kíváncsiságból feltett legjobb tesztlemezeim nem a leg-High-End-ebb reprodukciót, hanem a kellemes szórakozást remélve igen kedvező eredményre jutottam. Nagyon jó eredményt Peter Gabriel- Growing Up c. koncertjének Blu-ray változata egy DTS HD Master Audio prezentációs lemezről (not for sale) hozta. A körszínpad hatalmas munkát kívánt a roadoktól kezdve a hang technikusokon keresztül a koncertfilm hangmérnökéig. A végletesen extrém feladatokat úgy megoldani, hogy a felvételen még a különbözőségek is hallhatók legyenek igazi mestermunka. Nos, ezeknek a hanghatásoknak érzékeltetése delikvensünknek a 1612-esnek igazán szépen sikerült. Néha úgy éreztem, hogy nemcsak szimpla körkörös hangzástérben, de bent vagyok egy gömbben - aztán elmélkedhetek a surround technika magassági viszonyairól. Erről bővebben kellene tárgyalni, mert egyre többször hallom kiváló rendszer összeállításokból a fejem felett keletkezett hangot, legyen az helikopter, nyílvessző vagy zenei effekt. Hát, ha ez itt létrejöhetett, akkor nem is olyan alapkészülék ez a Denon. Az igazán meggyőző számomra Omar Hakim - Listen Up! című stúdió felvétele volt. Ennél a felvételnél térbeli információk koherenciája és a hangforrások helyzetének érzékelése szerintem még a kevésbé avatottak számára is jól észlelhető. Mindenesetre selymes hangzása, helyes hangzási balansza, részletező képessége elnyerte tetszésemet és ajánlom mindenkinek, aki ebben a kategóriában szeretne rendszeréhez alapot teremteni – mint tudjuk az erősítő hangzása, rányomja bélyegét a hangátviteli lánc végén hallható végeredményre. 

Zárszónk is egy a vége, a Denon-1612 fogadj a vetélytársak támadását és sikeresen hárítja azokat.