Dali Lektor 2 Az eddigi legjobb Lektorom

2012-04-05
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound & Vision magazin 2011. december – 2012. januári számából:

Máris felülvizsgálhatjuk álláspontunkat, miszerint a háttérsugárzónak szánt hangszórókat általában csak egy feladatra használják, viszont jelenlegi nagy választékban a Lector2 végre egy vérbeli polcsugárzó! A „végre” kifakadás az első vizuális élmény hatása, miszerint az előrefelé basszusreflex szerkezet jó nagy polcért vagy komódért kiált.

Mindenekelőtt figyelembe kell venni, hogy manapság minden gyártó a házimozizáshoz tervez komplett hangsugárzó készleteket. De mégis vannak kirívó példák arra, hogy minden divat dacára egyesek zenehallgatásra is alkalmasak. Az elvárások hatalmasak, a büdzsé kicsi. Mégis, mit lehet kihozni ebből? A válasz: egy pár lektor2-t! Amióta több díjat is nyertek különböző rangos nemzetközi kiállításokon és jó a nemzetközi sajtójuk is, a Dali termékei iránti kereslet rohamosan megnőtt, így ismerhette meg a kelet-közép európai piac is.Tulajdonságok
A beltartalom nagyon fontos, én is erre hívom fel a figyelmet, mégpedig a saját szabadalmú széles sávú középtartomány lesugárzására képes 120 mm átmérőjű hangszóróra! Membránja papír alapú, farosttal dúsított impregnált anyag (Low Loss Suspension), amely kellően merev, és muzikális ahhoz, hogy sok feladatot bízzunk rá. Ez a membrán a teljes sorozat modelljeiben megtalálható, még a legdrágábbakban is, tehát ez jó előjel. A 49 Hz-től 27 000 Hz-ig tartó frekvencia-átvitelből 49 Hz-től 700 Hz-ig tartó középsávot kell torzítás nélkül teljesíteni. A magas hangok szépen csilingeléséért pedig egy 28 mm-es lágy dóm magas sugárzó a felelős. A hangszórók membránszélei körül az előlapon található akusztikus lencseperemek a áros diffrakciók kiküszöbölésében vesznek részt. Az alkalmazott hangszórók együttese 86 dB hangnyomás leadására képes, a 2.83V/lm mérési szabványnak megfelelően. Továbbá két basszusreflex csövet is találunk, amiket kellően precíz méréssorozatok után konstruál ide a gyártó! A 12 mm falvastagságú kabinet még jól csillapítja a rezonanciákat. Kábelcsatlakozásként igényes, banándugót is fogadni képes aranyozott szerelvényt találunk. A gyártó figyelmét dicséri, hogy a csomagolásban 8 db szilikon alapanyagú lábat is mellékel a stabilitás, és a rezonancia-mentesítés érdekében.

Meghallgatás
A hangszóró feladata: tudni kell muzsikálnia! Máris felmerül az első kérdés, hogy lehet-e ezzel a Lektorral klasszikus zenét hallgatni? A válasz, igaz, hogy egy kicsit bújtatva, már benne van az előző mondataimban. A tapasztalatok a következők. Mindjárt a legnagyobb feladattal kezdve meghallgattam Johann Sebastian d-mol Toccata és Fúga című művét. Elsősorban azért, mert ez a legjobban kedvelt felvételem, és mert ezzel tesztel egy audiofil/High-End magazin is. Az első hangok megszólalásánál érezhető a tömörség, nem riad meg a nagy dinamikától, nagy hangerőn sem esik szét a hangkép, mindvégig nyílt marad. Érezhető a megjelenésre fektetett hangsúly. Az értékelés helyén ítéli meg a produktumot, valóban szemléletes a precíz, öt helyet megkülönböztető sztereótér leképezése. A középmagas, és a magas hangok sokat emeltek a valóság illúziójának megteremtésében. Mivel a magas hangokért felelős szekció szépen végzi a dolgát, akár hegedűszó vagy kamarazene is bátran hallgatható.
Az átlagosnál nagyobb felületű dómsugárzó szépen artikulált szövegmondással párosuló énekhangjai csábítanak az operairodalom gyöngyszemei felé. Van mélye, éppen annyi, hogy a hangzási balansz létrejöjjön. Bár tömegében kisebb a basszus energiája, mint amennyit gondoltam, azért kellően megvan a hangzási kiegyenlítődés. Legalább nem akar nagyobb lenni, mint amekkora, bár sajns ezt sok gyártó nem így látja.
Azután bebizonyította azt is, hogy ezt azért érezzük így, mert nem akar állandóan szólni, nincs olyan ön-rezonanciája, ami hosszú lecsengés lenne, és ráülne egy-két másik hangfekvésre. Tehát megpróbálkozhatunk egy-két akusztikus művel is, és néhány Reference Recordings, Schtockfisch, Verve, Blue Note, Chesky Records felvétellel. A cselló hangját remekül tolmácsolja, a fa, a rézfúvós hangszerek, és az énekhang vonatkozásában jeleskedik.