Cambridge Audio 540R V3 - Egyszerűen jó

2010-02-08
Vissza a tesztekhez

"Hangját tekintve azonban nem csalódunk, a puritán megjelenés belül igazán telt, részletgazdag produkcióban nyilvánul meg
."

Sound & Vision magazin 2008 decemberi írása alapján:
 
Puritán megjelenés, kifejezetten lapos dobozszerkezet jellemzi az angol gyártó készülékét. Az előlapon tényleg csak minimális számú nyomógomb foglal helyet a kék háttérvilágítású kijelző társaságában, ami kissé régimódinak hat, mivel hét szegmenses változat. Ezen felül találunk még egy előlapi AV terminált. A hátoldal is tökéletes, minden a legnagyobb rendben sorakozik rajta. Az összes ki- és bemenet aranyozott csatlakozót kapott. Digitális bejáratból 2 koaxiális és 3 optikai felület fogadja a többi komponenst, mindegyikből egy-egy kimenet is rendelkezésre áll. Analóg oldalon 2 audio és 3 AV, illetve egy 6.1 csatornás illesztő felület közül választhatunk. A videojelek csatlakozására kompozit, S-Video, komponens aljzatok szolgálnak. A hangsugárzó kimenetek színjelöltek, könnyítve a bekötést, csavaros szorítós, banándugót is fogadó terminálok. A távvezérlő kifejezetten súlyos darab, mivel az előlapja fém. Sajnos, az erősítőn túl más komponenst nem vezérel. A Cambridge Audio tervezői tudják, hogy jó erősítőt csak izmos tápegységgel lehet alkotni, így ennél a típusnál van igazán köszönő viszonyban a felvett és a leadott teljesítmény. Ez a készülék súlyában is meglátszik, hiszen a dobozon belül méretes toroid transzformátort találunk. A hat darab végfokozat csatornánként 80 W teljesítményt szolgáltat surround üzemben, kétcsatornás módban ez az érték 100 W-ra nő. A frekvencia menet 20 Hz – 20 kHz között lineáris. A beépített Crystal processzor dekódolja a DTS-ES, Dolby Digital-EX, Dolby ProLogic II rendszerű többcsatornás anyagokat, és kezeli a DTS Neo:6 algoritmust. Ezen felül hat gyári programot kapunk a különböző térhangzás módok előállításához. Az integrált rádió RDS rendszerű, AM/FM sávon képes vételre. A beállítás manuálisan történik, a kijelzőn megjelenő menü alapján, tehát OSD kijelzés nincs. A menü egyébként egyszerű, és kellően célravezető, talán a legnehezebb része a hangsugárzók hallgatási ponttól mért távolságának beállítása, mivel itt ezt nem méterben, hanem késleltetési időben kell megadni.

Hangját tekintve azonban nem csalódunk, a puritán megjelenés belül igazán telt, részletgazdag produkcióban nyilvánul meg. A tér bemutatása sokkal kézzelfoghatóbb, mindamellett, hogy minden irányban kellő kiterjedésű. A megszólalás testes, precíz a basszusalap, a közép és magas tartomány is szárnyal. Az effektek bemutatásában is kiveszi a részét, a mozifilm igazán realisztikussá válik segítségével. Emellett az érzelmekre és az atmoszférára is hangsúlyt helyez.