AKG K935 Vezeték nélküli fejhallgató

2013-09-24
Vissza a tesztekhez

A HFP Online magazin (hifipiac.hu) 2013. szeptember 11-i cikke:

Néhány évvel ezelőtt a vezeték nélküli fejhallgatók még afféle csodabogárnak számítottak, amik csak a különcök figyelmére tartottal igényt, ráadásul a jelátvitel terén is küzdöttek néhány gyerekbetegséggel, ami szintén nem növelte népszerűségüket. Később aztán az infravörös és az analóg FM modulációt felváltotta a digitális átvitel, eközben a vezeték nélküli fülesek egyre jobbak, vonzóbb külsejűek és megfizethetőbbek lettek, és erre mit tesz Isten, egyre többeket kezdett érdekelni a szép új szabad világ, amiben nem kell a hifi készülék közelében ücsörögni, hanem akár vacsorát is lehet készíteni zenehallgatás közben.

Nemrégiben a Sennheiser RS220-as típusának tesztje szerepelt oldalunkon, most pedig az egyik legfőbb rivális AKG gyönyörű K935-öse került a kezünkbe. A fekete betétekkel feldobott magas fényű fehér, igényes fajtából származó műanyag külső egyszerre elegáns és modern, stílusát tekintve pedig lehetne akár a birodalmi rohamosztagosok fejhallgatója is. A fülpárnák vaskos bársony borítása szinte elkényezteti a füleket, így a viselési komforton biztosan nem múlik, hogy hány órát keresztül fogjuk hallgatni.
A zárt rendszerben működő K935 óriási fehér „L” és „R” betűkkel megjelölt fülkagylóiban (ötletes megoldás, mert számos olyan típussal találkoztam, ahol keresgélni kellett a jól elrejtett jelöléseket) 40 mm-es meghajtók lapulnak; ebből a méretből a Harman már tekintélyes hangnyomást és basszust szokott kihozni. A töltést illetve a feltöltöttséget jelző LED a bal oldali kagyló külsejére került, és ugyancsak ezen találhatók a be/kikapcsoló gomb és a hangerőszabályzó fel-le léptető gombjai is. Egyéb tekintetben a fejhallgató nem tér el vezetékes rokonaitól, leszámítva persze a vezeték vagy annak csatlakozó aljzatának hiányát.
A szetthez tartozó, szintén fényes fehér jeladó/töltő/dokkoló állomás stílusában minden szempontból tökéletesen passzol a fejhallgatóhoz. Bekapcsoló gombja az elülső peremének tetején, a csatlakozói és egy újabb apró kapcsoló pedig az alján kiképzett részben találhatók, úgymint mini USB aljzat a táphoz, a csillapítás szabályzó 0 és -8 dB állással, 3,5 mm-es és sztereó RCA audio bemenetek a források jeleinek fogadásához. A dokkolóban 45 fokban kiforduló fülkagylókkal elhelyezkedő füles mágnesesen is rögzül a „fészkében”, így a szállítása is biztonságos benne. Kettejük közt a kapcsolatot 2,4 GHz-es digitális jelátvitel biztosítja, ami kiváló minőségű, veszteségmentes jeltovábbítást ígér. A dokkoló alján fali akasztók is találhatók, ennek köszönhetően az egység praktikus megoldásként a falon is elhelyezhető. A megnövelt élettartamú akkumulátorok teljes feltöltéssel akár 8 órányi folyamatos használatot is biztosítanak a fejhallgató számára.

A K935 installálása és használata egyértelműen a pofonegyszerű kategóriába tartozik. A tápkábel és a műsorforrás csatlakoztatása után (az RCA bemenet révén speckó összekötőkábelt is lehet használni) mindössze egy gombnyomás a dokkolón és egy a fülesen és már indulhat is a programindító jazz muzsika, ami lendületes, könnyed és transzparens stílusban szólal meg. A dobok hangja, és általánosságban a ritmusszekció friss és élénk, a zenének pezsgő, sodró hangulata van. A basszus átlagos erősségű, a tervezők érezhetően nem erre a szegmensre hegyezték ki a K935 tudását, a zene azonban így is kiegyensúlyozott, a dobok jelenléte karakteres és a bőgő hangja is pontosan követhető. Cinjei és a magasai könnyedek és levegősek, oldottságuk nagyon jól passzol ehhez a fesztelen hangulatú kocsmazenéhez. Ugyanez a felszabadultság jellemzi a többi hangszert is; a klarinét temérdek levegővel cifrázza, míg a vibrafon szépen csengő, gazdag megszólással szólaltatja meg dallamait.
Klasszikus műfajokon ugyanez a stílus és hangvétel folytatódik tovább, a Mozart opera énekesnője például nagy lelkesedéssel, tiszta, nyílt és világos hangon dalol, lendülete pedig valósággal húzza maga után a zenekart is. A fejem körüli mikro-tér hegedűkkel, brácsákkal és fuvolákkal telik meg, egyes hangszerek érzetem szerint virtuálisam legalább 30-40 cm-re eltávolodnak tőlem, egyszóval a K935 teljesítménye térleképzés terén sem piskóta. Vivaldi és Schubert művei szintén valóságos hatású hangszínekkel, sokszínűen és nagyon muzikálisan szólalnak meg, utóbbi áhítatos emelkedettségét a füles legalább annyira hatásosan adja vissza, mint az ária könnyedségét életvidámságát.
A Men you were felvételen a korrekt basszus és a sok apró részlet mellett az énekesnő lágy, könnyed, mégis egy nagyon picit reszelős, ettől igazán valóságos hangja tetszik a legjobban. A sok hangszer szépen elkülönül egymástól, elegendő tér és levegő van közöttük még ezen a relatíve kicsi helyen is. A hang tisztasága és felbontása most is példaértékű, a transzparencia jóval drágább típusok minőségét idézi. Lana Del Rey melankolikus Summertime Sadness című számán a kissé fátyolos, sejtelmes énekhang ragad meg, a dobok pergő ritmust diktálnak, a vonósok hangja kellemes lágy és sokszínű. Rockzenén a füles szintén jól bírja az iramot, bár az efféle műfajokon a jobban basszusra hangolt típusok bizonyára jobban lenyűgöznének, mert a transzparenciának és a levegősségnek egy húzósabb Metallica számon bizony nem sok hasznát lehet venni.
A nagyon igényes kivitelű, modern és elegáns K935 az AKG-ra jellemző nyílt, világos és tiszta megszólalással zenél, transzparenciája pedig egyértelműen a drágább modellek kvalitásait idézi. Hangszínei gazdagok és valóságosak, korrekt basszusa mellé könnyed és levegős közepek és magasak párosulnak. A használata végtelenül egyszerű, a vevő és az adó közötti kapcsolat pedig tökéletes. Zenehallgatás közben kimentem a konyhába, ahol már fal is elválasztott a dokkolótól, majd a teraszra, végül fel az emeletre, ahol a közlekedőben még mindig teljesen jó volt a kommunikáció. Legelőször a fenti szobákban sikerült pillanatnyi jelkimaradást előidézni, de még ott is használható volt a vétel, egyszóval bátran lehet járkálni vele a lakásban vele, ha valakinek erre támad kedve. 
A vezeték nélküliség persze csak hab a tortán, a lényeg az igényes kivitelű és nívós hangzást produkáló fejhallgató, ami még napjaink viszonyai és a tartósan 300 Ft,- körüli Euró árfolyam mellett sem számít elérhetetlen álomnak a fülesek között.