AKG K 550 - Zárt rendszerű High-End Hi-fi fejhallgató

2012-01-25
Vissza a tesztekhez
A Sztereó Sound & Vision magazin XVIII. Évfolyam 2011. 5. számából:

A Harman Nemzetközi Kereskedelmi csoport fennhatósága alá olyan jól ismert, nagy múltú, jó nevű világcégek tartoznak, mint a Harman/Kardon, a JBL, az Infinity, a Lexicon, a Mark Levinson, vagy az AKG. Ez utóbbi mutatta be egyik legújabb termékét, egy zárt rendszerű, házi és professzionális felhasználásra egyaránt alkalmas high-end hi-fi fejhallgatóját, az AKG K550-est. Az osztrák AKG kiváló minőségű és már megszokott termékei mellett ritkán sorakoztat fel újdonságokat, de ha ezt teszi, akkor azokra érdemes odafigyelni! Így van ez az AKG K550-es esetében is.

A fejhallgató kibocsátását hosszú ideig titokként kezelték, az interneten is csak elvétve lehetett egy-két utalást találni a megjelenésére vonatkozóan. Azért a szemfülesek mégis jutottak némi információhoz. Most viszont lehullott a titokról a lepel, és íme, itt áll előttünk teljes életnagyságban az új fejhallgató, sőt, már tesztelni is lehet! Előre elárulhatom, sok örömöt okozott a K550-es, mikor kezembe vettem és számos kísérletnek vetettem alá. Nézzük meg először kívülről a fejhallgató fontosabb részleteit!
Első pillantásra látható, hogy nem kispályás versenyző! Méreteiből és fejpárnájának kialakításából sejteni lehet, hogy kiválóan szigeteli el használóját a külső zavaró hanghatásoktól. Látványa magabiztos vonalvezetésről árulkodik, gusztusos fekete színben, fémes csillogású, de kissé mattított külsővel rendelkezik. Sokat elárul tudásáról a felületén kétoldalt is elhelyezett fehér apró betűs felirat, mert mint tudjuk, a lényeg mindig az apró betűs szövegekben található, hogy „Reference Headphone”, azaz Referencia Fejhallgató. A jó hír, hogy valóban az!
A fejhallgató frekvencia-átvitele a leírások szerint 14 – 28 000 Hz-ig terjed, a 20 – 20 000 Hz-es tartományban az impedenciája lineáris, melynek értéke 32 Ohm. Fogyasztói áráról még sajnos nem érkezett információ.
Hogy milyen a hangja? Nagyszerű! Szerencsém volt, mert kiváló anyaggal tesztelhettem. A Harman cég saját teszt-CD-jével, amelyen válogatott zenék hallhatóak, hi-fi minőségben. A rajta található zenei anyagok főleg instrumentálisak, és a hangszerek széles skáláját vonultatják fel. A tesztelés egy blu-raj lejátszóval végeztem, mert ott kezdődik a minőség, és ez a fejhallgató meg is érdemel egy ilyen jelforrást!
Kedvencem az akusztikus gitár volt, de a zongora is pontos, összeszedett hangélményt nyújtott.
Ének esetében természetes a hangja, bár a közepes frekvenciatartományokban könnyebb ezt a tiszta hangzást elérni. Nagy zenekarra komponált műveket is hallgattam, és azt gondolom, készítői nem hiába nevezik referencia-minűségű fejhallgatónak! A hangja igazán kitűnő, klasszikus megszólalású, igazi öröm vele a zenehallgatás! Azt szinte el sem merem árulni, hogy egy Philips MP4-es lejátszót is meghallgattam vele, csupán kalandvágyból, de ilyen körülmények között is jól teljesített. Mindezért elnézést kérek!
Fizikai tulajdonságai is kiválóak, fejpárnái lágy anyagból készültek, a fül formájához könnyen idomulnak. Strapabíró kábellel látták el, melynek szakítószilárdsága a cég adatai szerint tízszer erősebb a szokásosnál. Ajánlják stúdiókba, házi zenehallgatásra, és utazáshoz is használható, mivel összehajtható kivitelű, vagyis kiteríthető, így elfér az útitáskánkban lapjára hajtogatva egy laptop tetejére téve is.
A fejhallgató hangja belső felépítésének és a felhasznált anyagoknak köszönhetően valóban etalon-minőségű, professzionális felhasználói igényeket is kielégít. A csévetest alumíniumból, a membrán mylar-ból készült, mely egy mechanikusan stabil, az elektromos behatásoknak nagymértékben ellenálló, kemény poliészter film. A puha párnák a felhasználó fülének bőséges helyet biztosítanak, ezzel is segítve a hang-kép valós visszaadását. A súlya 305 gramm, viselése kényelmes, és a külső zajhatásokat zenehallgatás közben szinte teljesen kizárja. Elszakíthatatlan kábelének hossza 3 méter, melynek végén egy 6,35 mm-es jack található, ami univerzális is egyben, mert a csatlakozó menetes végét lecsavarva alatta elrejtve egy 3,5 mm-es jack is megbújik. Mindkét csatlakozóvég a kisebb átmeneti ellenállás végett természetesen aranyozott kivitelű. Hát persze! Mi más is lehetne?