Új Onkyo TX-NR1030, TX NR 3030 és PR-SC5530

2014-08-05
Vissza a hírekhez

Az Onkyo rögtön három csúcskategóriás, az új Dolby Atmos rendszerrel felszerelt és 4K/60 Hz-es videó jelfeldolgozásra alkalmas AV készüléket jelentett beA.2014. június 23-án megjelent sajtótájékoztató magyar szövegváltozata
•    Az új termékek: THX®-minősítésű: A 9.2 csatornás hálózatképes TX-NR1030 AV rá-dióerősítő, a 11.2 csatornás, hálózatképes TX-NR3030 AV rádióerősítő és a 11.2 csatornás hálózatképes PR-SC5530 AV jelfeldolgozó és előerősítő készülék.
•    A készülékek legfőbb jellemzői: Dolby Atmos®, 4K/60 Hz HDMI®, HDCP 2.2 máso-lásvédelmi rendszer kompatibilitás, WLAN és Bluetooth, DTS Neo:X™, valamint ISF videó kalibrálás
•    Audiofil kivitel: Mindegyik készülékbe több transzformátort is építettünk, külön egy-ségként megépített jelfeldolgozó elektronika és erősítő csatornák, a legmodernebb A/V jelfeldolgozási módszerek és igen rugalmas csatlakoztatási lehetőségek.
Gröbenzell, 2014. június 23. Az alábbi három új ONKYO csúcsminőségű AV készülék minden korábbinál magasabb szintű szórakoztatás lehetőségét ígér a film és a zene szerelmeseinek: A THX® Select2™ Plus tanúsítvánnyal ellátott 9.2 csatornás TX-NR1030 és a 11.2 csatornás TX-NR3030 hálózatképes AV rádióerősítők, valamint a THX® Ultra2™ Plus  tanúsítvánnyal fémjelzett PR-SC5530 hálózatképes AV jelfeldolgozó és előerősítő.
Mindhárom készüléket már az új térhangzási szabványnak számító Dolby Atmos rendszerrel és a legújabb, a 4K/60 Hz-es videó jelfolyamot is kezelni tudó HDMI® csatolóval láttuk el. A készülék az ultra-HD felbontású digitális jelfolyam és TV-adások fogadására és kezelésére is alkalmas, a másolás- és tartalomvédelemről a legújabb HDCP 2.2 rendszer gondoskodik. Mindegyik új készülék felépítésénél és belső kialakításánál audiofil szempontokat vettünk figyelembe, a készülék igen sokféle analóg és digitális csatlakozóval van ellátva. Mindezek eredőjeként tulajdonosát jól megfogott, telt, dinamikus hangzással és korábban soha nem tapasztalt képminőséggel kápráztatja el. A készülék közepes és nagyobb légtérben, teremben való használatra ideális.
Dolby Atmos: Az új térhangzási korszak hajnala
Az új Dolby Atmos® rendszerrel a hang szabadon definiálhatóan bármely irányból érkezhet, alulról, felülről, elölről, hátulról, így a teljes házimozi terem megtölthető telt, dinamikus hang-zással. A Dolby Atmos rendszernek köszönhetően a különféle hanghatások irányíthatóak a térben, így ki-ki ízlésének megfelelően alakíthatja ki a moziterme hangzását. Megfelelő beállítás mellett a mozifilmek hangja természetes, életközeli lesz, otthonában is a nagy mozik hangzásvilágát élvezheti.
A diszkrét felső hangcsatorna gondoskodik arról, hogy a hangzástér a néző feje feletti térben is megteljen hangokkal. Az így keletkező valódi háromdimenziós hangzástér magával raga-dóan életszerű lesz, ahogyan azt otthoni környezetben még soha nem tapasztalta.
Mindhárom új ONKYO készülék két 32 bites digitális jelfeldolgozó egységgel van felszerelve, amelyek a Dolby Atmos® kódolású és egyéb tartalmat skálázzák fel és kalibrálják a lehető leg-jobb kép- és hangminőségre. Összesen legfeljebb 11 hangcsatorna és két mélynyomó csator-na definiálható, így az otthoni moziteremben a mennyezetbe épített, vagy egyedileg a Dolby Atmos rendszerekhez tervezett speciális hangsugárzók is megszólaltathatóak. A rendszer rugalmas kialakíthatósága számtalan egyedi rendszer kiépítési változatot tesz lehetővé és a meglévő 5,1, 7,1, vagy 9.1 csatornás rendszerek is bővíthetőek vele.
Egyedülállóan jó képminőség
A nyolc HDMI bemenet és a három HDMI kimenet mindegyike képes a 4K/60 Hz-es videó jelek fogadására és továbbítására és a 21:9-es kép oldalarány kezelésére. Emellett a HDMI 3-as bemenet és a fő HDMI kimenet az új HDCP 2.2 digitális tartalomvédelmi szabványt is támogatja – így a készülék a jövőbeli 4K stúdiófelvételeket, illetve a majd később ultra-HD formátumban sugárzott TV-adásokat, vagy a hálózaton keresztül elérhető ultra nagy felbon-tású tartalmakat is gond nélkül kezelni tudja. A 2-es zóna HDMI kimenete révén egy második megjelenítő eszközön is élvezhet akár 1080p felbontású videó műsort. A több helyiséges üzemmód kényelmesen kezelhető a díjmentesen letölthető ONKYO Remote App alkalmazás révén. A 4K/60 Hz HDMI Sub Out második videó kimenethez akár egy videó kivetítőt is csatla-koztathat, vagy második TV-készüléket is ki tud szolgálni.
A készülék az alacsonyabb felbontású videó jeleket 1080p felbontásra skálázza fel (a Full HD felbontású sík képcsöves megjelenítőkhöz), de ha ultra-HD felbontású megjelenítő eszközt használ, ezek a jelek akár 4K formátumra is felskálázhatóak. Ezt a funkciót a készülék Marvell Qdeo™-technológiával működő áramköre végzi el. Mindhárom új készülékben megtalálható az  ISF videó kalibrálási szolgáltatás, amely az iparági szabványban foglaltak szerint nappali, vagy esti megvilágításban is ideális, tűéles, kontrasztgazdag és színhelyes képi megjelenítést biztosít a megfelelő minőségű megjelenítő eszközökön.Magával ragadó hangzás
Az ONKYO érzelemgazdag zenei megszólaltatási koncepciójának megfelelően mindkét AV rádióerősítőben diszkréten felépített jelfeldolgozó és erősítő áramkörök, fokozatok vannak kialakítva, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenthető az áramkörök egymást zavaró hatása. A szélessávú, a teljes hallható frekvenciasávot átfogó erősítéstechnika magas áramszinteket is megbízhatóan kezelni tud, így a nehezen kezelhető hangsugárzók is jól használhatóak a készülékekkel. Eredményeként hihetetlenül tiszta, precíz és dinamikus hangzást élvezhetünk, akár dinamikus, akár elektrosztatikus hangsugárzót csatlakoztatunk a készülékekhez.
A TX-NR1030 és a TX-NR3030 készülékekben egyaránt egyedi kivitelű, külön ezekhez a készülékekhez tervezett transzformátor gondoskodik a nagy áramok biztosításáról. A TX-NR3030-as készülékben emellett még két további EI-transzformátort találunk, ezek az audió és a videó jelfeldolgozó áramköröket látják el a szükséges tápfeszültséggel. A tápegység megfelelő energiatartalékát ugyancsak egyedi kivitelű 18.000  μF-os kondenzátorok bizto-sítják, az alacsony torzítású, három fokozatú, invertált Darlington-kapcsolás pedig az erősítő fokozatoknál  garantálja a bemenetre kapcsolt forrásjelek hiteles megszólaltatását. A nagy PR-SC5530 előerősítő tápáramforrása egy toroid transzformátor, de az audió és videó jelfeldol-gozó áramkörök áramellátást ennél a készüléknél is külön EI transzformátorok biztosítják.
A készülékek mindegyikében hét-hét diszkrét TI Burr-Brown digitális-analóg jelátalakító (DAC) áramkör gondoskodik a bemenetre kapcsolt digitális forrásjelek analóg jelalakká való alakítá-sáról. A TX-NR3030 és a PR-SC5530 készülékekben 192 kHz-es/32 bites processzorok dolgoznak, a TX-NR1030 hét 192 kHz-es/24 bites kétcsatornás DAC áramkörrel épült meg.  Az audió jelek dekódolását két digitális 32 bites jelfeldolgozó áramkör (DSP) végzi.
Mindhárom új készülék fel van vértezve a nagy teljesítményű multiplexáló DTS Neo:X™, technológiával, amely a sztereó és az 5.1 csatornás forrásjelekből 7.1, 9.1 vagy 11.1 csatornás hangzást tud varázsolni. A különféle (a filmekhez, zenéhez és számítógépes játékokhoz egyedileg megválasztható) DSP üzemmódokkal együtt számtalan módon növelhetjük a többcsatornás hangzásélményt.
Az ONKYO természetes hangzáshűségű megszólalási koncepciójához tökéletesen illeszkedik a saját fejlesztésű AccuEQ teremakusztika kalibráló és hangsugárzó beállító rendszer is. Az  AccuEQ megméri a hallgató szék és a hangsugárzók közötti távolságokat és a mért adatok alapján a legjobb hangzáskép kialakítása érdekében állítja be a késleltetési értékeket, az egyes hangsugárzók frekvenciamenetét, keresztváltási pontját és megszólalási szintjét, hogy a terem adottságait figyelembe véve a lehető legtermészetesebb hanghatást élvezhessük. A készülék az eredeti mintavételi frekvencián tudja megszólaltatni a 7.1 csatornás, 96 kHz-es digitális forrásjeleket. A hiteles, nem manipulált sztereó hangzás érdekében a készülék sztereó forrásjelek bemenetre kapcsolás esetén elkerüli az AccuEQ teremakusztikai kalibráló rend-szert, így a frontsugárzók eredeti hangzáskarakterüket megőrizve szólaltatják majd meg a kétcsatornás jeleket, amelyeket ez esetben nem dolgoz fel és nem is módosít a digitális jelfeldolgozó egység.Rugalmas csatlakoztatási lehetőségek
A gyártó a csatlakozási lehetőségek terén sem feledkezett meg a magas minőségi követelmé-nyekről: A TX-NR1030 és a TX-NR3030 11.4 csatornás előerősítő kimenetekkel, a jobb és bal frontcsatorna esetében pedig szimmetrikus XLR előerősítő kimeneti aljzatokkal van ellátva. PR-SC5530 esetében szimmetrikus 11.4-csatornás XLR előerősítő kimenetek, illetve 11.4 csatornás RCA előerősítő kimeneti aljzatok közül választhatunk. Az aljzatok 18 mm-re vannak egymástól, így vaskosabb RCA csatlakozókat, illetve kábeleket is használhatunk a készülékek csatlakoztatásához. Természetesen ezeknél a nagy készülékeknél a frontsugárzók kettős erősítéssel is meghajthatóak, a készülékek pedig több helyiséget is ki tudnak szolgálni, a 2. és 3. helyiség hangosításáról szabadon hozzárendelhető erősítő csatornák gondoskodnak. Emellett a teljes otthon funkcióval otthona minden zuga betölthető zenével, de a készülék kezelését sokféle távvezérlő alkalmazás is könnyebbé teszi
A fekete lemezek szerelmeseit sem hagyta a gyártó figyelmen kívül: a készülék Phono beme-netéhez közvetlenül csatlakoztatható a mozgó mágneses hangszedő kimenete. A készülék analóg audió bemenetein az SACD- vagy CD-játszókat is fogadni tudja – a “Pure Direct Analog Path” közvetlen analóg jelút funkcióval a készülék gombnyomásra kiiktat minden felesleges áramkört az analóg jel útjából és a készülék a legjobb analóg HiFi sztereó erősítőkre emlékeztető hangzásvilágot teremt. Ebben az üzemmódban a készülék minden digitális áramkört lekapcsol, így az analóg forrásjelek a szükséges szintillesztés és erősítés után közvetlenül a hangsugárzó kimenetre kerülnek.
Nagyfelbontású forrásjelek: A WLAN és Bluetooth csatoló révén kényelmesen juthatnak a készülék erősítő áramköreibe.
A nagyfelbontású digitális forrásjeleket előnyben részesítők kedvében jár a gyártó a készülék-be épített WiFi csatolóval, amely révén a digitális adatfolyam (kettős DSD, 192 kHz-es/24 bites FLAC (szaggatásmentes) és a WAV, valamint a Dolby® TrueHD forrásjelek) egy média kiszol-gáló közvetítésével a készülékre kapcsolhatóak. A felvételek között egy távvezérlő alkalma-zással választhatunk. A WLAN csatolón keresztül közvetlenül a hordozható mobil készülé-kekről is áttölthetjük a digitális tartalmakat – akár Internet-rádióadásokat is hallgathatunk, vagy on-line zenetárakból válogathatunk. A Bluetoooth 2,1 + EDR csatolón keresztüli kapcsolat ese-tén is kiváló hangzásminőségnek örvendhetünk: A zeneoptimalizáló DSP üzemmód még az erősen tömörített állományok esetében is teljes, tiszta hangzást biztosít.
Röviden összefoglalva: Az Onkyo három új készüléke mind a zene, mind a mozi szerelme-seinek a lehető legmagasabb minőségű élvezetet tudja nyújtani. Felszereltségük, kezelési kényelmük, szolgáltatásaik köre sem hagy sok kívánnivalót. Az audiofil hangzású házimozik kedvelői  ezekkel az új készülékekkel úgy élvezhetik a magával ragadó térhangzást, hogy sztereóra váltva a legjobb sztereó erősítőknél megszokott hangzásminőséget is megkapják.