Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint

2013-11-11
Vissza a hírekhez

Az UHDTV műszaki infrastruktúrája ugyan elkészül 2017-re, de egy évtized is eltelhet mire elég Ultra HD készülékekkel felszerelt háztartás és megfelelő tömegpiaci tartalomellátottság lesz a formátumból.Az IHS Electronics & Media elemzése szerint az UHDTV elterjedése még így is gyorsabb lesz a HDTV elterjedésénél. Sok múlik majd a HEVC videó tömörítő kódolás/dekódolás bevezetésétől, ami előnyösen hat majd a HD és internetes (IP) tartalomterjesztésre is.

Az elemzés úgy becsüli, hogy 2020-ra világszerte több mint 200 UHDTV csatorna kínál majd műsort, ami aztán 1.000 fölé bővül 2025-re. Addigra az Ultra HD technológia ökoszisztémája már teljessé, majd kereskedelmi tömegpiaccá válik. Valami hasonló zajlott le a HDTV esetében is, ami 1990-ben lett műszakilag elfogadott szabvány, a technológiai ökoszisztéma 2002-ben vált elérhetővé és 2006-tól alakult ki a kereskedelmi tömegpiac. Az Ultra HD esetében ez gyorsabban zajlik majd, mert a technológia már 2017 előtt kész és elérhető lesz, 2023-tól pedig megnyílnak a kereskedelmi lehetőségek a fizetős TV műsorterjesztők és a tartalomgyártók számára.
Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint
Az UHDTV műszaki infrastruktúrája ugyan elkészül 2017-re, de egy évtized is eltelhet mire elég Ultra HD készülékekkel felszerelt háztartás és megfelelő tömegpiaci tartalomellátottság lesz a formátumból.