Samsung 2012-es okostévék

2012-04-04
Vissza a hírekhez
Távirányítás távvezérlő nélkül? Hangutasítások? Bár viccesen már sokszor megjegyeztük, hogy már rég értenie kellene a TV-nek amit mondunk, és ugye telefonban is van hasonló, azért mégis mellbevágó, hogy a Samsung már képes erre. Pedig bizony megcsinálták, ezt és még számos más izgalmas újítást. No de mielőtt belemerülnénk, pár szót a mikéntről!Erre az évre már nagyon vártunk néhány, az okostévéket alapvetően újraformáló szolgáltatást, és ezeket úgy tűnik meg is kaptuk. Éppen csak nem pontosan úgy ahogyan gondoltuk. A Samsung a korábbi modellekben is használt operációs rendszert továbbfejlesztve hozott létre olyan szolgáltatásokat, amiket esetleg az Androidtól vártunk, de még inkább az Apple-től. Nos, a válasz tulajdonképpen egyszerű. Pár éve az almás cég is kapott rengeteg kritikát, amikor az első táblagépét mindenki notebookokhoz akarta hasonlítani, és sokan hátránynak hitték a telefonnal való rokonságot. Az idő bebizonyította, hogy a táblagépek jobban teszik, ha a telefonokhoz hasonlítanak. (Hány Windows alapú tablettel találkozunk?)
A Samsung is felismerte, hogy a TV egy olyannyira eltérő eszköz, hogy abból sokkal többet lehet kihozni, ha az nem közösködik a tenyérnyi, vagy éppen ölben tapizott készülékekkel egyazon operációs rendszeren. Az Android épp úgy nem való ma még TV-be mint netbookba. (Ejnye Acer!) A Samsungnak már van egy nagyszerű okostévé operációs rendszere. Nem kell más tenni, mint azt fejleszteni, abba beültetni a forradalmi szolgáltatásokat és annak minden lehetséges verziója számára elérhetővé tenni az igazán TV-re született alkalmazásokat.
Vagyis nincs Android, de van rengeteg már jól ismert szolgáltatás, amiknek a köre egyre csak bővül, de nem csak az új modelleken, hanem a régieken is!Most kezd az okostévé egyszerre izgalmassá és józan, megfontolt befektetéssé válni!
Bizony, az új alkalmazások tömege használható lesz a korábbi modelleken is. Sőt, már olyan készülékek is bekerültek a kínálatba, amelyek bővíthetőek,  teljesítményük később növelhető, hogy még újabb, esetleg komolyabb műszaki hátteret igényló szolgáltatások is bekerülhessenek. Igen. Mód lesz számos 2012-es okostévé továbbokosítására 2013-ban és még azután is pár évig!
Ez a fajta előrelátó, időtállóságot célzó tervezés eddig a TV-k világában ismeretlen fogalom volt.
Konkrétabban, mit is kapunk?
Az új ES szériából a legkisebb modellek az 5500-asok. Itt „mindössze” 100 Hz-es CMR, Full Smart felhő szolgáltatás, WiFi és Skype előkészítés és AllShare vár, sok más mellett. A 6100-as már beépített WiFi-t 200 Hz-es CMR-t és 3D-t ad a szolgáltatáslistához. A 6500, 6710 és 6800 ezeket kiegészíti a DVB-T/C mellé még DVB-S vevővel, FullHD 3D-vel és 400 Hz-es CMR értékkel. A 6800 különlegessége a 2 magos processzor, még a 6710 fehér színével tűnik ki a tömegből. A 7000-es és 8000-es modellek a 2 magos processzor mellé megkapják a beépített kamerát, mikrofont, a második, okos távirányítót, hang és mozdulatvezérlést, 800 Hz-es CMR-t és a későbbi bővítések lehetőségét.
Ohh, és mindez a felsorolás még a teljesség igénye nélkül született.Mindezeken felül az alkalmazások terén is hatalmas léptekkel halad előre a Samsung. A kínálat ebben a pillanatban is már több mint 1400 alkalmazást tartalmaz, amivel a Samsung első helyen áll. Az idén ezek mellé olyan újdonságok is felsorakoznak majd, mint a Family Story, amivel a családtagok közvetlenül megoszthatják egymással képeiket az interneten keresztül. Az egyszerű kezelhetőség köré tervezett rendszer, bár akár telefonról, tabletről vagy TV-ről is elérhető. Mégsem olyan, szinte minden ismeretlen számára nyitott közeg, mint amilyenné mostanra a Facebook vált. A koreai gyártó egy nagyon komoly, a kamera előnyeit is kihasználó fitness programmal is előállt. A Kids nevű alkalmazáscsomag nem csak szórakoztató, de oktató tartalmakat is kínál, újszerű, szülőbarát formában. Külön érdekessége, hogy korlátozható benne a gyerekek számára a képernyő előtt tölthető idő.
A Samsung megmutatta, hogy kiérdemli és szándéka szerint hosszú ideig meg is őrzi vezető helyét a piacon továbbá, hogy nem vár másra a televíziózás forradalmasítása terén. Olyan példát mutat, amit nehéz lesz követni.

forrás: www.av-online.hu - Audio & Vision online 2012. április