Onkyo - Dolby Atmos bemutató Münchenben

2014-07-30
Vissza a hírekhez

Tapasztalja meg az összes dimenziót!“ – Dolby Atmos bemutató Münchenben
 

Mérföldkövek 2014. júliusában:
·  07. 13: – Németország a futball világbajnok! Nagyszerű teljesítmény a csapat és az edző részéről.
·  07.15. – Az Onkyo a bajnok a Dolby Atmos AV rádióerősítők piacán! A legszélesebb választékban kínálja a Dolby Atmos rendszerrel felvértezett AV rádióerősítőket. A Dolby Atmos technológiával ellátott legkedvezőbb árfek-vésű Onkyo TX-NR636 modelltől kezdve (német fogyasztói ára 599 EUR) a csúcsmodellekig. (A belépő modell szeptembertől frissíthető a Dolby Atmos rendszer használatára).

De hogyan vált az Onkyo mérföldkővé?
A világ egyik legismertebb AV rádióerősítő gyártója már régen elkötelezte magát a Dolby technológia alkalmazására = Ezzel az innovációra és a műszaki minő-ségre alapozott megoldással a gyakorlatban is könnyen hasznosíthatóvá tette ezt a technikát.
A megbízható minőséget, a kifinomult gyártási hátteret és a széles termékválasz-tékot a legkorszerűbb technológiával egyesítve a nagy múltú Onkyo AV rádiőerő-sítők új generáció az új Atmos technológiával felvértezve jelentek meg és jelennek meg a piacon.
Az Onkyonál már hagyománnyá vált, hogy az AV rádióerősítő piacán a cég a technológiai fejlődés motorja:
Például:
· A 2000-es évek elején az Onkyo TX-DS989 volt a világ egyik legjobb AV rádió-erősítője. Az Onkyo már ennél a THX minősítésű készüléknél is biztosította a frissítés és a későbbi bővítés lehetőségét. 2003-ban a 2. frissítési sorozattal THX Ultra 2 bővíthetőséget nyújtott, ráadásul a THX Surround EX mellett a Dolby Digital 5.1 EX és DTS ES Matrix/Discrete 6.1, valamint a DTS 96/24 formátumban kódolt műsorforrások lejátszását is biztosította.
 
· 2004-ben jelent meg az Onkyo TX-NR5000E a piacon, moduláris felépítésével, a Net Tune szolgáltatással, valamint a THX Ultra 2 tanúsítvánnyal rögtön a „gigantikus AV készüléke császárává” vált.
· 2007-ben az Onkyo a TX-SR605 készülék formájában az első olyan AV rádióerősítővel jelent meg a német piacon, amely a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio formátumú hangjeleket is dekódolni tudta.
· Ugyancsak 2007-ben jut el a THX Ultra 2 minősítésű TX-NR905 az AVR-Olümpusz csúcsára – már akkor Internet-rádió funkcióval látta el a készüléket a gyártó és a készülékbe épített Ethernet csatoló révén a számítógépes hálózatra csatlakoztatva lehetőséget nyújtott arra is, hogy a PC-n tárolt digitális zenei állományokat játszunk le rajta, a kezelését pedig egy modern grafikus kezelőfelület segítette.
· 2008-ben jött a következő újítás: A PR-SC886 formájában az (akkori fogyasz-tói áron) 1.799 euróba kerülő, tökéletesen felszerelt, THX Ultra 2-minősítésű előerősítő és jelfeldolgozó egység ISF kalibrálási lehetőséget nyújtott és az igen gondosan kimunkált belső felépítésének köszönhetően hangminőségben és szolgáltatásban sokkal drágább készülékeket is maga mögé utasított a ranglistán.
· 2009-ben az Onkyo néhány modelljét már az Audyssey DSX és Dolby PLIIz opcióval látta el, így a gyártók közül elsőként „felső frontsugárzóval” bővül-hetett a hangzástér, így jelentős lépést tett a valódi, háromdimenziós hang-záskép kialakítása terén. Példa rá a 9.2 csatornás TX-NR3007, amely az ebben az árkategóriában már alapkövetelménynek megfelelően az audió és videó szolgáltatások legszélesebb körét nyújtotta, a THX formátumok kezelését, valamint az ISF videó kalibrálási funkciót is beleértve.
· 2010-ben az Onkyo a kilenc csatornás PA-MC5500 teljesítményerősítővel a szó szoros értelmében nehéz feladata elé állította a versenytársait.
· 2013-ban az Onkyo AV rádióerősítő modellcsalád legtöbb tagja Bluetooth és WLAN funkcióval gazdagodott.
· Az utóbbi években az Onkyo AV rádióerősítők elsősorban a szokatlanul gazdag multimédia és hálózati funkcióikkal hívták fel magukra a figyelmet. A legjobb példa erre a 2014-ben forgalomba került TX-NR535 AV rádióerősítő. A Németországban mindössze 449 euróba kerülő készülék már a nagyfelbontású DSD és FLAC formátumokat is fogadni és kezelni tudja, a vTuner, Spotify támogatás révén számos egyéb hálózat alapú szolgáltatás vált a felhasználók széles köre számára elérhetővé.
Most 2014-et írunk és ideje, hogy ismét a csúcsra jussunk!
Dolby Atmos – „Tapasztalja meg az összes dimenziót!“ vagy profánabbul fogalmazva: „Minden jó fentről érkezik!“
A legújabb Dolby-technológiai is a filmszínházakból érkezik a házimozik világába. A jobb mozikban már az Atmos jelfeldolgozó egységek első generációjával is 128 hangsávot és akár 64 különféle hangsugárzót tudtak megszólaltatni.
Mi áll a Dolby Atmos mögött? Hogy működik az Atmos a mozikban?
A hiteles megszólaltatás terén elérhető, korábban elképzelhetetlen rugalmasság. Míg a korábbi Dolby-rendszerek ugyanazon hangsugárzóhoz több csatorna jelét is hozzákeverték, az Atmos a rendszerbeállítások között szereplő hangsu-gárzókhoz minden esetben csak egyetlen dinamikus jelet küld ki.
Ez korábban elképzelhetetlen lehetőségek tárházát nyitja meg, hiszen főleg csak a nagy multiplex filmszínházakban volt lehetőség sokcsatornás hangrendszer kialakításéra, amelyek mindegyikét csak a neki szánt jellel táplálta a rendszer. Az Atmos révén az egyes hangokat, a hangszerek hangját, a történé-seket térben és időben a korábbinál nagyobb pontossággal tudja meg-szólaltatni. Azáltal, hogy az akár egymás tőszomszédságában lévő hangsu-gárzók is más és más jelet tudnak megszólaltatni, a legkisebb dinamikakülönb-ségek is természetes hangzáshűséggel szólaltathatóak meg. Ennél a megoldásnál már az sem játszik szerepet, hogy hol ül a néző a moziteremben – a terem minden helyén egyformán hiteles és életszerű a megszólalás.
Hogy készül az Atmos hangsáv keverés és hogyan dolgozik a rendszer a lejátszásnál? A hangmérnökök által készre kevert Atmos hangsávoknál a háttérzajok képezik a hangzás alapját, amelyeket azután a már koráb-ban ismert eljárásokkal az adott csatornához kevernek. Ezekhez az alap-zajokhoz társulnak azután a dinamikus hangzáselemek, amelyeket a tapasztalt hangmérnökök pontosan a képernyőn látottaknak megfe-lelően kevernek az adott helyen elhelyezett hangsugárzónak megfelelő csatornához.
A Dolby Atmos metaadataiban adjuk meg, hogy a rendszernek hogyan kell a lejátszás során az adott akusztikus elemet a hangzás egészébe illesztenie. Az adott moziban, illetve az otthoni mozi helyiségben kialakított hangsugárzó elren-dezéstől függetlenül pontosan azt a hangzásképet halljuk majd, amit a hang-mérnök magának megálmodott.
A Dolby tehát az Atmos hangsáv kialakításánál két fontos tényezőt vesz figye-lembe: Az eredeti csatorna elrendezéseket és az egyes új csatornák között pon-tosan szétosztandó új akusztikus hanghatásokat.
 
A Dolby Atmos előnye, hogy az Atmos-keverés „hulladékaként” igen egyszerűen készülhetnek 7.1, vagy 5.1 csatornás változatok, amelyek azután a hagyomá-nyos készülékeken és hangsugárzó elrendezéseken gond nélkül lejátszhatóak.
Az Atmos az otthonába is megérkezhet
A klasszikus csatornaelrendezés és a Dolby Atmos által bevezetett új hangobjektumok együttesen soha korábban nem tapasztalt hangzáshűségű megszólalást eredményezhetnek az otthonában.
 
Az otthoni többcsatornás hangzástérben megjelenik a „harmadik dimenzió” – méghozzá különböző módokon:
1. A mennyezetbe épített 2-4, felülről lefele sugárzó hangsugárzó segítségével, lásd a lenti képen

2. De használhatunk speciális Dolby Atmos hangsugárzókat is, a doboz tetejére szerelt és ferdén felfele sugárzó hangszórókkal is, ahogyan az a lenti képen látható:

A bal és jobb frontsugárzókba épített Dolby Atmos hangszóró
(SKS-HT693)
3. Használhatunk a lenti ábra szerinti, a mennyezetbe épített Dolby Atmos hangsugárzó modulokat is:

A mennyezetbe építhető Dolby Atmos hangsugárzó modulok
(SKH-410)
Minden 5.1-es, 7.1-es, vagy 9.1-es rendszert más és más módon alakíthatunk át Atmos rendszerré: Az 5.1.2 – 5.1.4 és a 7.1.4 – 9.1.2 rendszer kialakításig gyakorlatilag bármi lehetséges. Otthonában akár 34-féle hangsugárzó elrendezést is alkalmazhat. Ebből 24 hangsugárzó állhat a padlón és lóghat a falon, 10 pedig a mennyezetről, vagy a fej feletti térből sugározhat.
A Dolby Atmos tartalom a Blu-ray lemezek erre a célra kialakított hangsávjain jelenhet meg, de digitális formában, a hálózaton keresztül, vezetékes, vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyaránt letölthető. Ma már legalább 100 sikerfilm érhető el Atmos hangsávval. Hamarosan sok száz újabb film jelenik meg ilyen változatban.
A megfelelő termék az adott igényekre szabva
Az Onkyo rögtön három csúcskategóriás új termékkel mutatta be az Atmos-készülékek erősségeit:

A TX-NR1030 és a TX-NR3030 9 csatornás AV rádióerősítő, igen sokrétű hálózati funkcióval felvértezve és természetesen Dolby Atmos dekóderrel is elláttuk. A készülék hatalmas teljesítményű és az ebben a kategóriában nélkülözhetetlen THX tanúsítvánnyal is rendelkezik. A PR-SC5530 egy csúcskategóriás, 11.2 csatornás előerősítő és jelfeldolgozó egység, természetesen THX minősítés-sel és beépített Dolby Atmos dekóderrel.
A TX-NR838, a TX-NR737 és a TX-NR636 7.2 csatornás AV rádióerősítők, amelyeket az Atmos-funkcióval bővítettünk. A funkció használatához szükséges programfrissítés 2014. szeptemberében lesz elérhető.
Emellett a HT-S7705 hangsugárzó rendszer formájában egy komplett 5.1.2 Dolby Atmos rendszert hozunk forgalomba, amely egy Dolby Atmos dekóderrel ellátott AV rádióerősítőből és tökéletesen a készülékre hangolt hangsugárzókból áll. A HAT-S9705THX egy 5.1 THX komplett készlet, innen csak a külön beszerezhető SKH-410-es Atmos kiegészítő hangsugárzók hiányoznak.
SKH-410
Az Onkyo ajánlatában szerepel még az SKS-HT678 szett is, amely egy komplett 5.1.2 rendszer. Külön vásárolható meg az SKH-410, amely a Dolby Atmos rendszer használatához szükséges, akár mennyezetbe, vagy a felső hangzástérbe építhető kiegészítő hangsugárzó pár.