MinDig TV - Digitális műsorszórás

2010-04-08
Vissza a hírekhez
A MinDig TV a Magyarországon 2008. december 1-jén elindult digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez egy jelátalakító berendezésre (DVB-T MPEG-4 HD dekóder) van szükség.

Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 7 csatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a  Duna TV HD és a Duna II Automónia, valamint tesztjelleggel az Euronews programja, kódolt formában pedig az ATV és Hír TV programja érhető el.

A MinDig TV szolgáltatás előnyei az analóg földi sugárzáshoz képest:

  • több tartalom, új csatornák: az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma a többszörösére emelkedik, a legnépszerűbb közszolgálati és kereskedelmi csatornák érhetők el
  • új, fizetős tartalmak megjelenése: egy előfizetői kártya segítségével a digitális földi vétellel további közkedvelt csatornák vétele biztosítható
  • kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás
  • a legmodernebb technológia alkalmazásával  nagyfelbontású (HD) minőségű csatornák is elérhetővé válnak 
  • kényelmesebb kezelhetőség: elektronikus műsorújság (EPG), mely biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát

Televíziókészülékek és dekóder

A hagyományos katódsugaras tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a digitális földi jelek vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) vagy olyan laposképernyős televíziókészülék megvásárlása szükséges, amelybe már beépítésre került ez a jelátalakító (DVB-T MPEG-4 HD tuner). A dekódert az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni. Egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder igénybe vételével a hagyományos tévékészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok, nem szükséges új televízió beszerzése, a HD-felbontású műsorokat a dekóder automatikusan hagyományos felbontásúvá alakítja át. Amennyiben HD minőségben kívánja élvezni a HD-ben sugárzott műsorokat, ehhez DVB-T MPEG-4 HD tunert tartalmazó HD-ready vagy full-HD megjelenítő eszköz (laposképernyős tévé) szükséges. Az MPEG-2 tunert tartalmazó HD ready vagy HD plazma vagy LCD tévékészülékekhez szintén szükség van egy MPEG-4 HD dekóderre.

Bővebb információt a MinDig TV hivatalos weboldalán talál.

Áruházunkban kapható, digitális vételre alkalmas készülékeket itt találhat.