Denon DRA-100

Hálózatos sztereó erősítő

-9%
Kifinomult hangzás és végtelen modern funkció!
329.990,-Ft
Ár: 299.990,-Ft
- + db
Kosárba
Beszerzési idő 2-4 nap
Ingyenes szállítás
36 hónap garancia
Ismertető:


A Denon DRA-100 a Hifipiac szerint:


"Szerencsére az ütős basszus nem takarja el a térben jól elhelyezett finomságokat, részleteket, amitől még izgalmasabbá válik a zenehallgatás. A hangszerhangok megformálása precíz, már egy húr rezgése is rendkívül összetett hang, amit a jobb rendszerek – ahogy most a Denon is – képesek szépen kibontani, megmutatni. Az összkép mindenképpen pozitív, a kifinomultabb audiofil erősítők árasztotta nyugalom és természetesség itt azért néha – leginkább klasszikus zenén – hiányzik, jazzen és könnyűzenén viszont ez inkább előny, mint hátrány."


"A Denon DRA 100 sikere úgy érzem nem kérdéses. Vitán felül ízléses és modern házba költöztetett, bőséges szolgáltatással felruházott digitális receiver, amelynek hangzásában az izgalmas és erőteljes jelleg ötvöződik az audiofil berendezésekre jellemző finoman kimunkált, részletgazdag megszólalással, és hibátlan működéssel."


2016. április 1.


Denon Design Series: Németországban a Stereoplay magazin tesztelte a Denon DRA-100-at és a készülék a “Highlight” (Kiemelkedő) értékelést kapta.

Értékelés: “[…] ebben az osztályban ez nem egy szabványos készülék. Ez egy csúcs mindenes korrekt árazás mellett.”Jellemzők
Készenléti üzemmód (Stand By):
Felépítés
Diszkrét teljesítmény-erősítő felépítés:
IEC lecsatlakoztatható táp-kábel:
Válogatott alkatrészek:
Hálózat
DLNA (Hálózatos zenelejátszás):
A DLNA rövidítés a Digital Living Network Alliance (Digitális Élő Hálózat Szövetség) nevet takarja. A DLNA-val a gyártók (pontosabban a szervezet tagjainak) célja az, hogy egy olyan nyílt szabványt rendszeresítsenek, ami lehetővé teszi, hogy a különböző elektronikai eszközök egymáshoz csatlakozhassanak és tartalmat cseréljenek egymás közt. Szándékosan nem szórakoztatóelektronikai eszközöket írtunk, hiszen ez önmagában túl szűk kategória ahhoz, hogy lefedje a DLNA-kompatibilis hardverek körét, ugyanis a körbe a tévéken, a lejátszókon és a házimozi rendszereken felül a fényképezőgépek, telefonok, PDA-k, nyomtatók és még a PC-k is beletartoznak.
A DLNA lényege, hogy egy mindent összekötő infrastruktúrát biztosítson a szabvánnyal kompatibilis eszközöknek. Az alapja a jól ismert HTTP-hálózati és az uPnP (Universal Plug’n’Play), valamint uPnP AV-protokoll. Ebben a rendszerben a HTTP-protokollon keresztül zajlik az adatfolyam továbbítása (streaming), az uPnP a hálózati konfigurálást végzi (hálózaton lévő gépek felismerése, portok átirányítása stb.), míg az audio-video műsortartalmak kezeléséről az UPnP A/V gondoskodik.
MP3:
WMA:

A WMA (Windows Media Audio) a Microsoft saját zenei formátuma. A legtöbb mai lejátszóprogram képes megnyitni és lejátszani.

A WMAveszteségesen tömörített hangfájl, akárcsak az MP3, de létezik veszteségmentes kapcsolója is. Kevésbé elterjedt, aminek oka lehet, hogy mire megjelent, az MP3 már gyökeret vert magának a tömörített zenei piacon, valamint a beleépített másolásvédelem lehetősége sem minden felhasználó tetszését nyerte el.

AAC:
Az AAC (Advanced Audio Coding) a digitális hangok egy veszteséges tömörítési és kódolási algoritmusa, melyet az MPEG csoport tervezett (tagjai: Dolby Laboratories, Sony, Nokia, Fraunhofer IIS, AT&T Bell Laboratories), mivel hitük aszerint ez a formátum lehet a nagy sikerű MP3 utóda – főleg közepes és nagy bitráták esetén. 
FLAC:

A FLAC-et (Free Lossless Audio Codec, magyarul „Szabad, veszteségmentes audiocodek”) az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes, tehát tömörítés közben a hanganyag egyáltalán nem veszít a minőségéből.

ALAC:
Az ALAC a Apple Lossless Audio Codec, azaz a Macintosh veszteségmentes zenei fájlformátuma.
WAV:

A WAV-formátuma digitális audióállományok egyik adatformátuma. Szemben az MP3 és más adatformátumokkal, a WAV formátum általában nem tömöríti az audioadatokat. Lehetséges viszont tömörített adatok tárolása WAV formátumban.

FLAC HD 192/24:
WAV 192/24:
Airplay kapcsolat:
Amennyiben ez az erősítő az otthoni számítógépes hálózathoz van kapcsolva (routeren keresztül), akkor képes az AirPlay kompatibilis eszközökről (iPod, iPad, iPhone) zenét lejátszani anélkül, hogy az eszközt az erősítőhöz kelljen kábellel csatlakoztatni.
AIFF 192/24:
DSD - Direct Stream Digital - lejátszás:
Az SACD-k hanganyagához alkalmazott egybites jelfeldolgozási eljárás, amely nem a CD és DVD-Audio esetén alkalmazott PCM, hanem impulzusszélesség modulálást (PWM) eljárást használ.

A jelfeldolgozás az analóg/digitális átalakítással kezdődik. A DSD és a PCM rendszerben alkalmazott A/D átalakító tulajdonképpen ugyanaz. A különbség annyi, hogy míg a PCM jel esetén számos szűrőn kell áthaladnia a jelnek már rögzítés előtt - például a mintavételezési frekvencia felénél nagyobb komponenseket el kell távolítani -, a DSD mindenféle változtatás nélkül, az 1 bites digitális jelfolyamot rögzíti. A szűrők használata valójában jelentősen rontja a hangzást, mivel gyakorlatilag lehetetlen olyan szűrőt készíteni, amely - például a CD-knél - a 20 kHz-es frekvenciát még teljes mértékben átengedi, a 22 kHz-eset pedig egyáltalán nem. Így sérül a hangkép, ráadásul a magasfrekvenciás komponensek fázisviszonyai is megváltoznak, ami további torzításokat eredményez. A DSD ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. A mintavételezés ebben az esetben igen magas frekvencián történik, 2,82 MHz-en - 64-szerese a CD-nek, 16-szorosa a DVD-Audio-nak. Sokcsatornás felvételek esetén az átvitel magasabb, elérheti a 14,1 megabitet másodpercenként. A visszajátszásnál mindössze a megahertzes tartományt kell "leszűrni" a digitális jelekről, és visszakapjuk az eredeti analóg hullámformát, ismét mindössze egy, a hallható tartományon kívül dolgozó szűrő segítségével. Ez az eljárás 100 kHz feletti frekvenciahatárt és a hallható tartományban 120 dB jel-zaj viszonyt biztosít. A DSD-nek van még egy jelentős előnye: gyakorlatilag bármilyen PCM formátumba átalakítható, a megfelelő szűrők alkalmazása és kvantálás után.
Internet rádió (vTuner):
Spotify:

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. 

Bluetooth kapcsolat:
Bluetooth rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezetéknélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépek, mobil eszközök (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.
WIFI:
A Wifi az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány(IEEE 802.11) népszerű neve, ami akár zene lejátszásra is használható.
Remote APP (Android/iOS):
A készülék vezérelhető ingyenes okostelefonos aplikációval.
Rádió jellemzők
Automatikus és manuális hangolás/tárolás:
Műszaki adatok
Teljesítmény (folyamatos - Watt):
2 x 70
Frekvencia-átvitel (Hz):
20 - 89 000
Jel-zaj viszony (dB):
110 (CD)
Teljes harmonikus torzítás (%):
0.004
Hangsugárzó impedancia (Ohm):
4 - 8
Csatlakozók
Analóg audio bemenet/kimenet:
2/1
Digitális koaxiális/optikai bemenet:
1/2
Fejhallgató kimenet:
Aktív mélysugárzó kimenet:
Hangsugárzó csatlakozók (pár):
1
USB csatlakozó:
Az USB csatlakozó segítségével könnyedén csatlakoztathatja számítógépét illetve MP3 lejátszóját, és hallgathatja meg kedvenc zenéit!
Ethernet csatlakozó:
Általános adatok
Teljesítmény-felvétel (üzemi/készenléti - Watt):
60/0.3
Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm):
280 x 337 x 104
Tömeg (csomagolás nélkül - kg):
4.8
Tartozékok
Távvezérlő elemekkel:
Magyarnyelvű használati utasítás:
A gyártó weboldala:
Denon Design Series: Németországban a Stereoplay magazin tesztelte a Denon DRA-100-at és a készülék a “Highlight” (Kiemelkedő) értékelést kapta.
Értékelés: “[…] ebben az osztályban ez nem egy szabványos készülék. Ez egy csúcs mindenes korrekt árazás mellett.”
Denon DRA-100 sztereó rádióerősítő
2016.05.09.

2015 szeptemberében jelentette be hivatalosan a Denon a DRA 100 digitális hálózati receiverének megjelenését, ezzel tovább erősítve a cég „lifestyle” vonalát. A készülék megjelenése tökéletesen illik a modern életstílus jegyében berendezett lakóterekbe, viszont hangzás tekintetében egy kicsit magasabbra tették a lécet, az igényes zenehallgató közönség elérése volt a cél.


A DRA 100 a hálózati funkcióknak hála, rendkívül sokoldalú készülék, a Denon pedig – mint gyártó – már tíz éves tapasztalatra támaszkodhat a „network receiverek” tervezésével és gyártásával kapcsolatban. Egy évtized pedig elég arra, hogy stabilan működő, gyerekbetegségektől mentes eszközök kerüljenek a felhasználókhoz, ami a hagyományos hifi berendezésekhez szokott felhasználók megnyeréséhez alapvetően szükséges. A „midi” stílus ma már nem jelent automatikusan kevesebbet a hagyományos, 42-43 centi széles komponensekkel szemben, időközben sokan letértek a „szabványos” útról. A Denon receivere jó példa arra, hogy kisebb, kompaktabb formában egy ilyen berendezés is jóval vonzóbb lehet.
 

Az alumínium alsó és felső lapok között fekete akril felületek alkotta kéttónusú készülékház frontján díszes krómkerettel szegélyezett hangerőszabályzó forgatógomb, és néhány kisebb, de az összképet nem zavaró elem kapott helyet, középen a fehér fényű OLED kijelző sem töri meg ezt a kettősséget. Talán éppen a design miatt, de az előlapi kezelőszervek érintés érzékeny felületek, így csak a feliratokkal és piktogramokkal találkozunk. A 6,3-as fejhallgató aljzat és a flash meghajtók számára kialakított USB bemeneteknek pedig – tetszik, vagy nem – itt a helye.
 


Hátul ehhez képest zsúfoltabb a látvány, csatlakozásokból nincs hiány. A tápkábel cserélhető, szabvány IEC aljzat fogadja, hangfalkábeleinket banándugóval szerelten, vagy csupaszon egyaránt beköthetjük. Van sztereo és dedikált szub kimenet is, ha további erősítőkkel és aktív mélysugárzóval szeretnénk kiegészíteni rendszerünket. Bemeneti oldalon két pár analóg RCA, két optikai és egy koax digitális aljzattal gazdálkodhatunk, valamint a hálózati kapcsolathoz használható Ethernet aljzat és wifi antenna is itt kapott helyet. Tekintve, hogy a DRA 100 pusztán a hálózatról „kiszolgálva” is sokrétű berendezés, ennyi bemenettel – majdnem - minden igényt kielégít, bakelitet pedig külső RIAA korrektor használatával lehet hallgatni.
 

Nézzük, milyen a „felszereltség”? A végfokozat diszkrét digitális (DDFA® technológia) áramköre 4 ohmos terhelésre 70W, 8 ohmra 35W kimeneti teljesítménnyel válaszol, ami a legtöbb esetben bőségesen elegendő attól függetlenül, hogy ki, és milyen intenzitással szeret zenét hallgatni, még érzéketlen mini monitorok kiszolgálása sem lehet probléma. A „D” osztályú kimeneti fokozatokhoz képest alacsonyabb torzításra, ill. magasabb jel/zaj viszonyra számíthatunk. Magas hatásfoka egyúttal azt jelenti, hogy a disszipáció alacsony, így aktív hűtésre sincs szükség, még a relatíve kis készülékház ellenére sem, az alap, és a fedőlap hőleadása elegendő. 
 

Az, hogy nem 3,5-es jack aljzat fogadja a fejhallgató kábelét, már jelzi a minőségi megközelítést, és valóban, a DRA 100-ast külön fejhallgató-erősítővel látták el, az olcsóbb, áramkorlátozásos megoldások helyett. Egy műveleti erősítővel meghajtott diszkrét félvezetős végfokot alkalmaznak itt, amely ráadásul a három fokozatban (kis/közepes/nagy) illeszthető az éppen használatban lévő fejhallgatónk impedanciájához. Ez azért elég ritka opció.
 

Források tekintetében a bőség zavara fogad minket. DLNA 1.5 kompatibilis az erősítőnk, az otthoni hálózathoz csatlakoztatva bármely – kommunikációra képes – eszközről küldhetünk rá zenét, ill. a hálózati meghajtókat a készülékről kezelve játszhatunk le szinte bármilyen zenei formátumot, ideértve a nagyfelbontású (24/192) WAV, FLAC AIFF, és még a DSD kódolású állományokat is. Fontos, hogy front USB port támogatása ugyanez, tehát egy külső meghajtóról közvetlenül a készülékhez csatlakozva szintén elérhetőek, lejátszhatóak a minőségi formátumok.
 

A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth, vagy Airplay használatával hozható létre, előbbi az NFC használatával, az előlaphoz közelítve a lehető legegyszerűbben, párosítási procedúra nélkül létrehozható. A hálózati kapcsolatot kihasználva természetesen az internetrádió állomások ezreit élvezhetjük, aki stabil minőségre vágyik, a Spotify Connect - külső eszközt igénylő – lehetőségével élhet.

Mindezek mellett a „hagyományos” analóg és digitális bemenetekre a magnótól a BD lejátszón keresztül a TV-ig bármit csatlakoztathatunk, a szub kimenetet is felhasználva 2.1-es, házimozi „jellegű” rendszert építhetünk köré.
 

A digitális rendszer lelke a Denon Advanced AL32 digitális audio jelfeldolgozó egység, amely a 16-24 bites audio jeleket automatikusan felkonvertálja 32 bitre, miközben azok egy kis „kozmetikai” kezelésen is átesnek. A szűrés, zaj formázás után észrevehetően szélesedik a dinamika tartomány és a hang részletgazdagabb, kifinomultabb jellegűvé válik.

Mindezt kezelni, irányítani a távvezérlőről, vagy az előlapi érintőgombokról tudjuk, utóbbi működését – lehet, hogy csak az én vaskosabb ujjaim miatt – kicsit nehézkesnek találtam, a távval viszont könnyen boldogulhatunk, ergonomikus és átgondolt darab. Én azért a Denon helyében legalább egy iOS és Android appot fejlesztenék hozzá, a mai világban ez már majdnem, hogy alap szolgáltatásnak számít, a hiányát kisebb audiofil manufaktúráknak még megbocsájtjuk, de azért a Denon más ligában játszik.

Az installáció csak néhány percet vesz igénybe, a hálózatot LAN kapcsolat esetén konfigurálni sem kell, 20 másodpercen belül minden tekintetben használatra kész. Majdnem egy egész hetes bejáratási ciklust kapott, mielőtt kritikus füllel leültem, hogy a hangjáról véleményt mondjak.
 

Bár a Denon kiemeli, hogy a DRA 100-ban nem egy egyszerű „D” osztályú végfok dolgozik, hangzása mégis nagyon hasonló azokhoz. Ez egyáltalán nem negatívum, legalábbis jómagam szimpatizálok ezzel a megszólalással. Az ismertetőben említett szélesebb dinamikatartomány tényleg megvan, nem kell hozzá avatott fül sem, hogy észrevegyük. Egy pillanatig sem érdektelen, amit hallunk, ha fáradtan ülünk le zenét hallgatni, nem fogunk elaludni a fotelban. Erőteljes és kontrollált mélyhangjai hamar felkeltik a figyelmet, ilyen intenzitású hangot a nagy, 100+ W-os gépektől várhat az ember, de a DRA 100 már nem az első a lifestyle jellegű gépek között, ami pont ezzel lep meg. Szerencsére az ütős basszus nem takarja el a térben jól elhelyezett finomságokat, részleteket, amitől még izgalmasabbá válik a zenehallgatás. A hangszerhangok megformálása precíz, már egy húr rezgése is rendkívül összetett hang, amit a jobb rendszerek – ahogy most a Denon is – képesek szépen kibontani, megmutatni. Az összkép mindenképpen pozitív, a kifinomultabb audiofil erősítők árasztotta nyugalom és természetesség itt azért néha – leginkább klasszikus zenén – hiányzik, jazzen és könnyűzenén viszont ez inkább előny, mint hátrány. Az „élvezeti érték” nem romlik nagyobb hangerőn sem, torzítást vagy pontatlanságot nem okoz a megnövekedett terhelés, a basszusalap szintje szépen követi a hangerő szabályzó állását. Felső tartománya élénk, néha talán túloz kicsit, de tisztán szép lecsengésekkel érkeznek a magas hangok.
 

A streamelt HD zenékkel nyújtja a maximumot, ami nem meglepetés, a régebbi, klasszikus CD játszók csatlakoztatását pedig érdemes digitálisan megoldani, a beépített DAC előnyeit ilyenkor is élvezhetjük. Az internet rádió a maga minőségi korlátaitól eltekintve hibátlanul működik, azért akad bőven olyan stream, amiért érdemes ezt is napi szinten használni. 
 

A vezérlő app hiányát kikerülve, magam tabletről, UPnP médialejátszóval vezéreltem, így csak a hangerő beállításához kellett a távszabályzót kézbe vennem.
 

A Denon DRA 100 sikere úgy érzem nem kérdéses. Vitán felül ízléses és modern házba költöztetett, bőséges szolgáltatással felruházott digitális receiver, amelynek hangzásában az izgalmas és erőteljes jelleg ötvöződik az audiofil berendezésekre jellemző finoman kimunkált, részletgazdag megszólalással, és hibátlan működéssel. Denon néven, ezen az áron ez több, mint jó vétel!

forrás: hifipiac.hu 

Megtekintett termékek