Denon AVR-X1300W 7.2 HD + ajándék HDMI kábel

Házimozi Rádióerősítő

-24%
Az ÚJ AVR-X1300W! HDCP 2.2 támogatás, DTS:X, beépített Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay, DLNA és erőteljes … Az ÚJ AVR-X1300W! HDCP 2.2 támogatás, DTS:X, beépített Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay, DLNA és erőteljes 7 csatorna ECO üzemmóddal! tovább
Ajándék Econ Galaxy HDMI-HDMI (1.5 m)
169.990,-Ft
Ár: 129.900,-Ft
- + db
Kosárba
Raktáron
Ingyenes szállítás
36 hónap garancia
Tesztelje bemutatótermünkben!
Ismertető:


Élvezze a legkorszerűbb surround hangzást a Denon AVR-X1300W 7.2 csatornás hálózati Dolby Atmos AV Receiver segítségével, mely lélegzetelállító surround mozi élményt biztosít. Tapasztalja meg otthonában a prémium kategóriás mozitermek forradalmi 3D surround hangzását, ahol a felső surround hangtér által érezhetően megnyílik a hangtér. Ezen kívül az AVR-X1300W egy későbbi frissítésnek köszönhetően dekódolja majd a DTS:X hanganyagokat, így teljesen kompatibilissé válik a jelenlegi 3D hangformátumokkal.
   

Beépített Bluetooth & Wi-Fi
A híres Denon hangminőség mellett az AVR-X1300W beépített Bluetooth zenei streaming lehetőséget kínál az okostelefonok számára és emellett még a dual Wi-Fi RF antenna segítségével könnyedén, megszakításoktól mentesen csatlakozhat az otthoni hálózatra még zsúfolt városi környezetben is. Csatlakozzon az internet segítségével az otthoni Wi-Fi hálózatra (vagy egy vezetékes kapcsolattal az RJ-45 Ethernet LAN porton keresztül), és élvezze kedvenc zenéit az olyan streaming zenei szolgáltatások által, mint a Spotify Connect. Emellett válogathat a több ezer internetes rádióállomás között a világ minden részéről és élvezheti a zenét szinte minden műfajban.

AirPlay segítségével vezeték nélkül hallgathatja kedvenc dalait iOS eszközéről, ami lehet iPod Touch, iPhone vagy iPad. Ezen felül az AVR-X1300W DLNA 1.5 hitelesített, így kompatibilis otthoni számítógépével, vagy Mac gépével.

A vadiúj Denon AVR 2016 Remote App segítségével könnyen vezérelhetjük az AVR-X1300W-t a kedvenc hordozható eszközünkről, mivel elérhető mind az iOS, Android és Kindle Fire készülékekre.

    

High Resolution Audio
Fedezze fel a nagyfelbontású zeneszámok elképesztő hanghűségét az AVR-X1300W-vel, ami képes dekódolni a 24-bit/192-kHz veszteségmentes fájlokat (AIFF, FLAC és WAV; ALAC/Apple Lossless 24-bit/96kHz-ig), valamint a DSD 2.8MHz (az SACD audiofil formátuma) és az 5.6MHz zeneszámokat. Játssza le tároló eszközökről az elülső USB porton keresztül, vagy hálózati forrásokból - az AVR-X1300W MP3 formátumot is lejátszik.

A Denon AVR-X1300W az AV-Online magazin szerint:


"…egyelőre maradnunk kellett a szokásos Dolby Atmos tesztanyagainknál. Ezen a téren viszont remekül vizsgázott az erősítő, precíz, jól felépített hangteret hozott létre. A magassági hangsugárzók akkor és olyan hangerővel szólaltak meg, ahogy azt a filmbeli akció éppen megkívánta."

"A 3D-s hangtér magaslataiból visszatérve a földfelszínre, az AVR-X1300W ötcsatornás filmeken is precíz, határozottan felépített hangkörnyezetet valósított meg. A The Book of Eli (Éli könyve) utcai tűzpárbaját mintaszerűen képezte le. A tüzelő fegyverek villámgyors tranziensű közvetlen dörrenésein kívül a gellert kapott lövedékek csattanása, vagy a házfalakról többszörösen ide-oda verődő visszhangok gondos kivitelezése jócskán hozzájárult a jelenet életszerűségéhez."

"Mozis szempontból a Denon AVR-X1300W kiegyenlített teljesítményt nyújtott, sem hangminősége, sem szolgáltatásai kapcsán nem éreztük, hogy a gyártó kínálatán belüli "legolcsóbb hétcsatornás"-ként szűkre szabott szolgáltatásai miatt redukált felhasználói élményben lenne részünk. Ami pár éve még a csúcsmodellek kiváltsága volt, azt ma már a sorozatok legkisebb tagjai is magától értetődően nyújtják. Egy megfelelő gondossággal hozzápárosított, közepes árfekvésű (de nem középszerű) hangfalszettel jövőbiztos, minőségi filmélményt biztosító rendszer építhető ki vele."

"Ha nincsenek audiofil elvárásaink (és nem szándékozunk többszörös összeget költeni) akkor egy jól definiált hangú, lendületes, határozott előadást nyújtó erősítőként, zenei téren is kielégítő élményt nyújthat."
Audio jellemzők
A&B független hangsugárzó meghajtás:
5.1-es üzemmódban további sztereó hangsugárzó pár csatlakoztatható a készülékhez.
Audio D/A átalakítók:
192 kHz/24 bit
Audio Return csatorna (ARC):

Korábban HDTV készülékeiben a DTV tunerek által vett adás hangjelét optikai digitális összeköttetésen keresztül továbbították a külső erősítőkhöz. Az 1.4-es HDMI „Audio Return Channel” (ARC) funkciója szükségtelenné teszi ezt a plusz audio összeköttetést beépítve azt a meglévő HDMI kábelbe – az ARC a HEC-el ellentétben a meglévő HDMI kábeltechnológiával is működik. Az ARC támogatja az összes tömörített hangformátumot, köztük a Dolby Digital-t és DTS-t.

Direkt forrás kapcsoló:
Ezzel a kapcsolóval kiiktathatja a készülék, zenehallgatáshoz szükségtelen áramköreit, mint például a videó áramköröket, így a zene minősége a lehető legjobb lesz!
Diszkrét kimeneti fokozatok minden csatornához:
A kimeneti fokozatokban különválasztott (diszkrét) tranzisztorok javítják a hőelvezetést, hosszú távú megbízhatóságot és kiemelkedően jó hangtechnikai jellemzőket eredményeznek - egyes versenytársak a költségek csökkentése érdekében csak az elülső csatornák esetén használnak diszkrét kimeneti fokozatokat.
Dolby Digital EX és DTS-ES Matrix 6.1 dekóder:
DTS-ES Matrix 6.1 Dekóder:
A DTS által kifejlesztett ES Matrix jelfeldolgozási módszer úgy állítja elő a 6.1 csatornás hangképet, hogy kiemeli a hátsó térhangcsatornák jeleit a kódolt bal és jobb surround csatornák jeléből. Hangzása felülmúlja a korábbi rendszerek hangzását, mivel az ES Matrix rendszer a DTS-ES berendezéssel felszerelt mozikban alkalmazott professzionális dekódoló algoritmust használja.
Dolby Digital/DTS dekóder:
Dolby Digital Dekóder:
Ez az áttörést jelentő "5.1 csatorna" technológia öt független csatorna (bal és jobb elülsők, középponti, és bal és jobb hátsók), a 20 Hz -20 kHz-es frekvenciatartományban, továbbá egy alacsony frekvenciájú effektusokhoz tervezett csatorna a 120 Hz-es és még alacsonyabb frekvenciák számára egy olyan akusztikai környezetet hoz létre, amelyben a hang szinte körüljárja a hallgatót, a lehető legdrámaibb surround hangreprodukció érdekében.
DTS (Digital Theater Systems - Digitális Filmszínház Rendszerek) Dekóder:
Hatcsatornás DTS hangzás szerez dicsőséget a digitális surround hanggal. Az alacsony fokú adattömörítéssel és nagy adatátviteli sebességgel jellemzett DTS technológia kiváló helymegállapítást biztosít egy óriási szélességű frekvencia- és dinamika-tartományban.
Dolby Pro Logic IIx dekóder:
A Dolby Pro Logic IIx kimondottan 6.1 illetve 7.1 csatornás készülékekhez készült, és a Dolby reményei szerint a kétcsatornás és 5.1 csatornás forrásokból generált 6.1-es vagy 7.1-es anyagok univerzális szabványává válhat. A Dolby Pro Logic IIx a beérkező audio jelből olvassa ki az adatokat, és ezekből hozza létre az új csatornákat. A két középső háttércsatorna közötti szétválasztás a bemeneti jeltől függően változik. A hátsó surround csatornák a teljes hallható hangtartományt lefedik (20 - 20 000 Hz). Itt is a Pro Logic II mélykalibrációs rendszerét alkalmazzák, így szükség esetén a hátsó surround-sugárzók alacsonyabb frekvenciái is átirányíthatók az aktív mélysugárzóba. Ha a forrás 6.1-es, a rendszer az egyetlen hátsó surround csatornából szintetizálja a sztereó jelet. További előnyök a hangsúlyosabb térhatás, a jobb mélységérzékeltetés, a fejlettebb irányhatás és a nagyobb kiterjedésű hallgatási terület. 
Dolby Pro Logic IIz dekóder:

A Dolby Pro Logic IIz két úgynevezett front magassági csatorna hozzáadásával egy új dimenziót vezet be a házi-mozi hallgatásba, 7.1 vagy 9.1 csatornán megszólaló hangrendszert állítva elő, mely tovább fokozza a zene, a mozi és a videojátékok tágas térérzetét. A front bal és jobb hangsugárzók fölé helyezett két hangsugárzón keresztül a Dolby Pro Logic IIz egy vertikális összetevőt ad a szokványos 5.1 vagy 7.1 csatornás surround hangrendszer horizontális hangteréhez.

Mivel a magassági csatornákhoz csak nem irányított hangokat dolgoz fel, a Dolby Pro Logic IIz nem változtatja meg az eredeti forrásanyag kevert hangját, és a hanghatás mindig illeszkedik az eredeti műsoranyaghoz. A hozzáadott dimenzió a hátsó surround hangsugárzókból egészíti ki a hangot, tágítva azt, de tiszteletben tartva a tartalom előállítójának eredeti szándékát.

A 7.1 csatornás hang ugyan rendkívül sokban gazdagítja a házi-mozi hangélményét, de a szoba alaprajza vagy helyhiány miatt nem mindig lehet a 7.1-es hangrendszer hátsó hangsugárzóit elhelyezni. Alternatívaként a házi-mozi surround hangrendszer front bal és jobb hangsugárzói fölé helyezett hangsugárzókkal a Dolby Pro Logic IIz front magassági csatornái megoldják ezt a problémát. Vagyis az új technológia nemcsak javítja a jelenlegi 7.1-es surround hangösszeállítások térbeli megszólalását, de rugalmasabbá is teszi a felállítást, mikor hátsó surround hangsugárzókat nem praktikus alkalmazni.

A Dolby Pro Logic IIz tökéletesen működik eredetileg sztereo vagy sokcsatornás hangforrással, nem kíván speciális kódolást vagy külön keverést a hangműsor előállítójától.

Dolby True HD dekóder:

A Dolby TrueHD a következő generációs veszteségmentes hangtechnológia, melyet HD-s optikai lemezekhez fejlesztettek ki. A Dolby TrueHD a korábbi digitális hangkódolásoknál jobb minőségű, több sávból álló hangot kínál.

Dolby Atmos dekóder:

A Dolby Atmos az első házimozi hangrendszer, ami nem egyszerűen több csatorna, hanem audioobjektumok megszólaltatásával állítja elő a térbeli hangélményt. Audioobjektum minden a film adott jelenetében hallható hang - egy gyermek kiáltása, egy helikopter felszállása, egy rendőrautó szirénája. A Dolby Atmos hangot használva a filmkészítő eldöntheti, hogy ezek a hangok helyileg pontosan honnan származzanak, és merre mozogjanak a jelenet során.


A csatornákon alapuló hangrendszer korlátait áttörve a filmkészítőnek nem kell már törődnie a felállított hangsugárzókkal, hogy azok hányan és hol vannak elhelyezve, vagy hogy egy bizonyos hangnak a bal hátsó esetleg a jobb hátsó surround csatornából kell megszólalnia. A Dolby Atmos segítségével a filmkészítőnek csak arra kell gondolnia, hogy a story szerint a szirénázó rendőrautó a jelenetben merről merre halad. A moziban és a házimoziban használt Dolby Atmos rendszer is intelligensen képes meghatározni, mely hangsugárzókon megszólaltatva állítható elő a kívánt audioobjektum (például a rendőrautó szirénája) pontosan a filmkészítő szándéka szerint.


Egy film 7.1 csatornás hangsávja a maga teljességében csak egy hét hangsugárzóból és mélynyomóból álló hangrendszeren szólaltatható meg, viszont ezeken sem nyújt nagyobb élményt egy 5.1 csatornás tartalom. Ezzel szemben a Dolby Atmos rendkívüli rugalmasságot biztosít. Már hét hangsugárzó is teljes élmény kínál, és további hangszórók hozzáadásával még gazdagabb, részletesebb hang nyerhető. A Dolby Atmos kompatibilis vevőerősítő maga határozza meg, hogy a rendelkezésre álló hangsugárzókat miként használja a körülölelő hang előállítására.


forrás: hazi-mozi.hu

DTS:X dekóder:

A DTS:X térben máshol elhelyezett, mennyezetre szerelhető hangszóróival a korábbiaktól eltérő megszólalású házimozi rendszerek kiépítését teszi lehetővé hasonlóan a DolbyAtmos-hoz. A hangsávok a hangforrások pozícióját is tartalmazzák, így az alkalmazott hangrendszertől függően, az egyes komponensek pontos pozícióját ismerve egy szoftver számolja ki, hogy az adott forrás mennyire erősen szólaljon meg az egyes hangsugárzókon.

DTS 96 kHz/24-bites 5.1 DVD-Video dekóder:
A hagyományos DVD-Video lemezeken rögzített csúcsminőségű 96 kHz-es, 24-bites hang két csatornára korlátozott és a PCM kódolású hangsávok hatalmas mennyisége miatt a képminőség sem olyan tökéletes, mint amit a DVD lemezektől elvárhatnánk. A DTS 96/24-es rendszerben rögzített DVD-Video lemezek mind az 5.1 csatornán minőségi korlátoktól mentes 24-bites, 96 kHz-es hangot és teljes értékű videolejátszást tesznek lehetővé. A DTS 96/24-es jelek a meglévő DVD lejátszók digitális és video kimenetén is megjelennek. 
DTS HD Master Audio dekóder:

DTS-HD Master Audio (DTS-HD MA): A DTS++ néven is ismert formátum elméletileg végtelen számú csatornát támogat, ami 5.1 és 2.0 csatornára is lekeverhető. A minőséget nagyban befolyásoló kvantálás és mintavétel a DTS-HD esetében maximum 24-bit/196 kHz, míg a bitráta pedig 24,5 Mbit/s lehet. A Blu-ray esetében a DTS-HD MA hangformátum limitálva van 8 csatornában, illetve a csatornák száma szerint a minőség is: sztereóban 192 kHz/24-bit, míg 8 csatorna esetén 96/24. A Dolby TrueHD mellett a DTS-HD MA a másik hangformátum, ami veszteségmentes hangot kínál a Blu-ray lemezeken.

DTS NEO:6 mozi és zenei surround dekóder:
A legújabb DTS Matrix jelfeldolgozási technológiát használva 6.1 csatornás térhangzást biztosít a hagyományos sztereó jelforrásokból és így gyakorlatilag bármilyen analóg vagy digitális kétcsatornás jelforrással használható, mint amilyen a CD, kazetta, sztereó videó, rádió- és TV-adás, stb.
Két üzemmódot használhat: A NEO:6 Cinema a térhangzással felvett sztereó filmhang sávokra optimalizált, míg a NEO:6 Music a sztereó zenei anyagokat tartalmazó jelforrások optimális megszólaltatására van kialakítva.

DTS-ES diszkrét dekóder:
A DTS-ES Discrete 6.1 a legkorszerűbb felvételi módszereket használja a 6.1 csatorna rögzítéséhez, az önálló, új "SB" csatornákat is beleértve. A DTS-ES legszembetűnőbb újdonsága az igen dinamikus hangzása. Mivel a bal, jobb és hátsó tércsatornák mind önállóak, szabadon alakíthatóak ki a felvételi csatornák, a hangkép szabadon és gyorsan mozoghat az egyes csatornák között, teljesen megtöltve a termet a sokcsatornás hanggal.

Elalváskapcsoló:
Az elalváskapcsolóval időzíthető, késleltethető a készülék kikapcsolódásának időpontja.
Független, egyenlő erősítésű erősítő-fokozatok (csatorna):
7
Hangzásjavító rendszer tömörített zenékhez:
Kettős erősítés funkció:
Közvetlen jelút:
Mély/magas hangszínszabályozás:
Multi-Room funkció:
Bemérő mikrofon az egyszerűbb hangzásbeállítás érdekében:
Szobaakusztikai optimalizálás:
Audyssey MultEQ XT, Dynamic EQ, Dynamic Volume
Szabályozható keresztváltó frekvencia:
Szabályozható kijelző fényerő:
Többcsatornás sztereó üzemmód:
Video jellemzők
3D támogatás HDMI csatlakozón keresztül:
Deep Color kompatibilitás:
Képernyőn megjelenő menü (OSD):
4K jeltovábbítás:
Egyéb jellemzők
Automatikus kikapcsolás:
HDMI jelátvitel készenléti módban:
HDMI Control (CEC):

A video- és audiojelek átvitelén túl, mintegy kiegészítéseként a HDMI megoldást kínál a berendezések vezérlő jeleinek továbbítására is. A berendezések vezérlő jeleit nevezik CEC jeleknek. A távvezérlővel kiadott CEC jelek a felhasználó által mindkét irányba továbbíthatók 400 bit/s sebességgel. A szabványos CEC előírások a berendezések vezérlésének olyan utasításait tartalmazzák, mint a minden összekötött eszközre kiterjedő készenléti üzemmódba kapcsolás, automatikus videojel bevitel, a grafikus kezelőfelület (GUI) működtetése, és a menü további eszközkezeléséhez szükséges átkapcsolása, valamint a távvezérlő kódolt jeleinek továbbítása a célkészülékhez. A CEC vezérlés lehetőséget kínál egyes gyártók által a többi jeltől függetlenül kialakított egyedi parancsok továbbítására is. Az egyes vezérlendő eszközök megkülönböztetésére és azonosítására a CEC szabvány fizikai címeket definiál (leginkább a célbemenet megjelölésével) az eszközök fizikai kapcsolódásának helymegjelölésével; illetve logikai címeket használ (elsődlegesen annak megjelölésére, hogy az utasítások hová mennek és milyen címzéssel) az egyes eszközök fajtájának kijelölése útján.

Hálózat
DLNA (Hálózatos zenelejátszás):
A DLNA rövidítés a Digital Living Network Alliance (Digitális Élő Hálózat Szövetség) nevet takarja. A DLNA-val a gyártók (pontosabban a szervezet tagjainak) célja az, hogy egy olyan nyílt szabványt rendszeresítsenek, ami lehetővé teszi, hogy a különböző elektronikai eszközök egymáshoz csatlakozhassanak és tartalmat cseréljenek egymás közt. Szándékosan nem szórakoztatóelektronikai eszközöket írtunk, hiszen ez önmagában túl szűk kategória ahhoz, hogy lefedje a DLNA-kompatibilis hardverek körét, ugyanis a körbe a tévéken, a lejátszókon és a házimozi rendszereken felül a fényképezőgépek, telefonok, PDA-k, nyomtatók és még a PC-k is beletartoznak.
A DLNA lényege, hogy egy mindent összekötő infrastruktúrát biztosítson a szabvánnyal kompatibilis eszközöknek. Az alapja a jól ismert HTTP-hálózati és az uPnP (Universal Plug’n’Play), valamint uPnP AV-protokoll. Ebben a rendszerben a HTTP-protokollon keresztül zajlik az adatfolyam továbbítása (streaming), az uPnP a hálózati konfigurálást végzi (hálózaton lévő gépek felismerése, portok átirányítása stb.), míg az audio-video műsortartalmak kezeléséről az UPnP A/V gondoskodik.
MP3:
WMA:

A WMA (Windows Media Audio) a Microsoft saját zenei formátuma. A legtöbb mai lejátszóprogram képes megnyitni és lejátszani.

A WMAveszteségesen tömörített hangfájl, akárcsak az MP3, de létezik veszteségmentes kapcsolója is. Kevésbé elterjedt, aminek oka lehet, hogy mire megjelent, az MP3 már gyökeret vert magának a tömörített zenei piacon, valamint a beleépített másolásvédelem lehetősége sem minden felhasználó tetszését nyerte el.

AAC:
Az AAC (Advanced Audio Coding) a digitális hangok egy veszteséges tömörítési és kódolási algoritmusa, melyet az MPEG csoport tervezett (tagjai: Dolby Laboratories, Sony, Nokia, Fraunhofer IIS, AT&T Bell Laboratories), mivel hitük aszerint ez a formátum lehet a nagy sikerű MP3 utóda – főleg közepes és nagy bitráták esetén. 
FLAC:

A FLAC-et (Free Lossless Audio Codec, magyarul „Szabad, veszteségmentes audiocodek”) az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes, tehát tömörítés közben a hanganyag egyáltalán nem veszít a minőségéből.

ALAC:
Az ALAC a Apple Lossless Audio Codec, azaz a Macintosh veszteségmentes zenei fájlformátuma.
WAV:

A WAV-formátuma digitális audióállományok egyik adatformátuma. Szemben az MP3 és más adatformátumokkal, a WAV formátum általában nem tömöríti az audioadatokat. Lehetséges viszont tömörített adatok tárolása WAV formátumban.

FLAC HD 192/24:
WAV 192/24:
ALAC 96/24:
AIFF 192/24:
DSD - Direct Stream Digital - lejátszás:
Az SACD-k hanganyagához alkalmazott egybites jelfeldolgozási eljárás, amely nem a CD és DVD-Audio esetén alkalmazott PCM, hanem impulzusszélesség modulálást (PWM) eljárást használ.

A jelfeldolgozás az analóg/digitális átalakítással kezdődik. A DSD és a PCM rendszerben alkalmazott A/D átalakító tulajdonképpen ugyanaz. A különbség annyi, hogy míg a PCM jel esetén számos szűrőn kell áthaladnia a jelnek már rögzítés előtt - például a mintavételezési frekvencia felénél nagyobb komponenseket el kell távolítani -, a DSD mindenféle változtatás nélkül, az 1 bites digitális jelfolyamot rögzíti. A szűrők használata valójában jelentősen rontja a hangzást, mivel gyakorlatilag lehetetlen olyan szűrőt készíteni, amely - például a CD-knél - a 20 kHz-es frekvenciát még teljes mértékben átengedi, a 22 kHz-eset pedig egyáltalán nem. Így sérül a hangkép, ráadásul a magasfrekvenciás komponensek fázisviszonyai is megváltoznak, ami további torzításokat eredményez. A DSD ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. A mintavételezés ebben az esetben igen magas frekvencián történik, 2,82 MHz-en - 64-szerese a CD-nek, 16-szorosa a DVD-Audio-nak. Sokcsatornás felvételek esetén az átvitel magasabb, elérheti a 14,1 megabitet másodpercenként. A visszajátszásnál mindössze a megahertzes tartományt kell "leszűrni" a digitális jelekről, és visszakapjuk az eredeti analóg hullámformát, ismét mindössze egy, a hallható tartományon kívül dolgozó szűrő segítségével. Ez az eljárás 100 kHz feletti frekvenciahatárt és a hallható tartományban 120 dB jel-zaj viszonyt biztosít. A DSD-nek van még egy jelentős előnye: gyakorlatilag bármilyen PCM formátumba átalakítható, a megfelelő szűrők alkalmazása és kvantálás után.
Windows PlayTo / Windows8/RT:
Airplay kapcsolat:
Amennyiben ez az erősítő az otthoni számítógépes hálózathoz van kapcsolva (routeren keresztül), akkor képes az AirPlay kompatibilis eszközökről (iPod, iPad, iPhone) zenét lejátszani anélkül, hogy az eszközt az erősítőhöz kelljen kábellel csatlakoztatni.
Internet rádió:
Spotify:

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. 

Bluetooth kapcsolat:
Bluetooth rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezetéknélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépek, mobil eszközök (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.
WIFI:
A Wifi az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány(IEEE 802.11) népszerű neve, ami akár zene lejátszásra is használható.
Remote APP (Android/iOS):
A készülék vezérelhető ingyenes okostelefonos aplikációval.
Felépítés
Válogatott alkatrészek:
ECO üzemmód:
Energiatakarékos üzemmód
Rádió jellemzők
Hullámsávok:
FM/AM
RDS vétel:
RadioText funkció:
Tárolható adók száma:
56
Csatlakozók
Analóg audio bemenet/kimenet:
2/-
Előerősítő kimenet:
2 db aktív mélynyomó
Digitális koaxiális/optikai bemenet:
-/2
Kompozit video bemenet/kimenet:
2/1
Fejhallgató kimenet:
Hálózati csatlakozóaljzat:
lecsatolható
Ethernet csatlakozó:
HDMI csatlakozó:
7
A HDMI interfésznek köszönhetően egyetlen kábelen keresztül megoldható a különféle audio-vizuális forrásokból érkező, nagy felbontású digitális jelfolyamok továbbítása, tehát komplikált kábelezés nélkül is a lehető legjobb minőségben élvezhetők a különféle forrású (például DVD vagy HD TV-adás) tömörítetlen digitális hang- és képanyagok.

HDMI 2.0 támogatás:
A HDMI 2.0 szabvány jellemzői:

4K 50/60 Hz, 2160p, - ami négyszer olyan tiszta és éles mint a hagyományos 1080p/60 Hz felbontás. 
32 audio csatorna továbbítására képes. Egyidőben több videóanyagot is tud továbbítani ugyanarra a képernyőre vagy több felhásználó számára. 21:9 szélesvásznú képtámogatás. A funkciók nem új kábellel és csatlakozóval érhetőek el, csak szoftveresen kell frissiteni a hdmi 2.0 ready készüléket!
USB csatlakozó:
Az USB csatlakozó segítségével könnyedén csatlakoztathatja számítógépét illetve MP3 lejátszóját, és hallgathatja meg kedvenc zenéit! Bizonyos készülékeknél a csatlakoztatott eszköz töltésére van lehetőség.
Multi Room hangsugárzó kimenet (pár):
1
Műszaki adatok
Teljesítmény (folyamatos - Watt):
7 × 120/80
Teljesítmény (dinamikus - Watt):
7 x 145
Frekvencia-átvitel (Hz):
10 - 100 000
Hangsugárzó impedancia (Ohm):
4 - 16
Általános adatok
Teljesítmény-felvétel (üzemi/készenléti - Watt):
430/<0.1
Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm):
434 x 151 x 339
Tömeg (csomagolás nélkül - kg):
8.5
Tartozékok
Távvezérlő elemekkel:
Bemérő mikrofon:
FM antenna:
A gyártó weboldala:
Denon AVR-X1300W Házimozi rádióerősítő
2016.07.13.

A Denon legolcsóbb hétcsatornás erősítője rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, ami manapság már nem extrának számit, hanem jogosan elvárható alapszolgáltatás: teljes körű 4K támogatás, Dolby Atmos (és DTS:X) dekódolási képesség, vezeték nélküli adatátviteli lehetőségek. És mindezt alig valamivel drágábban kínálja, mint 5.2 felépítésű versenytársai.


Változatlan külalak

Az idei modell külső megjelenéséről sok újdonságot nem tudunk mondani, az évről-évre történő frissítések a Denon esetén is inkább a karosszéria alatt levő funkciók bővülésében mutatkoznak meg, mintsem a készülékházak formatervének megváltoztatásában. Sallangmentes, a funkcionalitást előtérbe helyező, ízléses, de mindenféle öncélú dizájnkodást kerülő, mondhatni férfias látványt nyújt. A két megtermett forgatógomb (bemenetválasztó és hangerő) jól kézre esik, bár kérdéses, hogy a mai távirányítós, mobil applikációs korszakban hányan tekergetik, nyomogatják az erősítőjük fizikai kezelőszerveit. A kettőjük közötti kijelző a főbb információkat (forrás neve, bejövő jel formátuma, stb.) jól olvashatóan jeleníti meg. A sötét plexi ablak alatti sávban található a négy Quick Select gomb, melyekkel a leggyakrabban használt beállításokat (bemenet, hangerő, hangzás mód) lehet előre programozni, és egy gombnyomással aktiválni. Ugyanezeket a billentyűket - nagyon helyesen - a távvezérlőn is elhelyezték.

Felépítés, csatlakozók

A 7.2 csatornaszámú erősítő diszkrét elemekből épített végfokozatai alacsony impedanciás terhelésre is fel van készítve, 4-16 Ohm közötti hangfalak köthetők rájuk. A teljesítményük bőven elegendő egy átlagos méretű nappali hangosításához, két csatornát hajtva 80 wattra képesek (0,08 % torzítás és 8 Ohmos terhelés mellett). Az elmúlt években divatba jött Eco üzemmóddal is rendelkezik a készülék, a bejövő jel függvényében szabályozza a teljesítményfelvételt, és ennek pillanatnyi értékét meg is jeleníti a képernyőn egy apró zöld csík formájában.

Az AVR-X1300W egy második zónát is képes kiszolgálni a szokásos megoldással, amikor a fő helyiségben csupán 5.2 elrendezést alkalmazva, a fennmaradó két hátsó surround végfokozat egy másik szoba sztereó hangsugárzó párosának meghajtására használható. Az viszont sajnálatos, hogy a készülék nem rendelkezik olyan képességekkel, hogy "helyből" integrálható legyen a Denon saját fejlesztésű Heos multiroom rendszerébe, ezt csak a külön megvásárolható HEOS Link egység segítségével lehet megtenni.


Ettől függetlenül az erősítő széleskörű csatlakoztatási lehetőségekkel rendelkezik mind vezetékes, mind vezeték nélküli téren. A frontoldali aljzatokat vizsgálva örömmel tapasztaltuk, hogy a Denon nem engedett a spórolás csábításának, és egyaránt kialakított USB valamint HDMI bemenetet is. HDMI-ből összesen hat be- és egy kimenet áll rendelkezésre. Ezek mindegyike a legfrissebb, 2.0a verziószámú, teljes körű 4K támogatást nyújtanak, a főbb jellemzőik: HDCP 2.2 másolásvédelem, 21:9 képformátum, 4K/60 Hz pass-through, BT.2020 kiterjesztett színtér kezelése, ARC, 3D, 4:4:4 tömörítetlen szín-mintavételezés, HDR (nagy dinamika tartomány).


A többi aljzat darabszáma is jó átlagosnak mondható, a hátoldal még nincs úgy telezsúfolva, mint a felsőbb kategóriákban, de nem is olyan ritkás, mint a belépő modelleké, ahol keresgélni kell az elszórt terminálokat. A banándugót fogadó hangsugárzó aljzatok a Denontól megszokott módon, egy sorban helyezkednek el, és színkódoltak, így könnyen hozzáférhetőek, és a kezdő felhasználóknak sem okozhat gondot a bekötésük.


Képességek, online kapcsolatok

Az üzembe helyezést és a szoba akusztikájához való illesztést a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT hangzáskorrekciós program Silver verziója segíti. Ez maximum nyolc (de a harmadik után befejezhető) mérési pontra optimalizálva állítja be a hangsugárzó jellemzőket. A mérés elindítása előtt a képernyőn megjelenő grafikus útmutató részletes ábrák segítségével magyarázza el lépésről-lépésre a forráskészülékek és a hangsugárzók csatlakoztatását.


Az otthoni hálózat elérése LAN kábelen kívül a dupla antennák biztosította WiFi-vel is lehetséges. A kapcsolódás nemcsak az 1-13 csatornákat magába foglaló 2,4 GHz-es, hanem a 36-48 csatornaszámokat biztosító 5 GHz-es sávon is történhet. Az erősítő DLNA tanúsítvánnyal rendelkezik, így lehetőséget ad a hálózaton levő PC-n vagy NAS-on megosztott állományok lejátszására. Természetesen a frontoldali USB-re csatlakoztatható mobil eszközök zenei fájljait is kezeli, itt csupán annyit kifogásolhatunk, hogy a külső háttértárak közül csak a memóriakulcsokat ismeri fel, a hordozható merevlemezeket nem. A kompatibilis állományok formátuma lefedi a leggyakoribb típusokat, az MP3-tól kezdve a veszteségmentes kódolásúkig: MP3, WMA, WAV, FLAC (192 kHz/24 bit), ALAC, AIFF, DSD (2,8 és 5,6 MHz). A veszteségesen tömörített állományok (MP3, WMA) hangzásnak élvezhetőbbé tevéséhez a Denon is kínál egy minőség javító funkciót "Audio Restorer" néven.


Internetről Spotify és vTuner érhető el. Apróságnak tűnik, de a Denon volt annyira figyelmes, hogy a távirányítón kialakította a lapozáshoz szükséges gombokat, és így nem egyesével kell lépkedni a több száz állomást tartalmazó listában. Mobil eszközről vezeték nélküli kapcsolattal Bluetooth vagy AirPlay használatával lehet zenét streamelni. Szintén a mobileszközöket érinti, hogy más gyártókhoz hasonlóan a Denon is kínál egy vezérlő alkalmazást, mellyel kiváltható a mellékelt távirányító használata. Ennek a 2016 AVR Remote applikációnak az érdekessége, hogy iOS és Android operációs rendszeren kívül Kindle Fire tablet verzióban is a felhasználók rendelkezésére áll.


Meghallgatás (DTS:X nélkül)

Rendszeres olvasóink talán emlékeznek rá, hogy tavasszal, az AVR-X4200 tesztelésekor a készülék első üzembe helyezésekor már letölthető volt a legfrissebb firmware, amely a DTS:X dekódolást valósította meg. Ez alapján jogos volt a feltételezésünk, hogy a következő modellév erősítői már helyből rendelkezni fognak ezzel a képességgel, de csalódnunk kellett. Az AVR-X1300W szintén csak egy későbbi frissítés után válik majd DTS:X kompatibilissé, ráadásul cikkünk írásnak időpontjában a firmware még nem érhető el a Denon honlapján. Csak az előző generációs, AVR-X...200W típusszámú modellekhez állnak rendelkezésre. Kicsit érthetetlen ez a késlekedés, de reméljük, egy következő teszt alkalmával már 300-as család hangdekódolási képességeit is teljes körűen ismertetni tudjuk.

Így hiába készítettük be DTS:X hangsávú filmjeinket, egyelőre maradnunk kellett a szokásos Dolby Atmos tesztanyagainknál. Ezen a téren viszont remekül vizsgázott az erősítő, precíz, jól felépített hangteret hozott létre. A magassági hangsugárzók akkor és olyan hangerővel szólaltak meg, ahogy azt a filmbeli akció éppen megkívánta. Azt űrből támadó videójátékok (Pixels) vagy a mentőhelikopter (San Andreas) hangjai jól definiáltan, pontos irányhatásokkal érkeztek a hallgatási pozícióba. Ez mindenképpen az Audyssey kalibrációs program javára szól, és precíz munkáját dicséri, mert lefuttatása után nem változtattunk az erősítő által kalkulált és beállított értékeken (mint ahogy valószínűleg a felhasználók jelentős része sem). Így reálisabban tudjuk felmérni az erősítő képességeit, hogy mire számíthat a vásárlók nagy többsége.


A 3D-s hangtér magaslataiból visszatérve a földfelszínre, az AVR-X1300W ötcsatornás filmeken is precíz, határozottan felépített hangkörnyezetet valósított meg. A The Book of Eli (Éli könyve) utcai tűzpárbaját mintaszerűen képezte le. A tüzelő fegyverek villámgyors tranziensű közvetlen dörrenésein kívül a gellert kapott lövedékek csattanása, vagy a házfalakról többszörösen ide-oda verődő visszhangok gondos kivitelezése jócskán hozzájárult a jelenet életszerűségéhez. A Deadpool nyitó akciójelenetében, a gépkocsi utastérében történő közelharc és a hídon felboruló járművek, lövések, motorkerékpárok zaja alól mindig tisztán szólaltak meg a főszerepelő belső monológjai. Alacsonyabb hangerőre váltva és aktiválva az Audyssey Dynamic EQ funkciót, a diszkrétté halkított jelenetekben nem enyésztek el a párbeszédek, továbbra is megmaradtak jól artikuláltnak, tisztán érthetőnek. Hasonló benyomásokat szereztünk a Drive (Gázt!) megtekintése közben. Az erősítő képességeit nem igazán tette próbára sem a centersugárzóra pozícionált csendes, visszafogott dialógusok, sem az összes csatornát megmozgató, hirtelen meginduló robusztus hanghatások reprodukálása. Optimálisan kiegyenlített dinamika, részletesen kidolgozott hangeffektek jellemezték végig a filmet.   

A Twin Peaks filmzene CD-n a főtéma dallama megnyugtatóan hömpölyögve áradt szét a helyiségben. Az AVR-X1300W könnyedén, plasztikusan és elmosódottság nélkül jelenítette meg a domináns basszus tartományt. Jól egyensúlyozva találta meg az arany középutat, hogy ne váljon túlhangsúlyozottá, ugyanakkor maradjon meg a dallam izgalmassága, ne süllyedjen érdektelen unalomba az előadás. Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor közös produkciója, a Latin levegős, jól átlátható gitárzenéje könnyedén teljesíthető feladat volt számára. A teljes albumot lendületesen, jó tempóban játszotta végig, egyszer sem éreztük, hogy ideje lenne már lemezt cserélni. Ugyanakkor a világos, letisztult hangzás néha túl sterilnek tűnt, a produkció elviselt volna egy kicsivel több testességet, nem volt eléggé kidomborítva a hangszerek tárgyszerűsége. Más (főleg dzsessz) albumokon is, ha szándékoltan megfigyeltük külön-külön az egyes hangszerek (zongora, szaxofon, vibrafon) karakterét, elcsíphettük azokat az apró hiányosságokat, amelyek miatt nem valósult meg a teljes hitelesség, de összességében hallgatva a produkciót a friss, dinamikus előadásmód kompenzálta ezt.
 

Értékelés

Mozis szempontból a Denon AVR-X1300W kiegyenlített teljesítményt nyújtott, sem hangminősége, sem szolgáltatásai kapcsán nem éreztük, hogy a gyártó kínálatán belüli "legolcsóbb hétcsatornás"-ként szűkre szabott szolgáltatásai miatt redukált felhasználói élményben lenne részünk. Ami pár éve még a csúcsmodellek kiváltsága volt, azt ma már a sorozatok legkisebb tagjai is magától értetődően nyújtják. Egy megfelelő gondossággal hozzápárosított, közepes árfekvésű (de nem középszerű) hangfalszettel jövőbiztos, minőségi filmélményt biztosító rendszer építhető ki vele.

Ugyanakkor ezen a szinten még nincsenek annyira előtérben a minőségi sztereó zenehallgatás szempontjai, mint a sorozat drágább típusainál (nincs PureDirect üzemmód, phono bemenet) de amit nyújt, azt korrekt és megbízható minőségben teszi. Ha nincsenek audiofil elvárásaink (és nem szándékozunk többszörös összeget költeni) akkor egy jól definiált hangú, lendületes, határozott előadást nyújtó erősítőként, zenei téren is kielégítő élményt nyújthat.

forrás: av-online.hu

Megtekintett termékek